Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  

powrót
Wszystkie posty użytkownika edek123
edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na ok. 4-6 osób:

1,5 kg. buraków
2 duże marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
3 liście jarmużu (opcjonalnie)
4-5 suszonych podgrzybków
sól do smaku
2 suszone śliwki (opcjonalnie)
syrop z agawy (opcjonalnie)
majeranek 1 łyżeczka
suszony tymianek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 4 szt.2 liście laurowe
ok 150-250 ml zakwasu z buraków
1 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)
świeża kolendra (opcjonalnie) lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Zalej grzyby niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na godzinę. Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę buraki oraz warzywa w plasterki. Z jarmużu wykrój twardą część, a drobne listki wrzuć do garnka. Dodaj również odsączone pokrojone grzyby. Gotuj całość ok 35 minut.

Wlewaj powoli zakwas buraczany i próbuj, czy jest właściwy smak. Odstaw barszcz na ok. 30 minut i dopraw barszcz do smaku solą, dodaj majeranek oraz tymianek i syrop z agawy. Barszcz powinien być wyraźnie słodkawo-kwaskowy i odpowiednio pieprzny, by pobudzić apetyt na kolejne dania wigilijne. Serwuj z dodatkiem kaszy jaglanej i świeżą kolendrą.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na tortownicę ok. 23cm:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki jaglanej lub kasztanowej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
½ szklanki mleka migdałowego, sojowego lub owsianego
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
1 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
 
Do musu jabłkowego:

2 kg słodko kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu (mączka z chleba świętojańskiego)
suszona żurawina (opcjonalnie)
8-10 daktyli bez pestek lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut.

Przygotuj jabłka. Pokrój w kostkę wielkość ok. 1,5 cm. Podsmaż jabłka na patelni z dodatkiem żurawiny, szczypty cynamonu oraz karobu i dodaj namoczone daktyle, odparuj mus na patelni, stale mieszając. Odstaw.

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji na 2 szklanki kaszy ok. 4 szklanki wody z dodatkiem 2 daktyli, szczypty soli i kurkumy (1/2 łyżeczki). Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką jaglaną lub kasztanową oraz skrobią kukurydzianą. Dodaj łyżkę sezamu, siemię lniane i trochę roślinnego mleka oraz olej kokosowy lub inny. Wyrabiamy ciasto i 2/3 masy przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, dociskając na brzegach. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni i wyciągamy. Pozostałą część wyłożymy na wierzch musu z jabłek.

Dodaj mus jabłkowy. Następnie pokrusz pozostałą masę z kaszy jaglanej. Posyp płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekaj jaglaną szarlotkę ok. godziny, przykrytą folią aluminiową z góry.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na ok. 12 pasztecików:

200 g czerwonej soczewicy
1 jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
½ małej dyni hokkaido lub innej dowolnej
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
1 cukinia
pomidory suszone w zalewie ok. 6 szt (opcjonalnie)
sól morska do smaku
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka curry
majeranek
1 łyżka octu balsamicznego
suszony koperek
suszony tymianek (świeży opcjonalnie)
rukola lub inna dowolna sałata
kiełki lucerny, brokuła lub rzodkiewki

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 30 min lub do momentu kiedy
się rozpadnie. Warzywa trzemy na tarce i dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego.

Po przestygnięciu łączymy warzywa z soczewicą, dodajemy roztrzepane jajko lub mielone siemię lniane oraz przyprawy (ostrożnie z solą, ponieważ soczewica lubi ją wchłonąć i łatwo jest wtedy przesolić). Masę dokładnie mieszamy z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i wykładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 30 min. Paszteciki serwujemy na rukoli z dowolnym dressingiem.

Dressing tahini:

1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sok z cytryny
1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty lub starty na tarce o maleńkich oczkach)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka syropu z agawy
½ łyżeczki pasty tahini

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na tradycyjną foremkę do chleba

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (szklanka suchej kaszy)
2/3 szklanki mąki ryżowej lub innej dowolnej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100g migdałów lub mąki migdałowej
1 szklanka utartej drobno marchewki lub dyni
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich, oliwy lub oleju kokosowego
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
pestki słonecznika i dyni do posypania
łyżka miodu
1/2 szklanki mleka ryżowego lub innego roślinnego (w przypadku kiedy masa ciasta będzie zbyt gęsta )

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko posolonej wodzie. Kaszę przed gotowaniem trzeba dokładnie wypłukać w zimnej lub ciepłej wodzie.

Migdały upraż na suchej patelni i zmiksuj aby uzyskać sypką mąkę.

Marchewkę lub dynie utrzyj do miseczki i wyciśnij nadmiar wody. Odstaw.

Do miseczki dodaj kaszę, mąkę ryżową, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, przyprawy i wszystko wymieszaj. Dodawaj mokre składniki mieszając na średnich obrotach ręcznego miksera. Dolej w razie potrzeby mleko tak aby masa była odpowiedniej gęstości. Nie powinna być zbyt rzadka. W razie potrzeby możesz dodać mąki ryżowej.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni i piecz chlebek przez ok. 30 minut, posypany ziarnami słonecznika oraz dyni, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni, piecz jeszcze przez kolejne 30 minut w zależności od piekarnika. Skontroluj poziom wypieczenia wykałaczką lub specjalnym patyczkiem.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na ok. 6 burgerów

2-4 średnie buraki
natka pietruszki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1-2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
szczypta kminu rzymskiego
szczypta curry
sól morska do smaku
1 mała cebula
rukola do serwowania
pesto z pietruszki lub rukoli
pestki dyni
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Odstaw do dużej miski.

