Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Równowaga kwasowo zasadowa


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  

powrót

Równowaga kwasowo zasadowa

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


queensaba napisał/a:

Dlaczego cytryna jest najbardziej zasadotwórcza ? Przecież to czysty kwas w smaku !


Nieuważnie przeczytałaś arta. To, że coś w smaku jest kwaśne nie znaczy, że jest kwasotwórcze. Cytryna nie zawiera w składzie siarki, chloru, fosforu - pierwiastków odpowiedzialnych za kwasotwórczość, ma za to dużo pierwiastków odpowiedzialnych za zasadotwórczość. Kwaśny smak natomiast jest wynikiem obecności w składzie kwasów takich jak: askorbinowy (wit. C), cytrynowy, jabłkowy.

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Czy istnieje jakaś szybka metoda (np. badanie ph pobranej krwi) ustalenia stopnia równowagi kwasowo zasadowej organizmu ?


Wojt




Skąd: Bydgoszcz
Dołączył: 29.08.2009
Posty: 18

To badanie pH krwi nazywa się gazometria i służy ocenie równowagi kwasowo-zasadowej, gdy pH jest obniżone wskazuje kwasicę, gdy pH jest podwyższone to zasadowicę. Materiałem do badania jest krew tętnicza lub krew włośniczkowa.

W ramach gazometrii uwzględnia się min. takie parametry i normy jak:

- pH: 7,35 – 7,45,
- pCO2: ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla we krwi tętniczej: 32 - 45 mm Hg (4,27 - 6 kPa),
- HCO3: stężenie wodorowęglanów w osoczu: 21 – 27 mmol/l,
- NZ: nadmiar zasad we krwi (różnica między należnym a aktualnym stężeniem zasad buforowych we krwi) od -2,3 do +2,3 mEq/l,
- pO2: ciśnienie parcjalne tlenu we krwi tętniczej: 75 – 100 mmHg (10 - 13,33 kPa),
- ctCO2: całkowita zawartość dwutlenku węgla w osoczu: 22-28 mmol/l (47 – 60,5% objętości),
- SaO2: wysycenie tlenem hemoglobiny krwi tętniczej: 95 – 98%.

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Jak sprawdzić stopień zakwaszenia ciała?

Stopień zakwaszenia można łatwo stwierdzić odpowiednio chwytając skórę.
Jeśli jesteśmy zakwaszeni, może to być bolesne, gdyż pod skórą tworzą się
mikroskopijne kryształki, które drażnią skórę przy stosunkowo lekkim
ściśnięciu między palcami. Kolejnych informacji dostarcza odczyn pH moczu
mierzony w ciągu doby w dłuższym okresie czasu. U osób zdrowych powstaje
charakterystyczna krzywa, na której wartości wahają się między odczynem
kwaśnym a zasadowym. Natomiast u ludzi chorych, na przykład na cukrzycę
powstaje tzw. krzywa nieżywotna odnotowana tylko w przedziale kwaśnym,
czyli około 5 na skali pH. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w
zaawansowanych stadiach choroby. Występują one już wtedy, gdy meczą nas
częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie
pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Organizm zakwaszają
również papierosy, alkohol, stres oraz zbyt intensywny, nie odreagowany
wysiłek umysłowy. Warto wiedzieć, że organizm jest tolerancyjny, ale do
czasu. Kryzys następuje około 40 roku życia, kiedy lawinowo zaczynają
pojawiać się różne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory
sporadyczne dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekłe.

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Dzięki Wojt - Twój post jest wielce pomocny


hippo




Skąd: Kraków
Dołączyła: 15.11.2010
Posty: 9

Też tak myślę, że doprowadzenie do takiej równowagi w organizmie jest bardzo ważne, nie tylko, aby organizm był zdrowy, ale też po to żebyśmy my się dobrze czuli:). Dlatego zastanawiam się nad kupnem dostępnego na rynku proszku zasadowego Langsteiner. Na stronie sklepu czytałam już jak działa i jaki ma skład i wydaje się dobrym produktem.

