Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |  

powrót

Lepszy błonnik z pożywienia czy suplementów ?

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

produkty zbożowe a nabiał mają zupełnie inną drogę trawienia i zdecydowanie stałe łączenie osłabia wchłanialność substancji odżywczych z obu grup. + kłopoty z samymi mlekiem o których pisałam wyżej, zatem ja nie polecam, choć i tak każdy zrobi co uważa za słuszne.

zresztą białka roślinne mają wszystkie składniki potrzebne człowiekowi i są przyswajalne, zatem nie ma konieczności ich "uzupełniania. Jedyne czego może braknąć to b12 ale to nie białko i temat dotyczy głównie wegan (oraz osób palących, pijących itp ale to odrębny temat)

kasik




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 14.02.2011
Posty: 6

Witam, i podtrzymuję stwierdzenie że białko zawarte w mleku nie jest zbawienne dla naszego organizmu w dzisiejszych czasach mleko dostępne w supermarketach daleko odbiega od ideału. Ale rola białka w organiźmie człowieka jest bardzo ważna. XXI wiek jest wiekiem suplementacji nie ma co się oszukiwać , ale suplementacji ze składników naturalnych nie z dodatkiem chemii, jej mamy pod dostatkiem w produktach spożywczych. Od roku eksperymentuję z białkiem, i mam bardzo ciekawe spostrzeżenia.
Pozdrawiam

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2


kasik napisał/a:

Od roku eksperymentuję z białkiem, i mam bardzo ciekawe spostrzeżenia.


Dobrze byłoby, gdybyś podzieliła się tymi spostrzeżeniami, najlepiej jako nowy temat bo białko to nie błonnik :-P

kasik




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 14.02.2011
Posty: 6

Witam wszystkich, chętnie się podzielę moimi doświadczeniami ale jestem nowa na tym forum i nie wiem jak dodać nowy temat czy może mi ktos pomóc mogę prosić o pomoc Barbarelle - dzięki

MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Martwi mnie wasza opinia na temat mleka, która została wylansowana przez pseudonaukowców...

Jak można mówić, że mleko jest niezdrowe dla człowieka?!? Jestem w szoku po tym co czytam na tym forum...

Po za tym, mleko dostarcza wapnia, które jest bardzo ważne w naszym życiu. Ludzie obecnie coraz częściej chorują na osteoporozę, ba już nawet dzieci zaczynają mieć z tym problemy...

Powiedzie, że przetwory mleczna mogą dostarczać wapnia... Trochę jest w tym racji. Jednakże w szkole mnie uczono, że wapń z mleka jest lepiej przyswajalny. No, ale każdy zrobi jak chce... Wyraziłem tylko swoje zdanie, z którym nie musicie się zgadzać.

Statystyki na temat osteoporozy są jednak jednoznaczne.
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


MichałW napisał/a:

Martwi mnie wasza opinia na temat mleka, która została wylansowana przez pseudonaukowców...


Do niedawna też byłam po stronie "naukowców". Stwierdziłam po analizie, że faktycznie nie wszystko złoto co się świeci (dużo wapnia to nie wszystko). Po przejściu na "ciemną stronę mocy" najbardziej skorzystał mój dzieciak, który notorycznie był przeziębiony i zakatarzony, po miesiącu od zaniechania, ten temat już praktycznie nie istniał. Być może zbieg okoliczności, ale jednak jest i tak jest już ponad 1,5 roku. Chciałabym, abyś zauważył istotną róznicę pomiędzy tym jakie mleko daje nam krowa, a tym co mozna kupić, jak wielka i niszcząca jest ta obórbka. Moim zdaniem róznica jest taka jak między miodem prosto z pasieki a takim ze zwykłego sklepu. Dwa zupełnie różne produkty !
Osteoporoza - mam znajomą, która na nią delikatnie cierpi. Zrobiła sobie niedawno po mojej namowie analizę biopierwiastkową włosa i okazało się, że ma ponad 100% normy wapnia w organizmie, a jednak ma osteoporozę. Osteoporoza więc nie zależy wyłacznie od zawartosci wapnia, ale i innych czynników. Ja również zrobiłam sobie analizę biopierwiastkową i wyszło mi, że po roku czasu od odstawienia najlepszego dostepnego źródła wapnia w tabelach żywieniowych i produktów go zawierających mam ponad 200% normy wapnia ! A więc z tego co czytam i analizuję to ktoś nam wmawia, że trzeba pić mleko żeby być wielkim i zdrowym. Wynika z tego, że wapnia wcale nie jest mało w pożywieniu. Jeśli faktycznie mleko jest remedium na osteoporozę (bo zgodnie z tabelami żywieniowymi i zaleceniami naukowców tak jest) to znajdź mi chociaż jedną osobę, która piciem mleka się wyleczyła z osteoporozy.

