Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej to pośrednia ocena stanu zdrowia populacji, która bazuje na sprawdzeniu długości życia, zachorowalności na dane jednostki chorobowe oraz umieralności z jej powodów. Analiza i prawidłowa interpr

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - jest bogata w szereg witamin, czyli organicznych związków chemi

Hibiskus to roślina o charakterystycznych, pięknych kwiatach. W wielu państwach uprawia się ją zwłaszcza w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się także do robienia naparu. Roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmniejsza ciśnienie kr

Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na dodaniu do żywności małych dawek związków chemicznych, które niszczą i hamują roz

Żelazo jest jednym z głównych mikroelementów w organizmie człowieka. Odgrywa szczególnie ważną rolę, odpowiadając między innymi za prawidłowy transport i magazynowanie tlenu. Niedobory tego pierwiastka mogą zatem prowadzić do znacznych upośledzeń wie

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w zachowaniu naszego zdrowia. Ma niebywałe znaczenie w profilaktyce nowotworów i chor

Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Strączkowe kupujemy jako świeże i jako suche ziarna

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy. Najbogatszym źródłem tego związku jest jednak zewnętrzna warstwa białej kory dwóch

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko, wiele witamin oraz minerałów, w tym np. żelazo, selen, cynk, mangan, miedź. C

Miedź stanowi jeden z głównych mikroelementów w ludzkim organizmie. Jej zawartość w organizmie szacuje się na ok. 1,4-2,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Zlokalizowana jest w głównej mierze w mięśniach i kościach oraz w mniejszych ilościach w mózgu,

Kwiat lotosu jest bez wątpienia jedną z najpiękniejszych, a zarazem najstarszych roślin Wschodu. To symbol czystości, skromności, mądrości. Pięknie ozdabia ogrody, i ma także właściwości lecznicze - jest jadalny. Ma wartościowe składniki odżywcze, w

Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących z nieprzyjemnym oddechem znalazły się m.in. szałwia, ocet jabłkowy, natka pie

Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej temperatury możliwe jest zahamowanie, lub ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, w

Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z najczęściej występujących chorób pasożytniczych wśród ludzi na całym świecie. Paso

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów kupowanych produktów, sposobu pozyskiwania informacji o żywieniu oraz częstotliwości

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k

Dziewannę stosowano od czasów starożytnych. Roślina występuje w różnych regionach świata, także w Polsce. Dziewanna, bo o niej mowa, liczy ponad 300 gatunków. Ze względu na specyficzne właściwości, zyskała uznanie w fitoterapii jako funkcjonalny środ