Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

ODŻYWIANIE

Zatrucia grzybami 
Zatrucia grzybami
11.12.2008

Polska jest krajem o szczególnie dużej liczbie zatruć grzybami, co wynika zapewne z powszechności zbierania ich w środowisku naturalnym. W krajach zachodnich, gdzie grzyby są raczej kupowane w sklepach a nie samodzielnie zbierane, przypadki zatruć są



Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności 
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności
11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Należą do nich zwią



Metody utrwalania żywności 
Metody utrwalania żywności
10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną



Jak przechowywać żywność 
Jak przechowywać żywność
09.12.2008

Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o



Zasady zdrowego odżywiania 
Zasady zdrowego odżywiania
09.12.2008

Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon



Indeks i ładunek glikemiczny 
Indeks i ładunek glikemiczny
09.12.2008

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko



Co zrobić aby zapobiec stratom witamin 
Co zrobić aby zapobiec stratom witamin
08.12.2008

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma



Probiotyki i prebiotyki 
Probiotyki i prebiotyki
08.12.2008

Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii. Obecnie naukowcy badają skutki oddziaływania różnych gatunków bakterii na stan i funkcjonowanie układu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ponad 1 kg bakterii jelitowych



Równowaga kwasowo zasadowa 
Równowaga kwasowo zasadowa
08.12.2008

Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow



Woda mineralna a woda źródlana - różnice 
Woda mineralna a woda źródlana - różnice
07.12.2008

Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych (mineralizacją), posiadają przez to różne właściwości. Według rozporządzenia



Bioflawonoidy 
Bioflawonoidy
06.12.2008

Bioflawonoidy są to charakterystyczne dla roślin związki fenolowe, najczęściej żółte i bezbarwne barwniki roślin, rozpuszczalne w wodzie "towarzysze broni" witaminy C. Bioflawonoidy są pomocne w przyswajaniu witaminy C i w ochronie tejże witaminy prz



Dioksyny w żywności 
Dioksyny w żywności
05.12.2008

Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów. Najbardziej znaną jest molekuła oznaczona symbolicznie TCDD. Zalicza się do najgroźniejszych substancji skażających środowisko, jest uznana za supertruci



Prawidłowa waga do wzrostu 
Prawidłowa waga do wzrostu
05.12.2008

Prawidłowa waga do wzrostu. Tabela podaje prawidłową wagę dla osób w wieku około 30 lat, w ubraniu i w butach. Dla osób starszych lub młodszych należy wprowadzić odpowiednią poprawkę. Prawidłowa waga w [kg] dla kobiet i mężczyzn. Wzrost, Kobiety, Męż



Rodzaje herbat 
Rodzaje herbat
04.12.2008

Ojczyzną herbaty są Chiny, gdzie jest uprawiana od ponad pięciu tysięcy lat. Następnie zaczęli uprawiać herbatę Japończycy, Koreańczycy i ludy południowo - wschodniej Azji. Dopiero tysiąc lat temu udało się kupcom arabskim wywieść suszone listki herb



Tabele kaloryczne 
Tabele kaloryczne
04.12.2008

Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów



Lista dodatków do żywności 
Lista dodatków do żywności
04.12.2008

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz



Promile alkoholu we krwi 
Promile alkoholu we krwi
04.12.2008

W polskim prawie dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi do 0.2 promila [?], zawartość od 0.2 do 0.5 promila jest traktowana jako stan po spożyciu alkoholu, natomiast powyżej 0.5 promila jest to stan upojenia alkoholowego. Objawy występujące w



Okołodobowy rytm biologiczny organizmu 
Okołodobowy rytm biologiczny organizmu
03.12.2008

Organizm człowieka znajduje się w homeostazie, co oznacza: stałość warunków fizyko-chemicznych, pH, temperatury, ciśnienia osmotycznego. Homeostaza określa zakres wartości, w rozciągłości którego organizm funkcjonuje w ciągu doby, tygodnia, miesiąca



Mrożonki owocowe i warzywne 
Mrożonki owocowe i warzywne
03.12.2008

Sezon na mrożonki to przede wszystkim zima i wczesna wiosna. Zeszłoroczne warzywa i owoce są już wtedy mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma; brakuje też wielu dodatków do potraw. Mrożonki warto jeść przez cały rok, bo są zdrowe i coraz bardziej



Aspartam 
Aspartam
03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano



  | 1 | . . . . | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |   »