Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ODŻYWIANIE

Zupki w proszku a zdrowie 
Zupki w proszku a zdrowie
06.03.2014

Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem



Antywitaminy w żywności 
Antywitaminy w żywności
05.03.2014

Antywitamina jest związkiem chemicznym, który pod względem struktury chemicznej bardzo przypomina witaminę, różniąc się jednocześnie właściwościami i oddziaływaniem na organizm. Podobieństwo struktury pozwala antywitaminie zastąpienie witaminy w orga



Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.03.2014

Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p



Sól himalajska i jej właściwości 
Sól himalajska i jej właściwości
26.02.2014

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest on



Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.02.2014

Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego



Zielona kawa i jej właściwości 
Zielona kawa i jej właściwości
17.02.2014

Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco in



Kuchnia pięciu przemian - czyli odżywianie w medycynie chińskiej 
Kuchnia pięciu przemian - czyli odżywianie w medycynie chińskiej
13.02.2014

Tradycyjna medycyna chińska traktuje człowieka jako całość - wszystkie układy i organy, wszystko co robi, jego styl życia, środowisko, odżywianie, jego emocje, życie wewnętrzne etc. łączą się ze sobą tworząc niepowtarzalną jednostkę. Taką jednostką j



Masło kontra margaryna - co zdrowsze? 
Masło kontra margaryna - co zdrowsze?
09.02.2014

Spór toczy się od dawna. Masło czy margaryna? Zarówno jeden i drugi tłuszcz posiadają swoich zagorzałych zwolenników. Półki sklepowe pełne są smarowideł i trudno się w tym połapać, które wybrać, tym bardziej, że jesteśmy bombardowani reklamami. Specj



Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ? 
Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ?
07.02.2014

Kawa czy herbata? Odwieczne pytanie, który z tych napojów jest lepszy dla zdrowia i dla zachowania sylwetki. Zacznijmy od herbaty. Herbata wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej. Dodatkowo, jej zielona odmiana zawiera katechiny. Są to związki



Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia 
Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia
05.02.2014

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia- każdy z nas gdzieś już kiedyś takie stwierdzenie słyszał, bądź nawet musiał słuchać go dzień w dzień od zmartwionych naszym porannym pośpiechem mamy, babci czy małżonka ... Każdy intuicyjnie się z nim zgadza,



Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
01.02.2014

Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz



Odżywianie w ciąży 
Odżywianie w ciąży
30.01.2014

Okres ciąży jest dla kobiety, zarówno pod względem emocjonalnym jak i fizjologicznym, okresem absolutnie niezwykłym. Chyba nikt nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Również jeśli chodzi o odżywianie, kobieta oczekująca dziecka powinna wprowad



Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych 
Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych
28.01.2014

Na pierwszy rzut oka orzechy sprawiają wrażenie kalorycznych przekąsek, jeszcze do niedawna były postrzegane jako "tuczące", przede wszystkim ze względu na względnie wysoką zawartość tłuszczu. Nie ma wątpliwości, jeśli lubisz podjadać, czytając książ



Sery w diecie - rodzaje i wartości odżywcze 
Sery w diecie - rodzaje i wartości odżywcze
26.01.2014

Serem nazywamy produkt mleczny dojrzewający bądź niedojrzewający, miękki, półtwardy lub twardy, uzyskany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce technologicznej. Ser jest bogatym źródłem t



Nietolerancje pokarmowe 
Nietolerancje pokarmowe
23.01.2014

Z osobą skarżącą się na nietolerancję pokarmową spotkał się chyba każdy z nas. Jedną z występujących najczęściej i budzących najmniejsze zdziwienie jest np. nietolerancja laktozy. Jednakże nie tylko do niej ogranicza się spektrum pokarmowych nietoler



Biała herbata - pij dla zachowania gładkej cery i jasnego umysłu 
Biała herbata - pij dla zachowania gładkej cery i jasnego umysłu
21.01.2014

Biała herbata jest napojem przygotowywanym z pąków i młodych liści krzewu Camellia sinensis zbieranych wczesną wiosną. Następnie są poddawane suszeniu na słońcu, co wpływa na ograniczenie fermentacji. Listki i pąki zachowują swój naturalny kształt. N



Amarantus i jego właściwości 
Amarantus i jego właściwości
19.01.2014

Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,



Zdrowe słodycze 
Zdrowe słodycze
15.01.2014

Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, który chciałby zadbać o swoje ciało. Czy coś takiego może jednak w ogóle istnieć? Czy możliwe jest, by bezkarnie cieszyć się słodkim smakiem przekąsek i deserów? Zdaje się, że jest to tylko mit, a producen



Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe 
Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe
09.01.2014

Kwasy omega 3 są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł energii w pożywieniu. Są potrzebne organizmowi do budowy komórek, tkanek i narządów, a także do syntezy niektórych substancji. Kwasy omega 3 nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlat



Nietolerancja laktozy 
Nietolerancja laktozy
07.01.2014

Nietolerancja laktozy to jedna z nietolerancji pokarmowych. Jej objawy i charakterystykę znamy, lepiej lub gorzej, gdyż występuje ona stosunkowo często. Jednakże, jeśli chodzi o tzw. konkrety, nie wszystko jest takie jasne. Czym dokładnie jest nietol



  | 1 | . . . . | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |   »