mirabelle napisał/a:
Uważam, że błonnik nie jest składnikiem żywności który rzadko występuje w żywności, więc przy dobrym (zdrowym) odżywianiu nie powinno go zabraknąć, nie mam więc przekonania do potrzeby dodatkowej suplementacji w postaci stosowania tabletek, jeśli już to otręby.
Wbrew pozorom z błonnikiem nie jest, aż tak różowo - oczywiście można dostarczyć odpowiednich dawek błonnika w ciągu dnia tylko za pomocą warzyw, owoców, zbóż i kasz. Ale jak się okazuje zalecane przez dietetyków 5 porcji warzyw i owoców wcale nie musi być wystarczające.
Po drugie nie każdy owoc i warzywo jest źródłem bogatym w błonnik - taki ogórek zawiera go zaledwie 0,5g/100g, a pomidory, cebula, ziemniaki itd. też nie grzeszą jego nadmiarem.
Po trzecie - nie chodzi też o to, żeby z rana dostarczyć mnóstwo błonnika za pomocą otrębów, a potem jakieś znikome ilości. Błonnik powinien , podobnie jak i inne wartości odżywcze, być dostarczany w miarę równomiernie przez cały dzień. Oczywiście lepiej jak jest go dużo z rana, niż żeby go w ogóle nie było
Rzeczą o której często zapominają osoby wzbogacające dietę w błonnik jest woda - bez odpowiedniej ilości wody, błonnik może wywołać wiele nieprzyjemnych reakcji włącznie z jeszcze większymi zaparciami niż wcześniej.
Odnośnie 5 porcji warzyw i owoców oraz potrzebnej, dziennej ilości błonnika polecam ciekawy wpis
5 porcji warzyw i owoców
[url=www.zdrowadieta.sklep.pl]Zdrowa Dieta[/url] - dzisiaj to zarówno zdrowe nawyki żywieniowe jak i dobrze dobrane suplementy diety.