Forum dyskusyjne
Forum - Diety w chorobie
powrót
zaparcia / biegunki
|
|
Na biegunki dobre są suszone jagody. Można kupić w aptece. Przy zaparciach stosuję owoce jabłka, suszone śliwki. Ogólnie wszystkie owoce i warzywa. W ostateczności sięgam po środki przeczyszczające ziołowe.
Kilka suszonych śliwek namocz w wodzie na całą noc. Możesz dodać do nich także łyżkę zmielonych nasion lnu. Rano, na czczo, zjedz śliwki i wypij pozostałą wodę.
Pamiętaj! Bez porozumienia z lekarzem nie można stosować środków przeczyszczających dłużej niż tydzień. Jeżeli zaparcia utrzymują się, skonsultuj się z lekarzem.
W okresie występowania biegunek należy stosować dietę łatwo strawną, niskotłuszczowa, z ograniczeniem błonnika (szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji). Błonnik nierozpuszczalny przyspiesza perystaltykę i działa drażniąco na jelita. Aby zredukować to nie pożądane w okresie biegunek, działanie błonnika należy:
*dobierać w diecie delikatne warzywa bez skórek i pestek: zielona sałata, marchew, pietruszka, seler,ogórek świeży, młode: dynia, szpinak, szparagi, soki warzywne z wszystkich warzyw
*ziemniaki gotowane z wody, puree z chudym mlekiem, gotowane i pieczone w łupinach, po czym obrane
*wybierać delikatne i dojrzałe owoce: arbuzy, ananasy, czereśnie, grejpfruty, melony, śliwki bez skórek, winogrona bez skórek i pestek,banany, brzoskwinie bez skórek, jabłka bez skórek i gniazd nasiennych, morele bez skórek oraz soki z pozostałych owoców stosować warzywa gotowane, rozdrobnione
*owoce spożywać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci przecierów lub soków
*stosować oczyszczone produkty zbożowe Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii lub w pergaminie.
Ja, żeby poprawić przemianę materii, stosuję siemię lniane, imbir, chilli, płatki owsiane i inne rzeczy z dużą zawartością błonnika. Pomaga