Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


  | 1 | 2 |   »

powrót

Mleko zdrowe czy szkodliwe dla człowieka ?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Snoop napisał/a:

A jaka jest różnica w składzie pomiędzy mlekiem prosto od krowy a mlekiem homogenizowanym i pasteryzowanym ?


Ogromna ! Taka sama jak np. pomiędzy głośnymi izomerami trans a izomerami cis kwasów tłuszczowych w margarynach ! Skład chemiczny taki sam, ale inna struktura i właściwości. Przejście izomerów cis w trans dokonuje się po obróbce termicznej (po procesie uwodornienia w wyższych temperaturach. Więc na tym przykładzie można stwierdzić jak sama obróbka termiczna ma wpływ na zmiany (nazwijmy je przestrzenne i strukturalne) związków takie jak białko, tłuszcz, węglowodany nie wspominając już o degradacji większości witamin.

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

W bardzo przejrzysty sposób został opisany wpływ homogenizacji na zdrowie człowieka w kardiologicznym magazynie "Artherosclerosis" ( Miażdżyca )( 1989; 77: 251-6 ) :

"Homogenizowane mleko krowie przekształca zdrowy tłuszcz masła w mikroskopijne kuleczki tłuszczu zawierającego oksydazę ksantynową ( XO ) , która jest jednym z najmocniejszych enzymów trawiennych, jakie w ogóle istnieją. Kuleczki te są wystarczająco małe, żeby pozostając nienaruszone , mogły przeniknąć przez ściany żołądka i jelit bez wcześniejszego przetrawienia.Tak więc ten wyjątkowo silny "krajacz białek" , jakim jest XO zostaje rozprowadzony po całym ciele przez układ krwionośny i limfatyczny. Kiedy XO uwolni się ze swojego tłuszczowego "opakowania" ( otoczki ) , atakuje wewnętrzne ściany każdego naczynia , w którym właśnie się znajduje. Doprowadza to do powstania rany. Rana z kolei wywołuje przybycie i przyklejenie kawałeczka "plastra" w celu załatania ubytku. Tym łatającym plastrem jest cholesterol. Stwardnienie tętnic , niewydolność serca , ból w klatce piersiowej , zawał serca - oto rezultaty tego procesu."
(Muscari A; Volta U; Bonazzi C; Puddu G M; Bozzoli C; Gerratana C; Bianchi F B; Puddu P
Association of serum IgA antibodies to milk antigens with severe atherosclerosis. )

To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości na temat "pozytywnego" wpływu na organizm ludzki procesu homogenizacji

Katrin3783




Dołączyła: 04.02.2010
Posty: 12

Najlepiej jest pić mleko ekologiczne kozie z Beskidu Niskiego z gospodarstwa ekologiczego Figa .Charakteryzuje się ono wspaniałym smakiem oraz pełną wartością odżywczą. Zalecane jest nie tylko dla osób uczulonych na białko i alergików.

Kozie mleko jest najcenniejszym darem dla człowieka. Spożywać mogą je zarówno zdrowi jak i chorzy ludzie. Wskazane jest dla alergików, osób starszych, osób z zaburzeniami trawienia, przy leczeniu onkologicznym i w wielu innych przypadkach.
Mleko kozie w przeciwieństwie do krowiego jest czysto białe. Wynika to z faktu, ze zawiera ono witaminę A w postaci retinolu. jest ono również bogate w witaminy z grupy B ( B2, B3, B6 oraz B12) i zawiera trzykrotnie więcej witaminy B3 niż krowie mleko. Kozie mleko jest także bogate w potas, cynk i zawiera tyle samo selenu co ludzkie matczyne mleko (2,5 razy więcej niż mleko krowie).
Wbrew pozorom spożycie mleka koziego na świecie jest znacznie wyższe niż mleka krowiego. Obecnie liczba hodowanych na świecie kóz przekracza 500 milionów a produkcje koziego mleka szacuje sie na 5 milionów ton rocznie. Kozie mleko ma zbliżony skład do mleka kobiecego. Jest natomiast bardziej odżywcze i dietetyczne niż krowie - podstawowa różnica jest nie ilość, ale specyficzna struktura białka i tłuszczu w mleku kozim. Ma znacznie więcej składników mineralnych (wapń, mangan, cynk, fosfor) oraz witamin
(A, B2, B12, D i PP).
Mleko kozie zalecane jest jako naturalny środek wspomagający leczenie wielu chorób (np. infekcje bakteryjne, arterioskleroza, osteoporoza, astma, czy nawet wczesne stadia raka), przy osłabieniach organizmu a także jako środek profilaktyczny. Jest znakomitym substytutem mleka krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń trawienia, zespołu nietolerancji białek mleka krowiego, alergii pokarmowych.
Ja piję tylko mleko kozie.
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek oraz Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

A ja gdzieś czytałem, że mleko kozie jest gorsze, bo zawiera więcej tłuszczu i jest większe ryzyko zanieczyszczenia bakteriami.

  | 1 | 2 |   »