konrado5 napisał/a:
cytat:
[quote:86fc05c071="Hania"]Obecność w tranie witamin i kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 nie wymaga jakichś specjalnych zaleceń co do stosowania, może być jedynie zalecany w pewnych odstępach czasowych od posiłków, by nie mieszał się z masą pokarmową zmniejszając tym samym wchłanianie składników odżywczych.
Ja jednak wolałabym przyswoić 100% kwasów z tranu i w związku z tym przyjmować tran na czczo
Chyba nie masz racji, kwasy omega 3 przyswajają się najlepiej z białkiem. W tej postaci występują w naturze (w rybach, w orzechach, w ziarnach lnu). Dr Budwig zaleca miksować olej lniany z twarożkiem, chyba z tego powodu, że omega 3 najlepiej się przyswaja razem z białkiem.[/quote:86fc05c071]
Chyba nie do konca zrozumiałeś intencje osoby piszącej. Białko rzeczywiście może nie szkodzi w przyswajaniu, natomiast kwasy tłuszczowe (tłuszcz) inne niż omega-3 szkodzą (pogarszają przyswajalność). Omega-3 nie lubią "konkurencji". Nie ma generalnie produktów które mają białko i kwasy tłuszczowe tylko omega-3, zawsze w produkcie znajdą się inne kwasy tłuszczowe. Ryby morskie akurat może nie mają takiego multi składu, natomiast orzechy i inne produkty mają. Co do diety Dr. Budwig to czy katował byś się samym olejem lnianym? Po paru dniach miałbyś serdecznie dosyć takiej niesmacznej diety, więc muszą byc w niej stosowane kompromisowe "półśrodki", aby można dietę było uznać za strawną. Trzeba pamiętać, że białko i tłuszcz to są zupełnie inne tory metaboliczne i inne enzymy trawiące (podobnie jak dla węglowodanów).
Podsumowując. 5 ml tranu (nie jest to duża ilość prawda ?, da się przeżyć łykając taką ilość tego "świństwa"
) dziennie na czczo, 30 minut przed jedzeniem i gwarancja przyswojenia kwasów omega-3 w dużym procencie. Przyjmowanie omega-3 w produktach mieszanych - % przyswojenia - jedna wielka zagadka.