Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Cholesterol


  | 1 | 2 | 3 |   »

powrót

Zależność cholesterol - cukier

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Mam znajomą, która generalnie zdrowo się odżywia, to nzaczy nie je potraw smażonych, tłustych, unika czerwonego mięsa ale ma jeden podstawowy nałóg - nie jest w stanie odmówić sobie słodyczy. Była ostatnio bardzo zdziwiona jak jej cholesterol wykroczył zdecydowanie ponad normę. A słodycze są stałym elementem jej menu. Lekarz powiedział jej, że lepiej będzie jak usmaży sobie czasem schabowego i odstawi cukier niż jak będzie nadużywała słodyczy będąc na lekostrawnej diecie.
hardcorowo

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2



I przyznaję temu lekarzowi absolutnie rację - nie opowiada on bajek, że to od tłuszczu, tylko od cukru dodanego do produktów wysokoprzetworzonych. Są osoby, że nawet nadmiar cukru naturalnego w postaci owoców powoduje wzrost trójglicerydów. A sam cholesterol nie jest taki ważny, jak ich proporcje. Trójglicerydy są ważniejsze w ocenie chorób sercowo-naczyniowych. A schabowego owszem, będzie lepszym wyborem niż słodycze, ale musi pamiętać aby nie smażyć na nieodpowiednich tłuszczach typu olej rzepakowy, oliwa i inne płynne olej roślinne - one się kompletnie nie nadają, utleniają się, łapią wolne rodniki i szkodzą kiedy się na nich smaży. Do smażenia tłuszcze stałe - masło ghee, masło klarowane, smalec, tłuszcz kokosowy.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Zdrowe odżywianie jest pojęciem względnym. Każdy organizm jest inny, więc nie ma gotowego modelowego wzorca odżywiania.

Poziom trójglicerydów jest ważniejszy niż cholesterolu całkowitego. Jak rozpatruje się poziom cholesterolu to ważne są proporcje między frakcjami, a i tak nie bada się najważniejszej frakcji sdLDLu. Niech znajoma skorzysta z kalkulatora zależności frakcji cholesterolu i trójglicerydów, a jak będą niepokojące albo też będzie miała za duże trójglicerydy to niech zapozna się z artykułem Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych

 


  | 1 | 2 | 3 |   »