Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

ODŻYWIANIE

Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym 
Słodzone napoje - jak szkodzą zdrowiu dzieciom i dorosłym
14.05.2019

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych płynów wpływa znacząco na metabolizm organizmu. Samo wypijanie słodzonych napojów



Co należy wiedzieć o lecytynie 
Co należy wiedzieć o lecytynie
12.05.2019

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,



Bigoreksja - przyczyny, objawy i leczenie obsesji na punkcie własnego ciała 
Bigoreksja - przyczyny, objawy i leczenie obsesji na punkcie własnego ciała
08.05.2019

Obsesja na punkcie wyglądu może stać się chorobą - bigoreksją. Osoby cierpiące na wspomniane zaburzenie tracą zdrowy ogląd własnego ciała, dążąc do osiągnięcia ideału, który tak naprawdę nie istnieje. Bigoreksja jest zaliczana do zaburzeń w odbierani



Jak powstają mleczne napoje fermentowane? 
Jak powstają mleczne napoje fermentowane?
04.05.2019

Zgodnie z definicją FAO/WHO mleczne napoje fermentowane (MNF) to "produkty otrzymane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które f



Stoicki spokój i opanowanie - te zioła w tym pomogą 
Stoicki spokój i opanowanie - te zioła w tym pomogą
02.05.2019

Lista ziołowych surowców działających uspokajająco jest długa, jednak niektóre zioła wykazują szczególnie silne działanie w tym zakresie. Dodatkowo, receptury niektórych mieszanek ziołowych są komponowane w taki sposób, aby wykorzystać efekt synergii



Pasożyty w żywności - skąd się biorą i jak uniknąć zarażenia 
Pasożyty w żywności - skąd się biorą i jak uniknąć zarażenia
27.04.2019

Pasożyty to jedno z biologicznych zanieczyszczeń żywności. Oprócz patogenów takich jak chorobotwórcze bakterie, wirusy czy grzyby obecność w żywności pasożytów może wywołać zagrażające zdrowiu, a nawet życiu stany chorobowe. Bezpieczeństwo zdrowotne



Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo? 
Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo?
20.04.2019

Masz wrażenie, że ostatnio zjadasz zbyt duże porcje, albo nie odmawiasz dokładki, a przerwy między posiłkami wypełniasz chrupiąc słone przekąski lub delektując się słodkimi rarytasami? Jeżeli taki niepokojący objaw przekształcił się w nawyk, czas zac



Jak powstają sery kwasowe (twarogowe) i podpuszczkowe? 
Jak powstają sery kwasowe (twarogowe) i podpuszczkowe?
18.04.2019

Ser to jeden najstarszych z produktów spożywczych wytwarzanych przez człowieka. Jego początki związane są z zapoczątkowaniem udomowienia i hodowli zwierząt. Legendy głoszą, że pierwszy ser został wytworzony z zsiadłego mleka przez mezopotamskich past



Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry 
Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry
14.04.2019

Kaszel jest odruchem obronnym organizmu umożliwiającym oczyszczenie dróg oddechowych z nadmiaru wydzieliny, albo z ciała obcego. Odruch polega na nabraniu głębokiego wdechu, a następnie gwałtownego wydechu. Towarzyszy temu krótkie zamknięcie głośni.



Lukrecja gładka - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Lukrecja gładka - właściwości zdrowotne i zastosowanie
12.04.2019

Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) to bylina z rodziny roślin bobowatych. Glycyrrhiza pochodzi od greckich słów glykis - słodki, oraz rhiza - korzeń. Pierwsze nazwy lukrecji takie jak "słodki korzeń", "słodkie drzewo", "korzeń słodzieniowy" czy



Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego? 
Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego?
10.04.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do najczęściej występującego typu cukrzycy w skali globalnej. Do głównych przyczyn cukrzycy typu drugiego należą upośledzenie wydzielania insuliny oraz insulinooporność. Do zaburzonego wydzielania hormonu trzustki mogą p



Znaczenie witaminy B9 (kwasu foliowego) w diecie kobiet 
Znaczenie witaminy B9 (kwasu foliowego) w diecie kobiet
06.04.2019

Witamina B9 (powszechnie nazywana kwasem foliowym, znana też jest jako folan, kwas pteroiloglutaminowy, folacyna) jest jednym z niezbędnych składników odżywczych, który w przyrodzie możemy znaleźć pod postacią folianów. Nazwa pochodzi od łacińskiego



Czy od "dietetycznego" jedzenia można przytyć? 
Czy od "dietetycznego" jedzenia można przytyć?
02.04.2019

Czy wiesz, że wskaźniki otyłości w społeczeństwie uległy zwiększeniu, kiedy do supermarketów trafiły produkty oznaczone określeniem "z obniżoną zawartością tłuszczu"? Problem otyłości uległ nasileniu z powodu błędnego przekonania konsumentów, że skor



Kiedy alkohol przestaje być tylko przyjemnością - pierwsze objawy uzależnienia i przeciwdziałanie nałogowi 
Kiedy alkohol przestaje być tylko przyjemnością - pierwsze objawy uzależnienia i przeciwdziałanie nałogowi
31.03.2019

Objawy choroby alkoholowej w pierwszej fazie uzależnienia są trudne do zaobserwowania przez osoby z bliskiego otoczenia. W wielu przypadkach symptomy alkoholizmu są dostrzegane dopiero w zaawansowanej fazie choroby. Tymczasem odpowiednie działania po



Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli 
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli
29.03.2019

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie



Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm 
Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm
25.03.2019

"Adaptogen" (łac. adaptare - dopasowywać, dostosowywać) to termin pierwszy raz użyty przez lekarza Mikołaja Lazareva w 1947. Lazarev poszukiwał w swoich badaniach substancji zwiększających odporność na stres. Każdy organizm bowiem narażony jest na dz



Fakty i mity o witaminie C 
Fakty i mity o witaminie C
23.03.2019

Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni fa



Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.03.2019

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż



Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia 
Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia
17.03.2019

Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w



Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie
13.03.2019

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), inaczej mniszek pospolity lub popularnie mlecz to szeroko rozpowszechniona bylina z rodziny Asteraceae. Mniszek jest rośliną zasiedlającą tereny Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Powszechność występowania mn



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | . . . . | 40 |