MichałW napisał/a:

Jednakże w szkole mnie uczono, że wapń z mleka jest lepiej przyswajalny.

No właśnie - w szkole. A jaka jest proporcja wapnia do fosforu w mleku krowim. Wydaje się mała, co nie jest dobre.

MichałW napisał/a:

Ludzie obecnie coraz częściej chorują na osteoporozę, ba już nawet dzieci zaczynają mieć z tym problemy...

Chorują pewnie dlatego, że dostarczają coraz bardziej wyjałowione produkty, pozbawionych pewnych składników. Przeczytaj sobie [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=287&highlight=osteoporoza]ten temat[/URL], a delikatnie przejrzysz na oczy i zobaczysz co jest ważne potrzebne, aby zapobiec i leczyć osteoporozie. Trochę "nie naukowej" (nie akademickiej) wiedzy ;-)

MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Sorry, ale wiadomości zdobyte na uczelni od wykładowców cenię sobie wyżej.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że trochę błędnie pojmujesz osteoporozę. Zresztą napisałem już post w temacie, którym się posiłkowałaś ;)
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


MichałW napisał/a:

Martwi mnie wasza opinia na temat mleka, która została wylansowana przez pseudonaukowców...

Jak można mówić, że mleko jest niezdrowe dla człowieka?!? Jestem w szoku po tym co czytam na tym forum...

Po za tym, mleko dostarcza wapnia, które jest bardzo ważne w naszym życiu. Ludzie obecnie coraz częściej chorują na osteoporozę, ba już nawet dzieci zaczynają mieć z tym problemy...


Ja nie mam wiedzy naukowej o odżywianiu i o interakcjach pomiędzy róznymi składnikami żywności, ale umiem za to w prosty sposób kojarzyć i analizować korelacje.

Zachęcam do zapoznania się z dokumentem incidence of childhood type 1 (po angielsku). Jest to w pełni naukowe badanie, a rzecz tyczy się zachorowalności na cukrzycę dziecięcą. Jeśli nałoży się te wyniki na spożycie mleka w tych krajach to korelacja jest oczywista. Czy może być tu jakieś inne sensowne wytłumaczenie ?

Nie znalazłam podobnych informacji na temat osteoporozy, ale myślę, znajdując po nagłówkach, że może być całkiiem podobnie


MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Wiadomo, że dla cukrzyków mleko jest niewskazane.

Myślę, że było by ok, gdyby dzieci nie jadły codziennie rano super słodkich płatków śniadaniowych z mlekiem. Napoje mleczne są teraz truskawkowe, waniliowe i czekoladowe z dodatkową dawką cukru. Zauważyłem, że w szkołach nawet takie rozdawali.

Nie znam dziecka, które piłoby codziennie samo niesłodzone mleko, czy jogurt naturalny.

No ale lepiej zwinę walić na samo mleko i go nie pić. Następnie jutro pójść do Mcdonalda na obiad ;)
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności

chili




Dołączyła: 15.10.2012
Posty: 15

polecam otręby

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |