Dzisiaj jest: Piątek, 16.04.2021 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ARTYKUŁY

Konopie indyjskie i siewne jako żywność funkcjonalna 
Konopie indyjskie i siewne jako żywność funkcjonalna
10.02.2019

Żywność funkcjonalna jest definiowana jako żywność pochodzenia naturalnego. Może być ona wzbogacona lub zmodyfikowana w taki sposób, aby wpływała korzystnie na stan zdrowia konsumenta. Wpływ ten może polegać na zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cho



Kasztany jadalne - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasztany jadalne - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
08.02.2019

Kasztany jadalne, czyli inaczej marony, to owoce drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) pochodzącego z terenów śródziemnomorskich, Azji Mniejszej i Kaukazu. Należy odróżniać je od owoców kasztanowca zwyczajnego, które są gorzkie i niejadalne.



Cynaryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Cynaryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
03.02.2019

Cynaryna jest substancją naturalnego pochodzenia zawartą w karczochu zwyczajnym. Jej nazwa wywodzi się z łacińskiej nazwy tego warzywa - Cynara scolymus L. Cynaryna jest odpowiedzialna za poprawę pracy wątroby oraz obniżenie poziomu lipidów w surowic



Olejek miętowy - zastosowanie i właściwości 
Olejek miętowy - zastosowanie i właściwości
30.01.2019

Olejek miętowy (łac. Oleum Menthae piperitae) jest olejkiem eterycznym otrzymywanym z mięty pieprzowej (łac. Mentha piperita L.) nazywanej również miętą lekarską. Mięta pieprzowa jest jednym z najdłużej stosowanych ziół. Jej historia sięga czasów st



Dyspepsja - medyczne i naturalne metody leczenia 
Dyspepsja - medyczne i naturalne metody leczenia
26.01.2019

Dyspepsja to termin pochodzący z języka greckiego (dys - zły, peptein - trawienie) i oznacza niestrawność, czyli występowanie w okolicach nadbrzusza przewlekłego i nawracającego przez przynajmniej 4 tygodnie bólu. Dyspepsja nie jest pojedynczym zdarz



Pół kilo warzyw (i owoców) dziennie - zalecenia a rzeczywisty poziom spożycia warzyw 
Pół kilo warzyw (i owoców) dziennie - zalecenia a rzeczywisty poziom spożycia warzyw
24.01.2019

Zgodnie z ogólnymi zaleceniami zdrowego żywienia, powinno się zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Optymalna dzienna dawka warzyw i owoców wynosi aż 9 porcji. Bardzo ważne jest spożywanie różnych warzyw i owoców, różniących się kolor



Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.01.2019

Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr



Tężyczka - przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe 
Tężyczka - przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe
16.01.2019

Tężyczka jest objawem zespołów chorobowych, które związane są z nadpobudliwością mięśniowo-nerwową, osłabioną koncentracją, przewlekłym zdenerwowaniem i zmęczeniem. Termin tężyczka trafił do języka medycznego w XIX wieku i pochodzi od łacińskiego sło



Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu 
Cytrulina - właściwości, źródła i zastosowanie aminokwasu
14.01.2019

Nazwa cytrulina pochodzi od łacińskiej nazwy citrullus, co w tłumaczeniu znaczy - arbuz. O cytrulinie jako o aminokwasie mówi się rzadko, stąd wiedza przeciętnego konsumenta na jej temat jest stosunkowo ograniczona. Nie posiada funkcji budulcowej bia



Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa? 
Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa?
10.01.2019

Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, często podkreślają, że nie liczy się tylko aspekt zdrowego żywienia bazującego na pokarmie roślinnym, ale również aspekt ekologiczny i ekonomiczny wegetarianizmu / weganizmu. Wszystkie te aspekty diety wege



Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice 
Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice
08.01.2019

Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr



Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać? 
Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać?
04.01.2019

Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np. w Anglii, gdzie "fish and chips", czyli ryba z frytkami jest daniem narodowym.



Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto 
Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto
23.12.2018

Choroba Hashimoto to nazwa przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy - choroby autoimmunologicznej, w której układ immunologiczny chorego atakuje własne tkanki. Prowadzi to do destrukcji gruczołu tarczycy oraz zaburzeń jego pracy, przyczyniając się to do nieprawidłowego wytwarzania hormonów i rozwoju niedoczynności gruczołu tarczycy.



Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie 
Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie
19.12.2018

Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania pokarmu oraz zawartości i rodzaju składników odżywczych. Miarą wchłanialności w p



Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
17.12.2018

Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o



Szałwia i jej zdrowotne właściwości 
Szałwia i jej zdrowotne właściwości
11.12.2018

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to roślina pochodząca z rejonów Morza Adriatyckiego. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa "salvus", które oznacza "zdrowie" Uprawiana jest na skalistych, suchych i słonecznych terenach nad Adriatykiem, ale



Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia 
Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia
09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej



Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte



Herbata rooibos - właściwości zdrowotne 
Herbata rooibos - właściwości zdrowotne
01.12.2018

Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej Afryki. Dojrzałe, ususzone liście i pędy tego krzewu znalazły zastosowanie w przygot



Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie 
Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie
27.11.2018

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona w naturalnych procesach enzymatycznych. Stosowanie barwników spożywczych oraz



  | 1 | . . . . | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | . . . . | 40 |