Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

  | 1 | 2 |   »

powrót
Wszystkie posty użytkownika Celine
Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


A ja dodam, że jest nawet takie powiedzenie ludowe, że dwa jabłka dziennie trzymają z dala od kardiologa, a więc nawet w mądrości ludu jest to potwierdzone :-D
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:1de2c9347d="queensaba"]jaki preparat witaminy D bez recepty jest bezpieczny i dobrze wchłanialny ?[/quote:1de2c9347d]

Z tego co pisze Witta [quote:1de2c9347d="Witta"]Jedyny,o którym słyszałam, to Bio-Witamina D3, która zawiera 800j.m. w jednej kapsułce.[/quote:1de2c9347d] to znalazłam ten preparat - nazywa się

Bio-Witamina D3 D-Pearls, producent Pharma Nord. Jedna kapsułka zawiera 20 µg witaminy D3 - czyli 800 j.m. (1 Jednostka Międzynarodowa [I.U.] = 0,025 [µg]) i jest to ok. 400% dziennego zapotrzebowania dla dorosłych wg www.odzywianie.info.pl/Witaminy.html#D Substancją wypełniającą jest oliwa z oliwek, co pozwala mysleć, że przyswajalność jest lepsza, ale czy tak jest nie wiem, nie mam doświadczenia.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:0cdbdfe63f="d3eeex"]Ja ciągle biorę omega 3 ale to są tylko witaminy[/quote:0cdbdfe63f]

Omega 3 to nie są tak naprawdę witaminy, chociaż mówi się o nich witamina F.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:8afbbf2b24="d3eeex"]Wielu dietetyków układając dietę na masę zaleca jedzenie ryżu białego[/quote:8afbbf2b24]

Może i na masę tak i też w niektórych stanach chorobowych. Ryż biały praktycznie nie posiada żadnych wartości odzywczych, poza prostymi węglowodanami, które generalnie nam szkodzą. Żeby je strawić musimy wręcz dostarczyć wiele witamin i minerałów.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Szczerze pisząc to nie jestem zaskoczona. Niedługo wejdzie w modę likwidacja kuchenek gazowych i elektrycznych i zastąpienie ich mikrofalówkami :-P A tak poważnie wydaje mi się, że będziemy jeść przede wszystkim obiady tak jak na zachodzie - dorośli na mieście, dzieci w szkołach i przedszkolach. Cała żywność oczywiście maksymalnie przetworzona.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:6fa6af84a4="maryanna"]Znalazłam ostatnio świetny portal zmiensienazdrowie.pl[/quote:6fa6af84a4]

Jak widzę reklamę wafli ryzowych, to na pewno nie widzę szansy na zmianę jedząc takie produkty :-P

A tak na poważnie. Każda strona, gdzie jest dużo ludzi o tym samym celu jest dobra. Najlepsze według mnie są jednak fora dyskusyjne.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Poradnik co można jeść w takiej diecie jest [URL=http://www.celiakia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=41]tutaj[/URL]

A więc możecie wybrać się do restauracji z jadłem meksykańskim lub chińskim. Pizzernie i jadło włoskie raczej odpada.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:42a81c809c="Witta"]Niestety, w chwili obecnej na rynku nie ma odpowiedniego suplementu diety, który zaspokoiłby zapotrzebowanie na tę witaminę[/quote:42a81c809c]

A Vigantol - witamina D w kropelkach dla małych dzieci ? 1 ml (około 30 kropli) zawiera 0,5 mg cholekalcyferolu, tj. 20 000 j.m. witaminy D3. Czy "upakowanie" w kapsułkę dla tej witaminy ma znaczenie dla jej wchłaniania ?
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:4472eab1a0="Ania7"]Powoli się wchłania i dlatego nie powoduje odkładania w organizmie. [/quote:4472eab1a0]

Niejasno napisane. Lepiej opisałabyś metabolizm tej substancji. Bez takich informacji nikt o zdrowych zmysłach nie kupi z Twojego sklepu internetowego kolejnego produktu "cudu" i rewolucji w dietetyce. Kalorie to nie wszystko.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Moja recepta dla Ciebie.
- żadnych diet poniżej 1400 kcal
- jeśli nie masz silnej woli nie zaczynaj następnej diety
- nie ma diety cud
- żadne preparaty nie powodują odchudzania
- dieta gdzie chudnie się więcej niż 5 kg na miesiąc - to prawie w każdej przypadku murowane jo-jo
- podstawą każdej diety jest żelazne przestrzeganie ich zasad, nawet jedno odstępstwo niweczy kilka dni diety
- dieta to gramy, sport to kilogramy (wysiłek fizyczny)
- przyjrzyj się dietom: Dukana, niełączenia (dr Haya), plaż południowych. Nie ma w nich głodowania i szybkiego spadku wagi ale są oczywiście żelazne zasady
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Zachęciłaś mnie. Fajny post, ale może więcej konkretów, takich jak podanie zasad takiej diety i rozpiska jadłospisu.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:1b558dbda3="monika1974"]Polecam test medyczny, ja zrobiłam ten test i jestem zadowolona z wyników.
Szczerze polecam każdemu - testmedyczny.pl[/quote:1b558dbda3]

SMS za 1 zł. Nie ze mną te numery. Jesteś z działu marketingu tej firmy ? Poza tym jak na podstawie kilku czasami nie do końca zrozumiałych pytań (wywiadu), można ocenić stan zdrowia bez wglądu chociaż na podstawowe wyniki biochemiczne krwi, moczu, prześwietlenia RTG itd ?
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Narzucanie jadłospisu już na starcie diety skazuje ją na porażkę, ponieważ każdy z nas lubi co innego. Uważam, że najważniejsze w diecie (czyli sposobie odżywiania) jest ścisłe przestrzeganie zasad. Polecam przeanalizować [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Zasady-zdrowego-odzywiania.html]Zasady zdrowego odżywiania[/URL] a przekonasz się, że zmusisz organizm przestrzegając zasady do "uporządkowania" spraw z metabolizmem, a następnie jakiejś tam redukcji wagi do optymalnej dla Twojego organizmu. Sama się przekonałam. Jadam ok. 1/4 mniej pozywienia (nie popijam, dokładnie rozgryzam, przez to jem dłużej), za to bardziej wartościowego i moja waga i samopoczucie są według mnie w optymalnym stanie. Nie potrzebna była mi żadna specjalnie układana dieta.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Reklama reklamą, ale jednak zdecydowanie lepiej kupować miód bezpośrednio u pszczelarza niż w markecie
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Żywność ekologiczna [quote:e6f687336f="banka"]z certyfikowanych gospodarstw rolniczych i posiada znak jednej z tych insytucji Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG. [/quote:e6f687336f] i z własnych ogródków bez nawozów :up:,"
oczywiście tylko wtedy, gdy żywność taka nie jest "marnowana" przez przetwarzanie, wtedy nie ma co płacić za taką "papkę". Znaczek instytucji certyfikującej oczywiście musi być umieszczony, ale jest też oczywiście specjalny znak żywności ekologicznej.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Popieram prowadzenie takiego blogu :up: i gdybym miała więcej czasu też bym się o taki blog pokusiła. Jednak zwróć uwagę co znaczy wyrażenie [b:e54cce577f]dietetyczne przepisy[/b:e54cce577f]. Dla jednych są to przepisy o obniżonej kaloryczności, dla innych (również dla mnie, czego nauczyłam się na tym forum :-D ) przepisy o dużej wartości odżywczej dodanych komponentów (minerały, witaminy, pełnowartościowe białko, NNKT), czyli o jak najmniejszym stopniu przetworzenia.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Jeśli smakuje i wygląda identycznie (nie widać obsuszenia, w stosunku do pierwowzoru), to znaczy, że ma ten sam skład, a więc nie jest odtłuszczone. Zresztą działanie terapeutyczne siemienia (?) musi opierać się na oryginalnym składzie, jeśli zostałoby pozbawione w jakiś sposób mechanicznie lub termicznie tłuszczu, to również część innych wartościowych składników "poszłaby w kosmos" i jaki sens byłby sprzedawania ich w aptece. Wydaje mi się też, że jeśli coś jest sprzedawane pod nazwą "zioła" to nie może być modyfikowane, tylko poddane wyłącznie procesowi suszenia.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


krystyna - to jest właśnie [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=180#379]woda strukturowana[/URL] według Tombaka - na pewno spożywanie jej nie zaszkodzi ;-)
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Najlepszą formą przekonania ludzi do jakiegoś produktu w erze internetu jest tzw. marketing szeptany ;-). I w tym poście mamy z tym do czynienia. Tak więc jak pisze Melissa (jak we wszystkich swoich pozostałych postach) najlepszym i niezastąpionym środkiem na odchudzanie jest Chitinian extra :lol:. Bardzo spala tłuszcz. Dlaczego producenci tego suplementu nie dostali nagrody Nobla w dziedzinie medycyny ? Przecież jakby nie patrzeć jest to przełom w medycynie :-D.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Któregoś pięknego bardzo ciepłego lata zrobiłam eksperyment. Przez pełne 2 miesiące w domu chodziłam bez skarpet oraz kapci. Miałam problem ze skórą na stopach. Po tym czasie stan skóry diametralnie się poprawił oczywiście na korzyść. Wiąże się to chyba z pobudzeniem ukrwienia, a przez to z polepszeniem przepływu substancji odżywczych i usuwaniem toksyn. Uważam więc, że najzdrowiej chodzić boso.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


W zasadzie z wszystkim się zgadzam oprócz sekcji o zdrowiu psychicznym. Rozumiem, że jeśli człowiek spożywałby tylko cukier lub pokarmy bardzo bogate w sacharozę to wtedy jest na to szansa, bo wyjałowiłby się z innych składników, między innymi potrzebnych do utrzymania właściwej kondycji psychicznej, ale przy pożywieniu łączonym jest to dla mnie nierealne.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Faktycznie jak się człowiek zastanowi z tym cholesterolem to coś tu nie gra. Jeśli faktycznie cholesterol byłby tak zły to "obklejałby" nie tylko w okolicach naczyń wieńcowych, ale praktycznie powinien to robić w całym organizmie.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


W zasadzie nie jest to nowość. Znam bliźniaków, jeden z nich jest szczczupły, drugi ma lekką nadwagę. Mają takie same menu, zajęcia szkolen, zajęcia dodatkowe, ale różnią się wagą. Problemem jest jak zaradzić takim mutacjom w genach i/lub je leczyć.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:efe6a91c7c="konrado5"]Czy te gumy można kupić tylko w sklepach dietetycznych?[/quote:efe6a91c7c]

Można napewno kupić na Allegro. Żeby nie wpaść z deszczu pod rynnę zdobądź najpierw informacje na temat bezpieczeństwa Ksylitolu.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Gumy bez aspartamu i bez cukru (sacharozy) - ZAPP (zawierają ksylitol)
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Bo w tabelach zawarty jest cholesterol całkowity, czyli ten dobry też. Ryby morskie mają bardzo dużo cholesterolu dobrego, dlatego zaleca się je w profilaktyce niskocholesterolowej.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:ead7dfe319="Jellybelly"]wyczytalam, ze dobroczynne wlasciwosci brazowego cukru to mit,[/quote:ead7dfe319]

Tak Jellybelly - brązowy cukier to niestety przekłamanie w zdrowym żywieniu. Brązowy kolor kojarzy się nam z nieoczyszczeniem, tak jak ma to miejsce w przypadku ryżu brązowego (naturalnego)
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


No właśnie zaczyna się paniką z grypą
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Jedna dziennie z rana na pewno pomaga
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Ja korzystam ze strony www.kuchcik.info Każdy przepis jest przedstawiony w sposób czytelny i uporządkowany. Ponadto jest dużo zdjęć gotowych potraw. Polecam
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:d4de5f93b5="Myszka"]Spośród cech stylu życia największe znaczenie ma sposób żywienia, aktywność fizyczna i abstynencja tytoniowa. Jest coraz więcej dowodów naukowych na to, że zdrowe żywienie zmniejsza zapadalność na przewlekłe choroby cywilizacyjne i powoduje wydłużenie życia w warunkach dobrej kondycji fizycznej i umysłowej.[/quote:d4de5f93b5]

Dodałabym do stylu życia jeszcze oddychanie. Większość ludzi niestety źle oddycha, co prowadzi do róznych chorób i schorzeń. Przykładem dobrego oddychania są ludy zamieszkujące Chiny oddychające według Tai Chi.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Co to za bzdury !

Masło kakaowe ma mnóstwo tłuszczów nasyconych. To, że nie przypala i mniej się go zużywa właśnie wynika z dużej zawartości tłuszczy nasyconych i wysokiego punktu dymienia ! Jest stosowany do odgrzewania fast-foodów więc jak może być zdrowy.

Jak można go zdrowotnie porównać do oliwy z oliwek ? Bluźnierstwo

W ogóle to jest reklama !
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


A ja znalazłam wersję uproszczoną - tylko 9 zasad :-) ale bardzo konkretnych:

1. Wysypiaj się i wypoczywaj

Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcję. Dlatego nie wolno zarywać nocy, niedosypiać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Odporność organizmu osłabiają też sytuacje stresowe, życie w napięciu. System obronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Zdenerwowanie zakłóca ich współpracę. By do tego nie doszło, trzeba codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie, wyciszenie.

2. Zrezygnuj z używek

Alkohol, papierosy, kawa niszczą witaminy (głównie witaminę C) i mikroelementy, które wzmacniają nasze siły obronne. Chociaż rzucenie palenia jest trudne, na pewno warto choćby ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.

3. Hartuj się

Sprawdza się np. brodzenie w zimnej wodzie. Trzeba napełnić nią wannę tak, by sięgała do połowy łydek. Po kilkunastu minutach brodzenia trzeba stopy dobrze osuszyć i wymasować (można użyć balsamu rozgrzewającego).

Od dawna zalecanym sposobem na hartowanie organizmu jest naprzemienny natrysk. Najpierw ciało polewamy ciepłą wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur trzeba zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała.

4. Ruszaj się

Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Lekarze podpowiadają, że powinniśmy korzystać z wzoru: 3x30x130. Można go przetłumaczyć w następujący sposób – co najmniej 3 razy w tygodniu poświęcaj 30 minut na ruch. Wybieraj taki sposób aktywności, np. bieganie, jazda na rowerze, pływanie, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę. Nigdy za wiele ruchu na świeżym powietrzu, dlatego warto codziennie energicznie maszerować, np. w drodze do lub z pracy, przez pół godziny.

5. Zmień dietę

Przede wszystkim powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce, które obfitują w tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), które – walcząc z wolnymi rodnikami – sprzyjają naszej odporności. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce (zwłaszcza czerwonej), cytrusach oraz porzeczkach i truskawkach (także mrożonych). W odpornościowej diecie nie może zabraknąć jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Prowadzą jakby ćwiczenia na poligonie, przygotowując je do ewentualnej obrony.

6. Polub czosnek

Roślina ta jest bogata m.in. w białka, węglowodany, witaminy C i PP oraz allicynę, która ma działanie bakteriobójcze i zwiększa aktywność białych ciałek krwi. Najsilniej działa czosnek świeży, a jego moc zwiększa witamina C. Wystarczą 1–2 ząbki codziennie. Jeśli nie tolerujemy zapachu czosnku, zażywajmy go w kapsułkach (np. aktiv kapseln). Zawierają wszystkie aktywne składniki czosnku.

7. Nie zapominaj o ziołach

Zielarze także dokładają swoje przepisy do recept na odporność. Skuteczność systemu immunologicznego podnosi jeżówka (echinacea) i żeń-szeń. W aptekach można kupić preparaty z nich sporządzane, np. bodymax, echinacea.

8. Poddaj się akupresurze

Według medycyny chińskiej w naszym organizmie są niewidoczne kanały przepływu życiowej energii. Jeśli na ich drodze powstają blokady, odporność słabnie. Aby temu zapobiec warto wykonywać 2 – 3 razy dziennie delikatny masaż newralgicznych punktów. Najważniejszym jest punkt tuż poniżej rzepki kolana. Jego ucisk sprawia, że zwiększa się produkcja białych ciałek krwi.

9. Wsparcie z apteki

Po konsultacji z lekarzem możemy też zażyć leki uodporniające (ale tylko wtedy, gdy jesteśmy zdrowi), np. w tabletkach: lymphozil, groprinozin, echinacea i padma-26 lub w kroplach: esberitox, immunal.

Słyszałam właśnie przed chwilką (odnosząc się do tematu postu), że mają już szczepionkę na świńską grypę !
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Cudów nie ma w przyrodzie. Jedna osoba napisze, że Bio - C.L.A. jest super, a druga, że to tylko zbędny wydatek, bo kompletnie nic nie pomogło. Jeśli ktoś liczy, że schudnie 10 kg w miesiąc tylko przy pomocy Bio - C.L.A. to jest w błędzie (poza tym takie szybkie chudnięcie jest bardzo niezdrowe dla organizmu). Środek na pewno dodaje energii i wiary, ale i tak najważniejsze są ćwiczenia (długie i odpowiednio dobrane np. pływanie, rowerek, stepper, 6-Weidera), zdrowa i mniej kaloryczna dieta, po spełnieniu tych wymagań Bio - C.L.A może być wtedy skutecznym dodatkiem w odchudzaniu.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


W lutym na portalu www.odzywianie.info.pl znalazłam fajny artykuł na temat Tranu i jego właściwości i postanowiłam spróbować podawać go dziecku, które często chorowało. Od początku marca regularnie podaję dziecku tran i od tego czasu nie chorowało. Może to i zbieg okoliczności, ale dziecko jest alergikiem i np. w zeszłym roku w marcu i kwietniu chorowało trzy razy ! a teraz nic ! Podaję tran w czystej formie bez aromatów, 5 ml dziennie, tran przechowuję w lodówce, aby się nie utleniał.

