Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ODŻYWIANIE
Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są
Jedni unikają ich jak ognia, inni stosują aż za często. Antybiotyki to bardzo skuteczne remedium na wiele chorób, ale działają wtedy, gdy są stosowane prawidłowo. O podstawowych zasadach przyjmowania antybiotyków warto przypominać co roku, a szczegól
Układ limfatyczny to część składowa układu odpornościowego obejmująca rozbudowaną sieć naczyń, która przechodzi przez niemal wszystkie tkanki człowieka, zapewniając obieg limfy (chłonki). Płyn ten krąży w ciele w podobny sposób jak krew. Dowiedz się,
Zdrowe odżywianie jest celem, do którego dąży wiele osób. W dobie szerokiej dostępności produktów z niemal całego świata warto zwrócić szczególną uwagę na takie, które wykazują silne właściwości prozdrowotne i są pomocne w leczeniu i profilaktyce róż
Prowadzenie zdrowego trybu życia wymaga przede wszystkim zaczerpnięcia, chociażby podstawowej wiedzy na ten temat. Możesz skorzystać z pomocy profesjonalnych dietetyków działających lub spróbować samodzielnie przygotować swój jadłospis. Jeśli chcesz
Durian to owoc egzotyczny znany na całym świecie, jednak w Polsce go nie kupimy. Najczęściej spożywa się go w Indonezji i Południowo-Wschodniej Azji, skąd się wywodzi. Znany jest z tego, że wydziela intensywny i odrażający zapach. Jakie właściwości
Każdy kto borykał się z problemem wzdęć i gazów zdaje sobie sprawę, i wie jak koszmarną i wstydliwą przypadłością jest ta dolegliwość. Subiektywne odczucie pełnego brzucha, wypełnionego gazami, i niemożliwego do usunięcia jest niekomfortowe, niedogod
Jeżówka purpurowa to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano i doceniano już w starożytności. Na chwilę obecną często wykorzystuje się ją w profilaktyce lub leczeniu schorzeń wirusowych, takich jak ból gardła, grypa czy przeziębienie. J
W organizmie kobiet i mężczyzn po około 50. roku życia zachodzi wiele zmian. Menopauza, czyli objawy żeńskiego przekwitania dotykają każdą dojrzałą kobietę, nie zważając na zdrowie i styl życia. Natomiast andropauza nie dotyczy wszystkich mężczyzn, a
Już od dawna wiadomo, że jedzenie bezglutenowe jest pomocne w walce z celiakią. Sięganie po żywność tego typu pozwala zmniejszyć objawy choroby i przeciwdziałać wystąpieniu niebezpiecznych skutków, które wiążą się z nieleczoną celiakią. Warto dokładn
Wspiera układ odpornościowy i układ nerwowy, transportuje tlen do tkanek. Żelazo, bo o nim mowa, jest naprawdę ważne dla ludzkiego organizmu - i to już na etapie życia płodowego. W poniższym artykule skupiliśmy się na wyjaśnieniu, dlaczego żelazo tak
Gdy męczy Cię ból gardła, zwykle bez większego namysłu sięgasz po pastylki do ssania? Nic w tym dziwnego! Są łatwo dostępne, dobrze smakują i skutecznie niwelują nieprzyjemne objawy. Czy wiesz jednak, czym są substancje aktywne, zapewniające ich skut
Owsik ludzki (Enterobius vermicularis) to pasożyt, którego żywicielem są wyłącznie ludzie. Wywołuje chorobę pasożytniczą, zwaną owsicą. Mogą na nią zachorować osoby w każdym wieku, bez względu na obszar zamieszkania czy status socjoekonomiczny. Jedna
Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner
Zdrowe i smaczne, a jednak wciąż przez wielu niedoceniane. Ziemniaki lub - jak kto woli - kartofle, pyry bądź grule to niskokaloryczna alternatywa dla innych źródeł węglowodanów. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, mają wiele właściw
Bąblowiec to pasożyt, który może znajdować się na owocach leśnych - jeżynach, poziomkach, malinach, borówkach i jagodach. Wywołuje groźną chorobę zwaną bąblowicą, która niekiedy przez długi czas nie daje żadnych rozpoznawczych symptomów. Objawy uzewn
Cytron nazywany także cedratem jest owocem o żółtej skórce. Ma smak podobny do owoców cytrusowych, co można po części wywnioskować z jego nazwy. Owoc ma także inną intrygującą nazwę, a mianowicie - Ręka Buddy. Można go spożywać w postaci surowej. Zna
Arcydzięgiel litwor to roślina, którą w dawnej medycynie ludowej stosowano już od stuleci. W średniowieczu uważano go za panaceum na niemal każdą dolegliwość. Był stosowany jako środek łagodzący na rany i owrzodzenia oraz polecany w przypadku zaburze
Glista ludzka to pasożyt bytujący w jelicie cienkim. Choroba, którą wywołuje to glistnica. Do zakażenia nicieniem dochodzi zazwyczaj poprzez nieprzestrzeganie zasad higieny lub spożycie zanieczyszczonych owoców bądź warzyw, na powierzchni których obe
Niedrożnością jelit można nazwać stan, w którym występują zaburzenia w przemieszczaniu się resztek pokarmu przez jelito cienkie i grube. Objawami dolegliwości są m.in. wymioty, bóle brzucha i nudności. Niedrożność może być konsekwencją nowotworów, p