Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

ODŻYWIANIE

Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce 
Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce
12.08.2019

Warzywa i owoce kupowane w sklepach i marketach zazwyczaj szybko się psują, dlatego wielu konsumentów wyrobiło sobie nawyk przechowywania ich w lodówce. Niemniej nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze. Przec



Ortoreksja, pregoreksja, alkoreksja - rodzaje zaburzeń odżywiania i ich charakterystyka 
Ortoreksja, pregoreksja, alkoreksja - rodzaje zaburzeń odżywiania i ich charakterystyka
06.08.2019

Zaburzenia odżywiania to jednostki chorobowe, które charakteryzują się zaburzeniami łaknienia na podłożu psychicznym. Zaburzenia odżywiania skutkują najczęściej zmianą masy ciała, niedoborami składników odżywczych oraz ich powikłaniami (anemia, osteo



Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy 
Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy
31.07.2019

Osteoporoza (gr. "osteon" - kość i języka łacińskiego "porus" - ubytek) to choroba układu kostnego, charakteryzująca się osłabieniem odporności mechanicznej i zwiększonym ryzykiem złamań kości, co spowodowane jest zmniejszeniem ich gęstości mineralne



Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.07.2019

Olej (olejek) rycynowy, olej rącznikowy (Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) to produkt pozyskiwany z nasion byliny rącznika pospolitego. Otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno olejku z nasion, a następnie gotowanie z wodą - dzięki temu następuje



Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu 
Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu
21.07.2019

Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są "cięte" na aminokwasy, które są niezbędne do zapewnienia wzrostu komórkowego i regeneracji komórek. Białka pozwalają na u



Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej 
Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej
17.07.2019

Soda oczyszczona to nazwa handlowa i zwyczajowa nieorganicznego związku wodorowęglanu sodu o wzorze chemicznym NaHCO3. Jako dodatek do żywności oznaczana jest również symbolem E500b. Wszechstronne zastosowania sody oczyszczonej zostały odkryte przez



Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
13.07.2019

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc



Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
07.07.2019

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na polach oraz zasiedla tereny wysoko zmienione przez działalność człowieka. Pokrz



Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne
01.07.2019

Składniki (substancje) bioaktywne to różnorodne związki nieodżywcze pochodzące z produktów żywnościowych, które oddziałują na organizm człowieka przez usprawnianie procesów fizjologicznych. Zabezpieczają przez to organizm przed niewłaściwymi reakcjam



Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość? 
Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość?
27.06.2019

Maj i czerwiec to miesiące, w których rozpoczynamy sezon na grillowanie. Przez cały okres letni i wakacyjny spędzamy weekendy w ogródkach, na działkach czy balkonach przygotowując aromatyczne mięso czy warzywa z grilla. Każdy z nas zna chyba zapach i



Astma - podstępna choroba XXI wieku 
Astma - podstępna choroba XXI wieku
25.06.2019

W 1980 r. odnotowano wzrost zachorowalności na astmę, co zbiegło się w czasie z nagłośnieniem skutków ubocznych stosowania aspiryny związanych z zespołem Reye'a. Wówczas w leczeniu astmy zaprzestano stosowania tego leku i zaczęto stosować paracetamol



Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze 
Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze
21.06.2019

Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji ml



Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne 
Skwalen - charakterystyka i właściwości prozdrowotne
17.06.2019

Skwalen jest nienasyconym węglowodorem, triterpenem, lipidem, który obecny jest w płaszczu lipidowym ludzkiej skóry. Jest on metabolicznym prekursorem cholesterolu oraz innych steroli, a także witaminy D i hormonów steroidowych. Odpowiada między inny



Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji? 
Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji?
15.06.2019

Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną przyczyną biegunki podróżnej jest spożywanie zanieczyszczonych mikrobiologicznie na



Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.06.2019

Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smo



Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne 
Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne
07.06.2019

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie w



Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Ból zęba może świadczyć nie tylko o próchnicy 
Ból zęba może świadczyć nie tylko o próchnicy
27.05.2019

Ból zęba jest bardzo dotkliwy, zwykle promieniuje na całą twarz i głowę, co rodzi potrzebę szybkiego skonsultowania się z lekarzem stomatologiem. Bóle zęba najczęściej są związane z próchnicą lub innymi chorobami zębów, niemniej przyczyny bólu zęba m



Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.05.2019

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w



Serki topione - jak powstają i co się kryje w ich składzie 
Serki topione - jak powstają i co się kryje w ich składzie
18.05.2019

Serki topione to jedne z najchętniej wybieranych produktów do smarowania pieczywa, tostów, czy naleśników. Na rynku znaleźć można szeroki wybór smaków (z ziołami, łososiem, borowikami, salami, papryką, suszonymi pomidorami, pieczarkami, maślane, śmie



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | . . . . | 40 |