Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.07.2020 Imieniny: Łucji i Dominika



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

ARTYKUŁY

Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów 
Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów
02.07.2020

Za około 33% zgonów na świecie odpowiadają choroby nowotworowe. Wciąż nieustannie wzrasta liczba zachorowań wśród ludzi. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w niedługim czasie schorzenia te będą najistotniejszą przyczyną śmiertelności. W jaki sposó



Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
29.06.2020

Cynk jest jednym z głównych mikroelementów organizmu ludzkiego. Ciało człowieka zawiera od 2 do 4 gramów cynku, z czego około 90% znajduje się w mięśniach i kościach. Wyizolowany jako czysty metal został przez Andreasa Marggrafa w 1746 roku. Cynk jes



Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców 
Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców
20.06.2020

Superfoods (super żywność), to produkty, które mają szczególne właściwości odżywcze, za sprawą skondensowanej zawartości minerałów, witamin, enzymów i bioaktywnych związków. Dobrym przykładem są popularne w Polsce jagody goji, które pod względem wart



Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.06.2020

Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochod



Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta 
Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta
13.06.2020

Hemoroidy to powszechna nazwa zarówno choroby klinicznej, jak i struktur w ciele. Gdy są one w stanie nienaruszonym, nie powodują żadnych objawów. Jednakże czasami możemy rozwinąć problem, np. poprzez nieodpowiednią dietę. Istnieje wiele metod leczen



Warzywa kapustne - gatunki i odmiany, charakterystyka użytkowa, wartości odżywcze 
Warzywa kapustne - gatunki i odmiany, charakterystyka użytkowa, wartości odżywcze
09.06.2020

Warzywa kapustne, czyli rodzina Brassicaceae (kapustowate, krzyżowe) to szczególnie popularne na polskich stołach uprawne surowce roślinne. W rodzinie tej wymienić można wiele gatunków i odmian różniących się między sobą cechami morfologicznymi, użyt



Jaką rolę spełnia tkanka tłuszczowa w organizmie? 
Jaką rolę spełnia tkanka tłuszczowa w organizmie?
07.06.2020

Większość osób, kojarzy tkankę tłuszczową przede wszystkim jako obszar magazynowania nadmiaru energii w postaci tłuszczu oraz z powstawaniem nadprogramowej masy ciała. Jej zawartość w organizmie człowieka jest uzależniona od różnych czynników. Podskó



Żywienie pacjentów w szpitalach 
Żywienie pacjentów w szpitalach
03.06.2020

Dieta pacjentów w podmiotach leczniczych powinna odpowiadać wysokim wymogom żywienia. Potrzebna jest do tego nieustanna edukacja na temat zasad prawidłowego żywienia i wykwalifikowany zespół pracowników. O tym, czy stan pacjenta się polepszy, w dużej



Charakterystyka środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego 
Charakterystyka środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
28.05.2020

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (ŚSSPZ) to (zgodnie z definicją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 roku) produkty, które ze względu na specjalny sposób przygotowania lub skład różnią się od powszec



Kapsaicyna - wszystko, co należy o niej wiedzieć 
Kapsaicyna - wszystko, co należy o niej wiedzieć
24.05.2020

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów. Jest aktywnym składnikiem roślin z rodzaju Capsicum (pieprzowiec). Wytwarzany jest przez nie jako wtórny metabolit najprawdopodobniej w celu odstraszania niektórych ssaków i grzybów pasoż



Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić 
Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić
22.05.2020

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,



Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia 
Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia
18.05.2020

"Dlaczego jemy?" To pytanie z pewnością nie raz zadał sobie każdy. Wydawać by się mogło, że jedzenie służy wyłącznie do zaspokojenia fizjologicznego głodu. Jednak procesy jedzenia, przygotowywania posiłków, które towarzyszą nam w każdej dziedzinie i



Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM - czy jest zdrowe? 
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM - czy jest zdrowe?
09.05.2020

W produktach, takich jak: tanie wędliny i kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy, wyroby garmażeryjne (pulpety, klopsy, gołąbki, nuggetsy) można znaleźć w składzie "mięso oddzielone mechanicznie" - co oznacza to określenie oraz czy konsumpcja produkt



Zjonizowana woda alkaliczna - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Zjonizowana woda alkaliczna - właściwości zdrowotne i zastosowanie
05.05.2020

W wielu artykułach na stronach internetowych możemy znaleźć informacje, w których opisywane są cenne właściwości wody alkalicznej zjonizowanej, która ma wspomagać organizm w zwalczaniu wielu chorób, których zasadniczym czynnikiem wywołującym jest str



Objawy i przyczyny wysypki polekowej 
Objawy i przyczyny wysypki polekowej
25.04.2020

Łatwa dostępność leków sprawia, że coraz częściej u osób nadużywających farmaceutyki spotykamy się z uczuleniem na konkretny lek. Wiele czynników ma wpływ na wystąpienie alergii polekowej (np. wiek). Zmiany skórne są najczęstszym objawem uczulenia na



Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.04.2020

Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i



Jak przebiega ciąża u kobiety chorej na cukrzycę? 
Jak przebiega ciąża u kobiety chorej na cukrzycę?
15.04.2020

U kobiety chorej na cukrzycę ciąża wymaga specjalnej uwagi, zarówno ze strony kobiety ciężarnej jak i personelu medycznego. Cukrzyca w ciąży leczona nieprawidłowo może przyczynić się do zachorowalności okołoporodowej noworodka jak i ciężarnej oraz wz



Czym najlepiej ugasić pragnienie? 
Czym najlepiej ugasić pragnienie?
10.04.2020

Wszystkie procesy życiowe nie były by możliwe bez wody. Niestety, organizm człowieka nie potrafi magazynować płynów. Musi je mieć dostarczane regularnie. Jest to istotnie ważne podczas upalnych dni, ponieważ wtedy raz z potem tracimy również wodę. Wa



Cukrzyca i nadciśnienie często idą w parze 
Cukrzyca i nadciśnienie często idą w parze
05.04.2020

W grupie osób zmagająca się z cukrzycą narasta duża liczba chorych na nadciśnienie, a u osób chorujących na nadciśnienie wzrasta liczba zachorować na cukrzycę. Należy mieć na uwadze, że występowanie jednoczesne nadciśnienia tętniczego, cukrzycy oraz



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 40 |