Macie jakieś doświadczenia z tranem, to się podzielcie na forum ! Ja bynajmniej polecam picie tranu !
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Prosiłabym o zamieszczenie artykułu na temat [b:dbbb6b3370]Zafałszowania żywności stosowane przez producentów[/b:dbbb6b3370]. Byłby on dla nas niezwykle cenną wskazówką przy zakupach produktów spożywczych.

Dzięki z góry
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Ten post zmusił mnie do przemyśleń, jak bardzo od lat 90. zmieniły się sposoby wytwarzania żywności w Polsce. Napływ nowych technologii i dodatków do żywności zupełnie odmienił nasze uważane za zdrowe jedzenie. Producenci stosują mnóstwo wypełniaczy, emulgatorów, konserwantów, barwników , itd. - przez to dostarczają nam wysoce przetworzoną żywność bez / lub z okrojoną ilością nie tylko witamin, ale też soli mineralnych i innych ważnych składników. Teraz jest tak, że nawet mięso często jest zastępowane różnymi składnikami np białkiem sojowym !

Stąd się biorą różnego awitaminozy i choroby ze złego odżywiania.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


[quote:6de34378fa="NutriAdvicerka"]Witamina A, wapń oraz fosfor zwiększają przyswajalność i skuteczność magnezu. [/quote:6de34378fa]


Nie do końca jest to prawda, bo wapń jest konkurentem magnezu w przyswajaniu, Lepiej jest przyjmować magnez bez wapnia a z dodatkiem witaminy B6, która pozwala na zwiększenie przyswajalności (niewydalanie go) i nietworzenie z dostarczanego magnezu kamieni.

Jeśli ktoś ma niedobory i wapnia i magnezu, to najpierw zaleca się przyjmowania czystego magnezu z witaminą B6, a dopiero później wapnia z magnezem w jednym preparacie (najlepsza proporcja wapnia do magnezu - 2:1).


Pozostaje jeszcze kwestia formy chemicznej magnezu, bo na rynku są różne formy i przez to różne skuteczności. Tu posłużę się gotowym artykułem.

Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia biopierwiastka z kwasami organicznymi-, tzw. chelaty.
Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.
Biopierwiastek - aby dostać się do krwiobiegu i zasilić organizm - musi przeniknąć przez pofałdowaną błonę jelita cienkiego pokrytą bardzo cieniutkimi 0,5-1,5 mm wypustkami zwanymi kosmkami. Komórki kosmków są tak zbudowane, że zewnętrzna strona ich błony (od strony światła jelita) ma ładunek dodatni. Jony magnezu też mają ładunek dodatni. A jak wiemy, jednoimienne ładunki powodują silne odpychanie się, toteż utrudniają biopierwiastkowi przenikanie do wnętrza komórki.
Magnez, aby ominąć barierę elektrostatycznego "odpychania" ścianek jelita znajduje substancję "maskującą" dodatni ładunek i ułatwiającą przenikanie.
W tym celu jony magnezu łączą się z innym związkiem, który nazwijmy umownie "przewoźnikiem", czyli takim, który stosunkowo łatwo przenika przez błonę komórkową jelita. Taki związek powinien mieć ważną cechę - zdolność zobojętnienia dodatniego ładuneku elektryczny magnezu. Udowodniono, że rolę tę dobrze pełnią niektóre słabe kwasy organiczne - mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy - związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu aspaginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych - podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6 i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia biopierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Na pytanie, jak zwiększyć przyswajalność magnezu - odpowiedź jest prosta
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu. Jest to możliwe, bowiem asparaginiany są związkami stosunkowo trwałymi. Nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym. I co najważniejsze - błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparaginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek "docelowych".
Dopiero w narządach i tkankach docelowych biopierwiastek jest odłączany i użyty w określonych, specyficznych dla danej komórki procesach przemiany materii. A przypomnijmy, że ten szczególny biopierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania około 300 enzymów, specyficznych białek, bez których odpowiedniej ilości i jakości przemiana materii uległaby poważnym zaburzeniom.

oprac. mgr Edward Ozga Michalski

Drobna nieścisłość
Udowodniono, że rolę tę najlepiej pełnią niektóre słabe kwasy organiczne - mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy - związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Chodzilo o to, ze slabe kwasy organiczne sa generalnie dobrymi transporterami, a aminokwasy najlepszymi.

Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.

Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu.

Z innego zrodla wiem, ze podanie magnezu w postaci chelatu zwieksza wchlaniania od 2 do 10 razy. Skoro najlepsza przyswajalnosc maja hydroasparaginiany to prosty wniosek, ze magnez z filomagu ( 4 wodny asparaginian tegoz pierwiastka ) wspomagany witaminka B6 wchlania sie pi razy oko 10 razy szybciej niz jakis tam tlenek magnezu i pewnie ze 2-3 razy szybciej niz taki mleczan.
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Witajcie

Pierwszy raz natknęłam się na informacje o szkodliwości tego związku w tym artykule [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Aspartam.html]Aspartam[/URL], byłam w szoku, ale to co dzisiaj przeczytałam po prostu mnie zamurowało :!: Znalazłam artykuł na jednym z forum a autorem jest Technolog Żywności

[quote:f144d63dd8]Chciałbym jako absolwent Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz jako podyplomowy student Żywienia Człowieka i dietetyki na Uniwersytecie Rzeszowskim przybliżyć Wam drodzy forumowicze jak społeczeństwo jest manipulowane przez wielkie koncerny.
Pracowałem w Coca-Coli jako kierownik produkcji. Znam cały proces produkcji tego słynnego czarnego napoju. Wielu z Was na pewno próbowało a już na 100% słyszało o produkcie Coca-Cola LIGHT.
Czy Coca Cola light pomaga schudnąć?
Otóż NIE...pijąc Coca-colę light można jedynie przybrać na wadze, mało tego...można mieć w przyszłości poważne problemy ze zdrowiem.

Warto w tym miejscu sobie zadać pytanie: Czy jeśli produkt nie zawiera tzw. KALORII to czy spożywanie jego pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy?
Odpowiedz brzmi: NIE

Trzeba przeanalizować skład produktu - to pierwsze co powinniśmy zrobić. Co mamy w napojach typu LIGHT?
Np. Aspartam czy Acesulfam K. Związki - tzw słodziki....
Fakt nie zawierają one węglowodanów - zatem i kalorii, ale za to mają dwie potężne wady o których już większość z Was nie ma zielonego pojęcia. Dlaczego?
Dlatego, ponieważ ktoś chce abyśmy myśleli, że mniej kalorii= niej kilogramów. Jest to jedna wielka farsa.
Czy na opakowaniu Coca-Coli light macie napisane, że spożywając ten napój pomoże Wam to zrzucić kilogramy? NIE...nie może tak być napisane bo to byłoby kłamstwo zagrożone procesem sądowym.
Za to mamy manipulację obrazkową:
Ładna etykieta - z napisem 0,2 kalorii...od razu kojarzy się to naszym Paniom z ładną sylwetką.

Jakie są słabości picia Coli light oraz słodzenia herbaty słodzikami?
Po pierwsze mogą one uszkadzać układ nerwowy i powodować różne dalekosiężne choroby o których dziś tak naprawdę ciężko nam powiedzieć.
Po drugie - spowalniają proces metaboliczny...czyli...zaczynasz tyć. Mało kto o tym mówi...a prawidłowy proces metaboliczny to 99% sukcesu w diecie. To m.in dlatego jednym pasuje dana dieta a innym nie, gdyż każdy powinien swoją dietę mieć dopasowaną do siebie.
Po trzecie - Nie znany jest rzeczywisty wpływ produktów rozpadu tych związków na nasz organizm.[/quote:f144d63dd8]


Nieźle nas załatwiają i okłamują :!: :!: :!:
» przejdź do wątku

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Bondini :evil: a może byś zacytował w końcu artykuł w którym są opisane korzyści płynące ze spożycia mleka ? To o czym piszesz jest bardzo wybiórcze i stronnicze. Ja mogłabym zacytować kilkadziesiąt artykułów mówiących o korzyściach płynących ze spożycia mleka !

Mleko i jego przetwory od zawsze towarzyszyły człowiekowi, więc musi to być zdrowy produkt ! Piję mleko praktycznie codziennie, podaję go obowiązkowo każdego dnia swojemu dziecku i oboje czujemy się dobrze ! Prawdą jest, że nie spozywam mleka UHT, bo rzeczywiście jest ono wysoko przetworzone.

Mleko jest zdrowe :!: :!: :!:
» przejdź do wątku

  | 1 | 2 |   »