Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Zamienniki cukru

stranek




Dołączył: 26.01.2018
Posty: 1

Witam
Nie moge spozywac cukru , poniewz mialem helicobacter.
Lekarz powiedzial zeby nie zazywac cukru bo pomaga bakteri w rozwoju.
Czy moge to zastapic jakims ksylitolem czy czyms takim czy to mimo wszystko dalej jest cukier ?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Ksylitol to nie jest węglowodan, jest on pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku. Jak najbardziej możesz go stosować zmagając się z Helicobacter - co ważne dla Ciebie ksylitol pomaga walczyć z Helicobacter, podobnie pomaga zwalczać np. bakterie odpowiedzialne za próchnicę, czy drożdże Candida.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Potwierdzam, ksylitol to świetnie rozwiązanie w twoim przypadku
hardcorowo

fitmama




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 18.02.2018
Posty: 23

Również polecam ksylitol. Oprócz tego, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań od lekarza, myślę, że możesz także używać naturalny miód. Oczywiście z miodem także nie należy przesadzać. Najlepiej nie spożywać go dziennie więcej niż łyżkę, max. dwie. Z tego, co czytałam miodu nie należy także podgrzewać, bo wówczas traci swoje wartości odżywcze :) 
Brydzia :)

brette




Ostrzeżenia: 3
Skąd: Tu i tam
Dołączyła: 15.02.2017
Posty: 78


Wiele osob pisze tutaj o słodzikach. Jednak słodziki na dłuższą metę równiez nie są takie dobre. Nie tuczą ale zawierają w sobie często wiele szkodliwych związków.

 Z naturalnych substancji słodzacych polecam:

Ksylitol

cukier kokosowy

Erytrol

 

Słodzą bardziej niż cukier ale nie mają takiego negatywnego wpływu na organizm.

  


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Słodziki bym odradzał, to raczej sama chemia.
hardcorowo

fitmama




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 18.02.2018
Posty: 23

Z tego, co wiem ksylitol jest bardzo zdrowy i nawet powinno się go spożywać. Myślę, że możesz używać także stewii oraz miodu. Nie polecam natomiast sztucznych słodzików. Pamiętaj też o tym, że ksylitol, miód itd. nawet jeśli są zdrowe, to nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ powoduje to znaczne skoki w poziomach insuliny i może prowadzić do chorób trzustki. 
Brydzia :)

malwinamac




Dołączyła: 26.03.2018
Posty: 6

Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe  mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić ;) 

Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie :)


rozana




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 19.02.2018
Posty: 21

Wydaje mi się ze syrop z agawy lub kokosowy są smacznymi i dobrymi substytutami dla cukru, co najmniej mi smakują… Również znam stewia ale nie wiem jak to smakuje....


Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26



Miód surowy (od pszczelarza) to kopalnia wielu związków nam pomocnych. Nie może on być jednak "ugotowany", bo wtedy staje się prawie bezwartościowy (poza minerałami i częścią witamin odpornych na procesy termiczne) i jednocześnie bardzo glikemiczny, podobnie ma się rzecz z syropem klonowym i z agawy - surowe są jak najbardziej OK, ale po "ugotowaniu" już nie. Poza tym cała trójka jest kaloryczna. Ksylitol, stewia i erytrytol mają mało wartości odżywczych za to są praktycznie bezglikemiczne, mało kaloryczne i mają też np. w przypadku ksylitolu dodatkowe bonusowe zalety.

«   | 1 | 2 | 3 |