ZdrowyStylZycia




Dołączyła: 24.12.2010
Posty: 7

Zgadzam się z tym co napisał Opel jeszcze w marcu 2009. W 100-u procentach! Jeżeli dodamy właściwe komponowanie posiłków - przede wszystkim nie mieszanie produktów o różnym składzie w jednym posiłku (głównie białkowych i węglowodanowych) to przestrzeganie tych zasad przywróci równowagę w organizmie. Stosowanie np. wzmiankowanych proszków przynosi tylko chwilowy efekt - działa na skutki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej a nie na ich przyczyny.
Karol Sz.; karolszygula.wordpress.com; ZdrowyStylZycia

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


Plagą XXI wieku oprócz epidemii otyłości jest również alergia i astma. Nie jest sekretem, że sposób odżywiania (dieta) może mieć znaczący wpływ na złagodzenie objawów alergii. najważniejszą zasadą jest przesunięcie równowagi kwasowo zasadowej w stronę zasadowej. Ciekawe opracowanie znalazłem na stronie przychodnia.pl/poradnik. Oto fragmenty.

Jak zacząć odczulanie dietą ?
Odczulanie dietą dobrze jest zacząć od 1-2-dniowej oczyszczającej głodówki (dla pracujących najwygodniejsza jest sobota lub niedziela). Zamiast pokarmów stałych - pijemy w tych dniach soki warzywne, napar z ziół, zieloną herbatę, wodę mineralną. Później przestawiamy dietę na niealergizujące i nie podrażniające pokarmy, głównie pochodzenia roślinnego.

Co usuwamy z diety ?
Produkty zwiększające wytwarzanie śluzu, takie jak: cukier, produkty mleczne, przetwory z pszenicy (zwłaszcza zawierające dużo glutenu, np. białe pieczywo, makaron). Produkty najczęściej odpowiedzialne za alergie pokarmowe: · mleko krowie, mięso, ser żółty, jaja (niemowlęta zagrożone alergią nie mogą dostawać mleka krowiego i jego przetworów co najmniej przez pół roku, a jaj, szczególnie białek, przez 2 lata); orzeszki ziemne; pomidory, winogrona, czekolada; · tłuszcze zwierzęce i krew (np. kaszanka), przetwory z mięsa wieprzowego, króliczego, zajęczego, końskiego, z nutrii, · sztuczne barwniki, nienaturalne kwasy (octowy, cytrynowy), konserwanty dodawane do żywności; · wszelkie używki, takie jak: alkohol, czarna kawa, mocna herbata (czarna). Ograniczamy palenie papierosów (najlepiej rzucić palenie!).

Co powinniśmy jeść i pić ?
Pomocna jest dieta zawierająca dużo surówek, soków naturalnych, wyciśniętych bezpośrednio z warzyw przed spożyciem (marchew, seler, jabłka, buraki itp.), z dodatkiem ziół: pokrzywa, mniszek, babka. Soki należy dawkować umiejętnie - w czasie gdy występuje nadmierne wydzielanie śluzu, trzeba zdecydowanie ograniczyć podawanie wszelkich płynów. Soki zastępujemy surówkami: z sałaty (nie słodzić!), rzodkiewki (wraz z natką), natki pietruszki (zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu) itp. · Tłuszcze: oleje roślinne, szlachetne margaryny (bez tłuszczów trans), świeże masło. · Mięso - białe drobiowe, chuda wołowina, gotowane ryby. · Węglowodany: pieczywo bez mleka, ryż, owies (płatki, otręby owsiane), ziemniaki (w niedużych ilościach) i inne artykuły zamieszczane w tabelach diet dla alergików.
Istotą tej diety jest przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, by spożywać więcej produktów zawierających wapń, potas, sód i magnez, a mniej obfitujących w fosfor, chlor i siarkę. Ważnym czynnikiem leczniczym jest nieprzejadanie się.

flanka




Skąd: Tarnowo Podgórne
Dołączyła: 19.09.2011
Posty: 32

A co polecalibyście zamiast kawy na taką dietkę zasadową? Guarana, yerba mate, czy może jakieś inne ziółka pobudzające?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


flanka napisał/a:

A co polecalibyście zamiast kawy na taką dietkę zasadową? Guarana, yerba mate, czy może jakieś inne ziółka pobudzające?


Każdy z wspomnianych napojów ma raczej charakter kwasowy. Do picia to jak podał Rokl

Rokl napisał/a:

Pomocna jest dieta zawierająca dużo surówek, soków naturalnych, wyciśniętych bezpośrednio z warzyw przed spożyciem (marchew, seler, jabłka, buraki itp.), z dodatkiem ziół: pokrzywa, mniszek, babka. Soki należy dawkować umiejętnie - w czasie gdy występuje nadmierne wydzielanie śluzu, trzeba zdecydowanie ograniczyć podawanie wszelkich płynów.


Jeśli chodzi o napoje pobudzające jak np. kakao to też są one kwasowe.

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |