Forum dyskusyjne
Forum - Ogólnie o zdrowiu
powrót
Soki do picia
|
|
martawarta - próbowałaś kiedyś mielić orzechy w tej wyciskarce? z tym też daje sobie rade?
potwierdzam, wczoraj zrobiłam sobie masło orzechowe (od razu załącze przepisik
Masło orzechowe
1. Namocz orzechy w wodzie przez 6 do 12 godzin. W przypadku orzechów ziemnych możesz spróbować pominąć ten etap, jeżeli nie są zbyt suche.
2. Odsącz orzechy z wody i wyciskaj przez wyciskarkę w niewielkich porcjach.
3. Jeżeli uznasz to za konieczne, możesz dolać odrobinę wody.
4. Możesz nie uzyskać efektu masła orzechowego za pierwszym razem. W takim przypadku, wyciśnij je przez wyciskarkę ponownie.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.
Świeżo wyciśnięty sok warzywno-owocowy to pyszna bomba witaminowa. Jeśli macie w domu sokowirówkę, nie zawahajcie się jej użyć
Składniki na sok warzywny:- kilka marchewek,
- 2 buraki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek białej rzodkwi,
- kilka jabłek ze skórką,
- łodyżki świeżego szpinaku.
Warzywa obieramy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych i w sokowirówce wyciskamy sok. Pijemy od razu ? im świeższy, tym zdrowszy.
Ja robię też takie sztampowe soki - marchewka + jabłko. Często też robię wyłącznie cytrusowe - są bardzo orzeźwiające - mandarynki + pomarańcze + grejfrut.
Ciekawe jest też połączenie buraka i jabłek
Ja lubię robić soki z wielu owoców np. rabarbar z jabłkiem, dodatkiem mięty i arbuza. Niestety to tylko podczas lata, bo w innych miesiącach trochę ciężko ze składnikami.
Nie lubię natomiast marchwi więc niestety nie mogę jej używać w swoich koktajlach. Do tego dorzucam jescze białko w proszku, co by było pożywniejsze