Cebulę utrzyj na drobnej tarce lub posiekaj drobniutko. Po chwili dodaj drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek.

Do miski dodaj mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy. Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj masę. Uformuj zwilżonymi dłońmi kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera pestkami dyni. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Odstaw aby trochę ostygły.

Burgery serwuj z domowym pesto na rukoli i dodaj ulubione kiełki. Skrop wszystko odrobiną oliwy.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na ok. 12 szt muffinek

składniki suche:

1 szklanka mąki orkiszowej lub ryżowej
1/3 mąki koksowej
1/3 mąki jaglanej
1/3 mąki kasztanowej
szczypta soli himalajskiej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu

składniki mokre:

skórka utarta z 1 cytryny
suszona żurawina (opcjonalnie)
płatki róży do posypania (opcjonalnie)
3/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki oleju kokosowego lub innego dowolnego

Przygotowanie:

Składniki powinny być najlepiej w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki mokre.

Połącz wszystko i w razie potrzeby dodaj odpowiednią ilość dowolnej mąki lub mleka roślinnego aby uzyskać właściwą konsystencję. Nie powinna być zbyt rzadka.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2-3 osoby

4 jajka od szczęśliwej kury
1/2 małej dyni Hokkaido
szczypta suszonego rozmarynu (dokładnie roztarty) lub świeży rozmaryn bardzo drobno posiekany
nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
20 pomidorków koktajlowych
250g szpinaku drobnolistnego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie), oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 suchej przed gotowaniem)
sól morska do smaku
tymianek (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa (szczypta)
czerwona lub żółta cebula
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Możesz również użyć kaszę z dnia poprzedniego.

Dynię pokrój w kostkę grubości ok. 1,5 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i posyp utartym rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Dopraw solą morską i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 185 stopni. Czas pieczenia ok. 15-20 minut. Odstaw.

Pomidorki przekrój na pół, a szpinak umyj dokładnie i odsącz na sitku.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulkę. Po delikatnym podsmażeniu dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, wymieszaj i dodaj szpinak oraz gałkę muszkatołową, następnie dodaj pomidorki i ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Dodaj po chwili upieczoną lub wcześniej obsmażoną dynię.

Wbij delikatnie jajka i wstaw patelnię do rozgrzanego na 180stopni piekarnika (ok. 6-10min – termoobieg). Jeżeli chcesz uzyskać bardziej ścięte jajka, to w połowie pieczenia zmień ustawienie piekarnika na grzanie górne (grill)

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na ok. 5- 6 litrów zakwasu

2 kg średnich buraków
5-6 litrów wody
1 łyżka soli morskiej
3-4 liście laurowe
10 ząbków czosnku
1/2 cebuli
sok z 1 cytryny
1 plaster cytryny
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Buraki należy dokładnie umyć (wyszorować) lub obrać ze skórki. Następnie pokroić nożem lub na szatkownicy w cienkie plastry.

Wodę należy zagotować, dodać sól morską i trochę ostudzić. Do naczynia glinianego lub dużego słoika dodaj buraki oraz czosnek i przyprawy. Wlej ciepłą wodę, wciśnij sok z cytryny i dodaj jej plaster oraz cebulę. Następnie zakryj naczynie gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2 dniach zdejmij nadmiar piany, wymieszaj i za 2-3 dni zakwas będzie gotowy. Przelej przez sitko do butelek i przechowuj w lodówce

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2-4 osoby:

1 średnia dynia np. hokkaido lub piżmowa
1-2 bulwy kopru włoskiego
1 łyżka kremu kasztanowego lub 2-3 daktyle suszone (opcjonalnie)
4-6 ząbków czosnku
2 cebule
świeży imbir (opcjonalnie)
2 marchewki (opcjonalnie)
1 łyżka curry
1/2 łyżeczka kurkumy
olej kokosowy lub inny dowolny

Do chipsów:

4 gałązki jarmużu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa
prażony sezam
czarnuszka

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kostkę (odmianę hokkaido wraz ze skórką) Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Bulwę kopru umyj i przetnij na 4 części. Wytnij stwardniałą część i potnij na cienkie paseczki.

Do garnka dodaj olej kokosowy i podsmażaj cebulkę, po chwili dodaj czosnek oraz przyprawy. Podsmażaj stale mieszając na mniejszym ogniu. Następnie dodaj koper, a po chwili dynię. Zalej wszystko wrzątkiem, tak aby warzywa nieco wystawały ponad poziom wody. Gotuj do miękkości ok.10-15 minut pod przykryciem. Dopraw solą morską lub himalajską. Przed miksowaniem dodaj pastę kasztanową lub namoczone wcześniej daktyle. Zblenduj z dodatkiem oleju kokosowego i posmakuj. Dopraw w razie potrzeby lub dodaj jeszcze trochę wrzątku, aby zupa nie była zbyt gęsta.

W czasie kiedy będziesz gotować zupę przygotuj chipsy.

Oderwij z łodygi małe kawałki jarmużu i wstaw do miseczki. Zalej wrzątkiem na ok. 4 minuty. Następnie osusz na ręczniku papierowym lub ściereczce kuchennej. Do miski wstaw osuszone listki jarmużu i dodaj drobno utarty lub wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, olej rzepakowy i delikatnie dopraw solą. Wmasuj marynatę dłońmi w jarmuż. Rozłóż na blaszce pergamin i wyłóż go zamarynowanymi listkami. Zapiekaj w temp. 160 stopni przez ok. 10 minut. Sprawdź aby się chipsy zbyt nie przypaliły.

Zupę serwuj z chipsami, prażonym sezamem i czarnuszką

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2 osoby :

3/4 litra wody
1 szklanka dyni
1 duża marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
1-2 suszone śliwki
1 cebula czerwona lub biała
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki przed gotowaniem)
1 łyżeczka ziarenek siemienia lnianego (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego oleju tłoczonego na zimno
1 liść laurowy (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
sól morska do smaku lub łyżeczka sosu sojowego, tamari

Przygotowanie:

Ugotuj komosę ryżową w delikatnie osolonej wodzie. Dynię i pietruszkę lub marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek w cienkie płatki.

Do wrzątku dodaj wszystkie składniki i gotuj 10-15 minut. Śliwkę oraz łyżeczkę siemienia lnianego dodaj w połowie gotowania.

Zupę dopraw solą lub sosem sojowym tamari i serwuj z natką pietruszki, skropioną oliwą lub olejem tłoczonym na zimno

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 4-6 osób

1 seler
8 pomidorów lub 2 puszki konserwowych
2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
1-2 cebule
2-4 ząbki czosnku
świeży lub suszony rozmaryn
tymianek (opcjonalnie)
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kurkumy
1łyżeczka suszonego oregano
sól morska

Do pesto:

natka pietruszki
świeża bazylia
4 orzechy włoskie
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
sól morska

Przygotowanie:

Przygotuj pesto. Do naczynia dodaj wszystkie składniki i zblenduj. Posmakuj i dopraw.

Pokrój w kostkę seler. Rozmaryn drobno posiekaj.

Do garnka dodaj oliwę lub olej rzepakowy, posiekaną w piórka cebulę, rozmaryn, kurkumę i paprykę. Podduś wszystko stale mieszając i dodaj seler. Po chwili dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem ok.10-15 minut. Dopraw solą i w razie gdyby pomidory były bardzo kwaśne odrobiną syropu z agawy. Dodaj suszone oregano i zmiksuj po 2-4 minutach. Posmakuj i dopraw jeszcze według uznania.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2- 4 osoby:

1 średnia dynia np. hokkaido
2 pomarańcze
1-2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
1-2 marchewki
4-6 daktyli bez pestek (opcjonalnie)
2-4 cm kłącza imbiru
sól morska do smaku
olej ryżowy lub kokosowy do smażenia
owoc granatu
świeża kolendra lub bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wydryluj owoc granatu. Pokrój dynię w kostkę o grubości ok. 1 cm, a marchewkę w talarki. Z dyni hokkaido nie musisz obierać skórki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Imbir utrzyj na drobnej tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy.

Do rozgrzanego garnka dodaj olej i po chwili cebulę. Podsmażaj stale mieszając i dodaj przyprawę curry. Następnie dodaj czosnek, imbir i wlej po chwili sok pomarańczowy. Gotuj kilka minut. Dodaj pokrojoną dynię i marchewkę oraz daktyle i szczyptę kurkumy. Wlej wrzątek, tak aby ponad poziom wody wystawały trochę kawałki dyni. Dopraw solą morską i gotuj ok. 10-15 minut.

Kiedy dynia i marchewka zmiękną to odstaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem, posmakuj i dopraw według uznania.

Zupę serwuj z dodatkiem owocu granatu, świeżą kolendrą lub listkami bazylii

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

składniki na ok. 4-6 osób:

1,5 kg. buraków
2 duże marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
3 liście jarmużu (opcjonalnie)
4-5 suszonych podgrzybków
sól do smaku
2 suszone śliwki (opcjonalnie)
syrop z agawy (opcjonalnie)
majeranek 1 łyżeczka
suszony tymianek 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 4 szt.2 liście laurowe
ok 150-250 ml zakwasu z buraków
1 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)
świeża kolendra (opcjonalnie) lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Zalej grzyby niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na godzinę. Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę buraki oraz warzywa w plasterki. Z jarmużu wykrój twardą część, a drobne listki wrzuć do garnka. Dodaj również odsączone pokrojone grzyby. Gotuj całość ok 35 minut.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 4-6 osób:

2 puszki pomidorów konserwowych lub 8-10 świeżych
1/2 fenkuła (koper włoski)
1-2 marchewki
1/3 brokuła
1 mała cukinia
1 puszka mleka kokosowego
3 -4 szklanki wody
2-4 cm kłącza imbiru
3-4 ząbki czosnku
kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
1 łyżka curry
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól morska do smaku
łyżka syropu z agawy lub innego naturalnego słodzika (opcjonalnie)
świeża bazylia
cytryna

Przygotowanie:

Posiekaj drobno imbir oraz czosnek. Cebulę pokrój w kostkę lub cienkie piórka.

Brokuł potnij na małe koszyczki, cukinię w kostkę ok. 1cm, a marchewkę oraz fenkuł w cienkie plasterki. Odstaw do miseczki.

Do garnka dodaj olej kokosowy lub inny dowolny. Obsmażaj delikatnie imbir, cebulkę i po chwili dodaj czosnek. Wsyp curry, kurkumę oraz kmin rzymski. Po chwili dodaj pomidory, soczewicę i marchewkę. Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody, dopraw solą i gotuj aż soczewica zmięknie przez ok. 15 minut. Dopraw solą i syropem z agawy. Posmakuj i jeszcze dopraw w razie potrzeby.

Do gotującej zupy dodaj cukinię, fenkuł i brokuła. Gotuj ok. 10 minut tak aby brokuł nie utracił koloru i pozostał jędrny.

Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, posypane sezamem (opcjonalnie) i skropione sokiem z cytryny. Jeżeli chcesz aby zupa była mniej gęsta dodaj wcześniej więcej wody

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2- 4 osoby:

1 średnia dynia np. hokkaido
2 pomarańcze
1-2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
1-2 marchewki
4-6 daktyli bez pestek (opcjonalnie)
2-4 cm kłącza imbiru
sól morska do smaku
olej ryżowy lub kokosowy do smażenia
owoc granatu
świeża kolendra lub bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wydryluj owoc granatu. Pokrój dynię w kostkę o grubości ok. 1 cm, a marchewkę w talarki. Z dyni hokkaido nie musisz obierać skórki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Imbir utrzyj na drobnej tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy.

Do rozgrzanego garnka dodaj olej i po chwili cebulę. Podsmażaj stale mieszając i dodaj przyprawę curry. Następnie dodaj czosnek, imbir i wlej po chwili sok pomarańczowy. Gotuj kilka minut. Dodaj pokrojoną dynię i marchewkę oraz daktyle i szczyptę kurkumy. Wlej wrzątek, tak aby ponad poziom wody wystawały trochę kawałki dyni. Dopraw solą morską i gotuj ok. 10-15 minut.

Kiedy dynia i marchewka zmiękną to odstaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem, posmakuj i dopraw według uznania.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


kto jadl juz?
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

współczuję:/
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

najbardziej oplaca sie wyjechac z zagracie cena praktycznie ta sama
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

fajny pomysł:)
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

zrob sobie oczyszczanie sokami ja wlasnie to robie
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

wpisz w google ogłoszenia darmowe sprzedam samochod i wyskocza Ci strony z darmowymi ogloszeniami
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

an macie moze jakis link do tanich wyciskarek?
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Lekarz do bardzo puszystego pacjenta...
Jeśli każdego dnia zrobi pan sobie marsz na 10 km to za rok wróci pan do właściwej wagi i kondycji.
Po roku pacjent dzwoni do lekarza i mówi...
- Wróciłem do swojej właściwej wagi, tylko mam problem!
- Jaki ?
- Jestem teraz 3650 km od domu!
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Pewnego dnia, kiedy odwiedzałem moich starych, mama poprosiła mnie, żebym nakrył do stołu. Otworzyłem lodówkę i spostrzegłem, że w środku do drzwi było przylepione nieprzyzwoite zdjęcie pięknej, smukłej, idealnie zbudowanej i skąpo odzianej młodej kobiety.
- Mamo, co to jest? - spytałem. 
- Och, przykleiłam je, żeby pamiętać o nieobjadaniu się. 
- I co, działa?
- Tak i nie - odpowiedziała - Straciłam 4 kg, ale twój ojciec przytył 6.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


- Kiedy ostatni raz uprawiałeś seks ze swoją żoną?
- Z grubsza 10-15 kilogramów temu.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Najnowsze badania dowodzą, że kobieta, która ma kilka kilogramów nadwagi żyje dłużej niż mężczyzna, który o tym wspomni...
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Sałatka z kurczakiem i mandarynką ? 3 porcje po 200 kcal/ 2 porcje po 300 kcal

Składniki:

200g fileta z kurczaka (1 filet)
Opakowanie mieszanki sałat
2 cebulki dymki
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego lub Grahama 60 g
Ząbek czosnku 
150g mandarynek (dwie obrane mandarynki)
2 łyżki jogurtu naturalnego 40 g
Płaska łyżka majonezu domowej roboty (możesz zamiast niego użyć 2 dodatkowe łyżki jogurtu) 20 g
Łyżka octu winnego
Łyżeczka musztardy 10 g
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w paseczki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż na patelni bez oliwy. Kromki chleba upiecz w tosterze, natrzyj czosnkiem i pokrój w kostkę. Cebulki pokrój w plasterki, a mandarynki podziel na cząstki. Wymieszaj sałatę z cebulką, mandarynkami i kurczakiem. Przygotuj sos z jogurtu, octu, majonezu i musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i posyp grzankami z chleba Graham.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Aromatyczny pieczony łosoś – 2 porcje po około 300 kcal

Składniki:

  • filet z łososia 300 g
  • 60 g pomidorków koktailowych
  • 2 łyżki kaparów 20 g
  • 1 cytryna
  • 2 małe cebulki (najlepiej szalotki)
  • 4 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Łososia umyj i przekrój na połowę. Rozłóż dwa podwójne kawałki foli aluminiowej i połóż na nich kawałki łososia. Rybę oprósz solą i pieprzem i posyp listkami rozmarynu. Papryczkę chili pokrój w krążki i połóż je na plastrach łososia. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry razem ze skórką. Obłóż łososia plasterkami cytryny. Cebule przekrój na połówki, a ząbki czosnku razem z łupinkami lekko rozgnieć nożem i wszystko dodaj do łososia. Na folie połóż także pomidorki koktailowe i po łyżce kaparów. Zwiń w „paczuszki” i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Łososia w takiej paczuszce można upiec również na grillu.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Leczo z dyni – przepis niskokaloryczny

z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje po 400 kcal lub 4 porcje po 200 kcal

Składniki:

  • 700 g obranej i oczyszczonej z pestek dyni
  • 1 papryka czerwona 200 g
  • 1 papryka zielona 200 g
  • 400 g pomidorów (2 duże pomidory)
  • 1 cebula 100 g
  • 70 g kiełbasy z piersi kurczaka 93% (np. Morliny)
  • 4 kromki chleba graham 120 g
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skórki – pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i duś kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory. Wrzuć listki laurowe i ziela angielskie. Duś około 10 minut, tak aby dynia zmiękła, ale nie rozpadła się w puree. Dopraw danie sporą ilością papryki słodkiej, odrobiną ostrej, solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Wyjmij listki laurowe i zielna angielskie i zjedz leczo z chlebkiem graham.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Danie oczyszczające – warzywa pieczone z czosnkowym dressingiem

1 duża porcja o wartości energetycznej 300 kcal (można podzielić na 2 po 150 kcal)

Składniki:

  • 2 buraki 350 g
  • 2 marchewki 200 g
  • mały seler 200 g
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz, łyżeczka oliwy i łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Warzywa obierz, marchewki przekrój wzdłuż na połowy, buraki i selera na ósemki. Zagotuj osoloną wodę i najpierw gotuj marchewki i selera przez 5 minut, a następnie, w tej samej wodzie, buraki przez 10 minut. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia, dodaj nie obrane z łupin ząbki czosnku i piecz przez około 20 minut, obracając warzywa po 10 minutach. Z soku cytrynowego, łyżeczki oliwy i małej ilości wody zrób dressing, dodaj sól, pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku, które piekły się w piekarniku (łupinki bardzo łatwo odejdą

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Falafel – przepis na około 30 kotlecików – 1 kotlecik ma około 40 kcal

Składniki:

  • 300 g suchych nasion ciecierzycy
  • kawałek cebuli 20 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki oliwy 15 g
  • przyprawy: łyżeczka mielonych ziaren kminu rzymskiego, po pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, kardamonu, cynamonu, chili, sól do smaku, jeżeli nie macie tak wielu przypraw można również użyć przyprawy do kebabu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc. Na drugi dzień zmiel ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę (ja poradziłam sobie blenderem:). Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną. Patelnię posmaruj łyżeczką oliwy i smaż na niej około 10 małych kotlecików. Powtórz jeszcze dwa razy za każdym razem oczyszczając patelnię z resztek kotletów i smarując ją łyżeczka oliwy. Powinno powstać około 30 sztuk.

Falafel z mojego przepisu wychodzi dosyć suchy, ponieważ nie smażymy go w dużej ilości tłuszczu. Dlatego warto zjeść kotleciki z sosem czosnkowym. 4 kotleciki falafel z sosem z dwóch łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu z dodatkiem suszonego czosnku, suszonej cebuli oraz soli i pieprzu będą miały 200 kcal (2 kotlety z łyżką serka tylko 100 kcal). Doskonały sposób na bogatą w białko przekąskę!

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dietetyczne gołąbki – przepis niskokaloryczny na około 16 sztuk gołąbków

1 dietetyczny gołąbek z sosem ma około 90 kcal

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g ryżu parboiled lub pełnoziarnistego (1 woreczek)
  • 1 jajko
  • 1 średnia biała kapusta
  • 1 cebula 100 g
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 40 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu (2 łyżki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 l bulionu

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąba. Zagotuj wodę w dużym garnku, i włóż do niego kapustę. Po paru minutach ściągnij pierwsze liście, które już zmiękły. I tak co kilka minut ścigaj kolejne liście, uważając, aby się nie „podarły”. Z najładniejszych liści wytnij twardy nerw. Będziesz potrzebować 16 liści.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Zdrowy rosół – przepis bez tłuszczu

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka lubczyku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyj i oczyść z tłuszczu. Warzywa obierz, jeżeli nie są młode. Cebulę razem ze skorupką opiecz w piekarniku lub skarmelizuj na patelni – doda wspaniałego aromatu, a skorupka zapewni odpowiedni odcień zupy. Warzywa i kurczaka zalej w garnku zimną wodą. Nie doprawiaj. Jeżeli za wcześnie dodasz sól, warzywa i mięso nie puszczą”soków”. Gotuj minimum godzinę na małym ogniu. Rosół nie może się mocno gotować, ma tylko „pyrkać”:) Następnie dodaj pietruszkę i lubczyk i posól rosół do smaku. Gotuj jeszcze pół godziny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dietetyczny sernik kalorie w porcji – 100 kcal (całość ma 1131 kcal)

Ciasto należy podzielić na 11 kawałków (musisz cienko kroić:)

Składniki:

  • 500 g chudego twarogu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego bez cukru 30 g
  • 2 jajka rozmiar L
  • Łyżka miodu 15 g
  • 10 tabletek stewii
  • Garść rodzynek – 30g
  • Laska wanilii lub aromat waniliowy
  • odrobina gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Tabletki stewii rozpuść w jogurcie. Ser utrzyj mikserem z żółtkami, jogurtem, proszkiem budyniowym oraz miodem. Białka ubij na sztywną pianę – dodaj wcześniej trochę wody i soli – będą się łatwiej ubijać. Wymieszaj masę serową z pianą z białek i dodaj rodzynki oraz aromat waniliowy. Piecz w małej prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180 stopni

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dietetyczne spaghetti bolognese ? 3 małe porcje po 300 kcal

Składniki:

  • Filet z kurczaka 300g (zmielony)
  • 500 g dojrzałych pomidorów (zimą lepsze są z puszki ? 400 g)
  • Pół czerwonej papryki 100 g
  • Pół cebuli 50g
  • Po małym kawałku marchewki, pietruszki i selera razem 50 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej przygotować go samemu) 80 g
  • szklanka bulionu bez tłuszczu  lub pół ekologicznej kostki rosołowej
  • Łyżeczka oliwy 5 g
  • 120g makaronu do spaghetti z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
  • Bazylia, oregano, tymianek, sól pieprz

Przygotowanie

Mięso zmiel w maszynce. Na łyżeczce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgnieciony czosnek na nieprzywierającej patelni.  Dodaj starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodaj kurczaka. Podsmaż i dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Duś przez chwilę, potem dodaj przecier pomidorowy i bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż papryka zmięknie, a sos stanie się jak najbardziej jednolity (minimum godzinkę). Dopraw bazylią, oregano i niewielką ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym lub z pszenicy durum.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dietetyczne racuchy kalorie  200 kcal/ 400kcal

Ze składników otrzymamy 20 małych racuchów, z których każdy ma około 40 kalorii. Danie podziel na 4 porcje, z których każda będzie miała 200 kcal. Możesz również stworzyć 2 duże porcje – wtedy wartość energetyczna porcji racuchów wyniesie 400 kcal.

Składniki:

  • 2 duże  jabłka – 250g
  • Szklanka mąki 130g
  • 150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 małe jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 10 g (najlepiej cukru brzozowego)
  • stewia do smaku
  • Cynamon do smaku

Przygotowanie:

Mąkę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem. Dodaj proszek do pieczenia i cynamon. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu, aż będą rumiane. Smażyć należy na małym ogniu – powoli, chociaż ślinka cieknie:) w innym wypadku racuszki za bardzo przykleją się do patelni.

 

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dietetyczna musaka – przepis na 2 porcje po 300 kcal

Składniki:

1 bakłażan 300g
Filet z kurczaka zmielony 200g
200g dojrzałych pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę
Cebula 100g
Ząbek czosnku
Pół łyżeczki oliwy 2g
Bazylia, pietruszka, cynamon, sól, pieprz, chili

Sos:

150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
Płaska łyżka mąki 15g
Łyżka sera parmezan 20g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

Przygotowanie:

Kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na nieprzywierającej patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw pietruszką, bazylią, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu oraz chili. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem. W  tym czasie pokrój bakłażana w plasterki o grubości 0,5 cm, skrop je sokiem z cytryny i posól. Zgrilluj na patelni grillowej bez tłuszczu (jeśli nie masz patelni grillowej,  możesz pominąć ten etap i włożyć bakłażany bezpośrednio do mięsa oraz dusić potrawę , aż bakłażany zmiękną). Ugrillowane bakłażany dodaj do mięsa i duś po przykryciem 10 minut.  Przygotuj sos – jest on imitacją sosu beszamelowego, jednak bez dużej zawartości tłuszczu. Wymieszaj w rondelku mąkę z małą ilością mleka, następnie dolej resztę mleka i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem w proszku. Na zakończenie dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj bakłażany z mięsem, polane sosem „beszamelowym”.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

a do sosu przepisy na dieteytczne placki ziemniaczane 

 Dietetyczne placki ziemniaczane – około 100 kcal (porcja to 4 placki każdy ma trochę ponad 25 kcal)

Z podanych składników otrzymamy około 20 małych placków

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula 80 g
  • 1 jajko rozmiar M
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Podobnie zrób z cebulą. Najlepiej jeśli posiadasz robot kuchenny i możesz składniki w nim zmiksować, ponieważ tarcie ziemniaków na tarce długo trwa. Mi udało się zmiksować kawałki ziemniaków i cebuli blenderem. Posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej wodę z ziemniaków, dodaj jajko, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Placki smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na małym ogniu.  Z ciasta powinno wyjść 20 placków każdy po 25 kcal.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki:

1 bakłażan 300g
Filet z kurczaka zmielony 200g
200g dojrzałych pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę
Cebula 100g
Ząbek czosnku
Pół łyżeczki oliwy 2g
Bazylia, pietruszka, cynamon, sól, pieprz, chili

Sos:

150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
Płaska łyżka mąki 15g
Łyżka sera parmezan 20g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

Przygotowanie:

Kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na nieprzywierającej patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw pietruszką, bazylią, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu oraz chili. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem. W  tym czasie pokrój bakłażana w plasterki o grubości 0,5 cm, skrop je sokiem z cytryny i posól. Zgrilluj na patelni grillowej bez tłuszczu (jeśli nie masz patelni grillowej,  możesz pominąć ten etap i włożyć bakłażany bezpośrednio do mięsa oraz dusić potrawę , aż bakłażany zmiękną). Ugrillowane bakłażany dodaj do mięsa i duś po przykryciem 10 minut.  Przygotuj sos – jest on imitacją sosu beszamelowego, jednak bez dużej zawartości tłuszczu. Wymieszaj w rondelku mąkę z małą ilością mleka, następnie dolej resztę mleka i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem w proszku. Na zakończenie dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj bakłażany z mięsem, polane sosem „beszamelowym”.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki:

  • 150g herbatników
  • 800 ml mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 budynie w proszku bez cukru o smaku śmietankowym 80g
  • stewia do smaku

opcjonalnie dla porcji o wartości kalorycznej 125 kcal:

  • 20g gorzkiej czekolady
  • 30g cukru najlepiej brzozowego

Przygotowanie:

Budyń przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, używając mniej mleka (800 ml) oraz nie dodając cukru. Masę budyniową dosłodź stewią. Herbatniki wyłóż na dnie okrągłej formy do ciasta o średnicy 20 cm. Wylej na nie połowę budyniu. Przykryj kolejną warstwą herbatników i wylej pozostałą część budyniu. Przykryj resztą herbatników. Poczekaj, aż ciasto wystygnie i wstaw je do lodówki, żeby się schłodziło. Gotowe:)

Jeżeli chcesz przygotować wersję troszkę bardziej kaloryczną, do budyniu dodaj 2 łyżki cukru brzozowego (30 g), a wierzch ciasta posyp startą gorzką czekoladą.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki:

  • bezy 10g
  • garść borówek amerykańskich – 50g
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu
  • ewentualnie stewia do smaku

Przygotowanie:

Bezy włóż do woreczka i rozkrusz tłuczkiem. Serek wymieszaj ze stewią – nie musisz tego robić, bo deser i tak jest słodki ze względu na bezy i owoce. Na dno pucharka wyłóż połowę borówek amerykańskich, łyżkę serka, połowę rozkruszonych bez i jeszcze raz wszystkie warstwy w tej samej kolejności. 

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Dokładnie w prawda jest taka ze jak chcemy zdrowo schudnąć to trzeba poczekać z 2 miesiące
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Pierwsza dawka powinna zawsze pomoc zawsze tak jest potem organizm sie uodparnia i nie działa juz tak jak powinno
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


A ja polecam jesc 4 posilki dziennie regularnie i 3 razy w tyg cwiczenia 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


no wlasnie 
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Polecam kremy ujedrniajace i kapiele raz lodowatej i goracej wodzie
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Czy to boli?
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Czekolada zwana "Napojem bogów" znana jest od wieków ze swojego wpływu na psychikę i zmysły. Poprawia samopoczucie i humor, działa wręcz antydepresyjnie pobudzając organizm do produkcji endorfin Organizm człowieka wydziela je gdy jesteśmy szczęśliwi lub zakochani Efekty stosowania czekolady zostały na nowo odkryte i zastosowane w kosmetyce.–to mieszanka kakao i masła kakaowego, tłuszczy, przypraw oraz mleka (z przewagą kakao). Ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Działa relaksująco, uspokajająco, jest źrdłem energii dla mózgu. Szczególnie wskazana przy wysiłku intelektualnym.
ZABIEGI CZEKOLADOWE NAWILŻAJĄ, UJĘDRNIAJĄ I WYGŁADZAJĄ SKÓRĘ. 
OPÓŹNIAJĄ STARZENIE, BO ZIARNA KAKAOWCA BOGATE SĄ W FLAWONOIDY, KTÓRE CHRONIĄ SKÓRĘ PRZED DZIAŁANIEM WOLNYCH RODNIKÓW NISZCZĄCYCH ORGANIZM. CZEKOLADA KOSMETYCZNA ZADZIAŁA RÓWNIEŻ ANTYCELLULITOWO I WYSZCZUPLAJĄCO, BO ZIARNA KAKAOWCA zawierają również witaminy: 
A, B, E, PP, a także teobrominę, węglowodany, białko, błonnik, flawonoidy, alkaloidy ( pobudzają pracę nerek) oraz mikroelementy np.: 
magnez działa antystresowo i tonizująco jest niezbędny do prawidłowego procesu regeneracji skóry. Uaktywnia wiele enzymów.1 tabliczka czekolady to 20% dziennego zapotrzebowania 
żelazo niezbędny składnik do produkcji czerwonych krwinek odpowiada za ładny koloryt skóry. Umożliwia przyswajanie witamin z grupy B.
cynk odpowiada za lepszy stan naszej skóry umożliwia tworzenie włókien elastyny i kolagenu, które są odpowiedzialne za gładką i jędrną skórę. Przyspiesza regenerację, wspomaga neutralizację wolnych rodników i uczestniczy w procesach syntezy i spalania tłuszczów.
Potas regulujący gospodarkę wodną ułatwia utrzymywanie odpowiedniego nawilżenia skóry
wapń łagodzący podrażnienia działa antyalergicznie i kojąco na skórę. Uzupełnia zawartość minerałów w komórkach skóry 
kofeinę substancje działająca stymulująco, ujędrniająco i wyszczuplająco aktywizującą spalanie komórek tłuszczowych 
teobromine alkaloidu nasion kakaowca. Związek ten polepsza procesy myślowe poprzez poprawę ukrwienia mózgu.Działa silnie energetyzująco i stymulująco.. 
czynniki aktywne dzięki którym skóra wolniej się starzeje, dłużej zachowując młody wygląd,
Składniki wykazują całkowitą biozgodność z ludzką skórą – są przez nią dobrze tolerowane oraz szybko ulegają wchłonięciu, oddając całą swą moc w służbę naszej urodzie.
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Cudowne właściwości rumianku

