hardcorowo
Forum dyskusyjne
Forum - Kalorie
powrót
Cukier trzcinowy
|
|
Moim zdaniem ta cała moda na cukier trzcinowy, to totalna bzdura. Ma mniej kalorii, bo jest mniej słodki, a to znaczy, że aby posłodzić nim np. kawę tak by nam smakowała, musimy użyć go nieco więcej, a to znaczy, ze przyjmiemy dokładnie taką samą ilość kalorii, jak w przypadku cukru białego... Szczuplejszy będzie tylko nasz portfel
Anka
dylsien napisał/a:
Znalazłem taki cukier-trzcinowy-brązowy. Czy jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż normalny biały?Zdecydowanie tak! Cukier brązowy (buraczany lub trzcinowy) jest źródłem jedynie związków mineralnych. Różni się od białego tym, że jego produkcje zakończono przed etapem oddzielenia od jego kryształków ciemnobrązowej melasy. Można nim słodzić kawę i herbatę. nadaje się również do ciast i wypieków oraz do dżemów i konfitur. Trzeba jednak uważać, gdyż nie każdy cukier trzcinowy jest naprawdę cukrem trzcinowym. Często jest to zwykły biały kryształ barwiony karmelem melasą.. Można również samemu zrobić preparat słodzący. Znalazłam taki przepis na stronie mojego ulubionego sklepu internetowego ekopestka. Jest to syrop daktylowy-ciemnobrązowy płyn uzyskiwany podczas mielenia daktyli. Wystarczy tylko zmielić daktyle, dodać wody, zagotować i pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 140 stopni. Polecany jest on dla osób z problemami trawiennymi. Trzeba tylko pamiętać, że jest kaloryczny.
Zgadzam się, cukier trzcinowy jest przereklamowany, mało ma w sobie dobrego. Lepiej używać jakichś innych słodzideł typu ksylitol, stewia albo w ogóle zrezygnować z cukru.
Ten alkohol cukrowy bez cienia wątpliwości jest najzdrowszym ze słodzików, posiada oprócz słodkiego smaku wartości dodane, choć też ma swoją wadę - w nadmiarze może powodować biegunkę.
Bodykox napisał/a:
A co sądzicie o erytrytolu?
oczywiście optymalnie byłoby, gdybyś całkowicie zrezygnował ze spożywania cukru. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie jest to możliwe, to moim zdaniem z dwojga złego lepiej już wybrać nierafinowany cukier trzcinowy. Polecam także ksylitol jako zamiennik cukru. Poczytaj o nim. Może zdecydujesz się na całkowite wykluczenie cukru i przerzucisz się na ksylitol.
Brydzia :)
Ja miałam zawsze problem z ograniczeniem słodyczy i sięgam po te "zdrowsze", gdzie nie znajdziemy syropu glukozowo-fruktozowego na przykład kupuje różnego rodzaju słodzidła, m.in. trzcinowy, kokosowy, palmowy. Dietetyczka mówiła, że są dobre więc zaufałam. Oczywiście nie można przesadzać z ilością, ale jak 2-3 łyżeczki na dzień takiego cukru dodam do kawy czy potrawy - chyba nic się nie stanie...