Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w

Serki topione to jedne z najchętniej wybieranych produktów do smarowania pieczywa, tostów, czy naleśników. Na rynku znaleźć można szeroki wybór smaków (z ziołami, łososiem, borowikami, salami, papryką, suszonymi pomidorami, pieczarkami, maślane, śmie

Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych płynów wpływa znacząco na metabolizm organizmu. Samo wypijanie słodzonych napojów

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,

Obsesja na punkcie wyglądu może stać się chorobą - bigoreksją. Osoby cierpiące na wspomniane zaburzenie tracą zdrowy ogląd własnego ciała, dążąc do osiągnięcia ideału, który tak naprawdę nie istnieje. Bigoreksja jest zaliczana do zaburzeń w odbierani

Zgodnie z definicją FAO/WHO mleczne napoje fermentowane (MNF) to "produkty otrzymane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które f

Lista ziołowych surowców działających uspokajająco jest długa, jednak niektóre zioła wykazują szczególnie silne działanie w tym zakresie. Dodatkowo, receptury niektórych mieszanek ziołowych są komponowane w taki sposób, aby wykorzystać efekt synergii

Pasożyty to jedno z biologicznych zanieczyszczeń żywności. Oprócz patogenów takich jak chorobotwórcze bakterie, wirusy czy grzyby obecność w żywności pasożytów może wywołać zagrażające zdrowiu, a nawet życiu stany chorobowe. Bezpieczeństwo zdrowotne

Masz wrażenie, że ostatnio zjadasz zbyt duże porcje, albo nie odmawiasz dokładki, a przerwy między posiłkami wypełniasz chrupiąc słone przekąski lub delektując się słodkimi rarytasami? Jeżeli taki niepokojący objaw przekształcił się w nawyk, czas zac

Ser to jeden najstarszych z produktów spożywczych wytwarzanych przez człowieka. Jego początki związane są z zapoczątkowaniem udomowienia i hodowli zwierząt. Legendy głoszą, że pierwszy ser został wytworzony z zsiadłego mleka przez mezopotamskich past

Kaszel jest odruchem obronnym organizmu umożliwiającym oczyszczenie dróg oddechowych z nadmiaru wydzieliny, albo z ciała obcego. Odruch polega na nabraniu głębokiego wdechu, a następnie gwałtownego wydechu. Towarzyszy temu krótkie zamknięcie głośni.

Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) to bylina z rodziny roślin bobowatych. Glycyrrhiza pochodzi od greckich słów glykis - słodki, oraz rhiza - korzeń. Pierwsze nazwy lukrecji takie jak "słodki korzeń", "słodkie drzewo", "korzeń słodzieniowy" czy

Cukrzyca typu drugiego należy do najczęściej występującego typu cukrzycy w skali globalnej. Do głównych przyczyn cukrzycy typu drugiego należą upośledzenie wydzielania insuliny oraz insulinooporność. Do zaburzonego wydzielania hormonu trzustki mogą p

Witamina B9 (powszechnie nazywana kwasem foliowym, znana też jest jako folan, kwas pteroiloglutaminowy, folacyna) jest jednym z niezbędnych składników odżywczych, który w przyrodzie możemy znaleźć pod postacią folianów. Nazwa pochodzi od łacińskiego

Czy wiesz, że wskaźniki otyłości w społeczeństwie uległy zwiększeniu, kiedy do supermarketów trafiły produkty oznaczone określeniem "z obniżoną zawartością tłuszczu"? Problem otyłości uległ nasileniu z powodu błędnego przekonania konsumentów, że skor

Objawy choroby alkoholowej w pierwszej fazie uzależnienia są trudne do zaobserwowania przez osoby z bliskiego otoczenia. W wielu przypadkach symptomy alkoholizmu są dostrzegane dopiero w zaawansowanej fazie choroby. Tymczasem odpowiednie działania po

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie

"Adaptogen" (łac. adaptare - dopasowywać, dostosowywać) to termin pierwszy raz użyty przez lekarza Mikołaja Lazareva w 1947. Lazarev poszukiwał w swoich badaniach substancji zwiększających odporność na stres. Każdy organizm bowiem narażony jest na dz

Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni fa

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż