Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ODŻYWIANIE
Grzybobranie jest wieloletnim polskim zwyczajem sięgającym czasów szlacheckich. Ponieważ sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty, warto wiedzieć, gdzie w tym roku wybrać się na grzybobranie i jak wykorzystać skarby lasu w swojej domowej kuchni. Już
Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właśc
Woda bez smaku? To już przeszłość. Wszyscy odczuwamy potrzebę zaspakajania pragnienia i wiemy, jak szczególną rolę spełnia nawadnianie organizmu. Jednak wiele z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest spożywanie płynów odpowiedniej jakości:
O tym skarbie z bożej apteki natury warto sobie przypomnieć zwłaszcza wtedy, gdy nasz organizm potrzebuje pomocy w skutecznej obronie przed wirusami. Warzywo to zawiera wiele dobroczynnych dla człowieka pochodnych siarki, produkowanych niejako przy
Warzywa i owoce to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać ich minimum 5 porcji dziennie w postaci surówek, sałatek, świeżo wyciskanych soków, czy dodatków do kanapek. Niestety, kupując owoce i warzywa w supermarketach nie mamy pewności, czy nie będzie na
Morele to okrągłe lub lekko jajkowate owoce pestkowe o wielkości 4-8 cm. Jest to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Bardzo długo sądzono, że morela pochodzi z Armenii, stąd jej łacińska nazwa Pruna Armenica. Dzisiaj wiadomo,
Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas z
Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla nasze
Ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych, znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Z Azji bardzo szybko rozprzestrzenił się w inne rejony. Znan
Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is
Anoreksja, inaczej jadłowstręt psychiczny to choroba związana z zaburzeniami odżywiania, ze spadkiem masy ciała na skutek maksymalnego ograniczenia spożycia pokarmów, ciągłym lękiem przed "przytyciem" oraz nieprawidłowym wyobrażeniem o idealnej sylwe
Len zwyczajny to gatunek rośliny jednorocznej pochodzącej z Bliskiego Wschodu, która jest uważana za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Uprawa lnu sięga starożytnych czasów. Zarówno nasiona jak również odzież wykonaną z lnu znaleziono w starożytn
Grejpfruty zostały sprowadzone i zadomowione pod koniec XVIII wieku na karaibskiej wyspie Barbados. W stanie dzikim nie występuje, powszechnie sądzi się, że grejpfrut to naturalna krzyżówka owocu pomelo (który wyglądem bardzo przypomina grejpfruta) o
Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona (kwaszona) kapusta
Sposób, w jaki spożywamy posiłek, jest dla naszego organizmu, tak samo istotny, jak to, co zjadamy. Większość z nas uwielbia jeść. Nie istnielibyśmy przecież bez jedzenia, gdyż jak nakazuje słynny cytat "jemy, po to, żeby żyć". Ważny jest zatem posił
Cytryna należy do owoców z rodziny rutowatych. Cytryna znana jest głównie z dużej zawartości witaminy C, ale zawiera również inne składniki biologicznie czynne ważne dla naszego zdrowia i urody. Drzewa na których wyrastają cytryny dorastają do 5 metr
Nie tylko białko, tłuszcz i węglowodany są źródłem kalorii, ale również napoje zawierające alkohol. Mililitr czystego alkoholu etylowego to 7 kalorii (uściślając 7 kilokalorii), podczas gdy gram białka i węglowodanów to 4 kalorie, a tłuszczu 9 kalori
To, jak się czujemy danego dnia uwarunkowane jest przez wiele czynników. Brak dobrego samopoczucia, jedni wiążą ze spadkiem ciśnienia lub ze zmianą pogody, inni z własnymi problemami, z którymi muszą borykać się na co dzień. Istnieje jednak kilka bar
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas radości, odpoczynku i wizyt rodzinnych. Niestety zwykle odbywają się one przy stole, na którym pojawia się wiele kalorycznych potraw. Ponadto zimno i śnieg ogranicza naszą aktywność fizyczną. Co zatem zrobi
Pomarańcze (pomarańcza) należą do owoców z rodziny cytrusowych. Owoce są cenione nie tylko za wspaniały smak i charakterystyczny aromat ale też za wartości odżywcze, zwłaszcza zawarte w niej witaminy, w tym bardzo cenną witaminę C. Najbardziej popula