Rumianek jest chyba najbardziej znaną i najbardziej popularną rośliną leczniczą w Europie. Jakość polskiego Rumianku znana jest na całym świecie. Jest to jedna z najczęściej stosowanych roślin leczniczych w medycynie ludowej w leczeniu ropni, czyraków i stanów zapalnych skóry. Starożytni Egipcjanie i Grecy używali rumianku dla uzdrowienia, co więcej ofiarowywali go nawet swoim bogom. Innym zastosowaniem rumianku jest używanie go  jako środku przeciwbólowego i przeciwgorączkowego, a także do leczenia bólu głowy i nerek, wątroby i pęcherza moczowego oraz innych dolegliwości.

 

Jak zbierać? Gdzie zbierać?

Rumianek występuje powszechne wzdłuż dróg oraz w zarośniętych miejscach. Mimo, iż rumianek jest dobrze znaną rośliną leczniczą, jest on często mylony z innymi podobnymi do niego gatunkami, które są jednak bezwonne lub o nieprzyjemnym zapachu. Kwiaty rumianku mogą być gromadzone od końca kwietnia do początku lata. Suszenie i przechowywanie kwiatów wymaga dużo zaangażowania z naszej strony gdyż przechowywane i suszone w niewłaściwy sposób mogą szybko stęchnąć. Główki kwiatowe powinny być rozłożone i wysuszone dość szybko. Po wysuszeniu, kwiaty rumianku powinny być przechowywane w pudełkach papierowych, w celu uniknięcia wilgoci.

 

Na co stosować rumianek?

Współczesna medycyna potwierdza tradycyjne właściwości lecznicze, które przypisuje się dla rumianku. Głównym aktywnym składnikiem olejków eterycznych występujących w kwiatach rumianku sa azuleny. Dzięki swoim właściwościom mogą one brać udział w działaniach antyalergicznych, bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Rumia­nek jest cudow­nym zio­łem dzia­ła­ją­cym roz­luź­nia­jąco na sys­tem ner­wowy, jak i dobro­dziej­stwem dla układu pokar­mo­wego. Cha­rak­tery­zuje się cudow­nymi wła­ści­wo­ściami. Jest dosko­na­łym zio­łem, z ogrom­nym spek­trum działania.  Herbatki z rumianku mogą być stosowana podczas przeziębienia. Stosując napar z rumianku można leczyć  zapalenie górnych dróg oddechowych, jamy ustnej lub gardła. Oso­bom cier­pią­cym na zabu­rze­nia układu pokar­mo­wego zaleca się picie her­batki rumian­ko­wej, która łago­dzi napię­cia jamy brzusz­nej, pomaga rów­nież w łago­dze­niu kolki u nie­mow­ląt, roz­ła­do­wy­wuje gazy, uśmie­rza ból brzucha. Dla osób, które prowadzą dość stresujący tryb życia, herbatki z rumianku mogą być dobrą alternatywą dla syntetycznych preparatów. Wskazane jest pić herbatki z rumianku profilaktycznie, nawet gdy jesteśmy zdrowi.

Zewnętrznie rumianek stosowany jest w leczeniu zapalenia oczu i zapalenia spojówek.Olejek eteryczny jest stosowany w maściach do leczenia ran, owrzodzeń, hemoroidów czy wyprysków.

Olejek z rumianku jest często stosowany w celach kosmetycznych. Stosowanie kremów zrumianku i maści zmniejsza suchość i swędzenie skóry. Szampony i inne produkty do pielęgnacji włosów zawierają również często rumianek, preparaty te sprawiają, że włosy sąbłyszczące, zdrowe i lekkie.

Rumianek może mieć w niektórych przypadkach łagodne efekty uboczne w postaci drobnych wyprysków u osób wrażliwych. Natomiast jeśli zalecana dawka nie została przekroczona może być on stosowany bezpiecznie.

» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

dzieki zabieramy sie do lektury
» przejdź do wątku
cofnąć się by wziąć rozbieg

«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |