Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, tj. pomidorach, papryce, papai, grapefruitach, przepękli indochińskiej, guja

Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), rośliny należącej do rodziny botanicznej Lauraceae, która pochodzi z Azji Południowej. Pozyskiwana z niej przyprawa eksportowana jest na cały świat. Uważa się, że

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na różnych wydarzeniach sportowych. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słod

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł

Ruszczyk kolczasty, nazywany też myszopłochem kolczastym (Ruscus aculeatus L.) i "miotłą rzeźnika" (tłumaczone z angielskiego - "butcher's broom") - jest rośliną należącą do rodziny Ruscaceae. To niski, zielony krzew, który w ziemi utrzymywany jest z

Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych, duszonych warzyw, sałatek i farszów. W skład kompozycji wchodzi kilka rodzajów

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb

Warzywa korzeniowe to i niezwykle rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest szeroko stosowana w gastronomii jako element sałatek, surówek i konserw warzywnych. Idealnie sprawdzają się gotowane, pieczone i duszone jako dodatek do obiadowy

Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem światowej produkcji kawioru Polska znajduje się w czołówce producentów. Kawior jest

Witamina B10 w zasadzie nie jest witaminą, ale tę nazwę umownie zaakceptowano. Tak naprawdę jest to kwas para-aminobenzoesowy, który wchodzi w skład kwasu foliowego (witaminy B9). PABA może spowalniać proces starzenia się skóry, wpływać na regeneracj

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła

Berberyna (BRB) to związek pochodzenia roślinnego należący do grupy izochinolinowych alkaloidów. Występuje w wielu roślinach, takich jak berberys zwyczajny, gorzknik kanadyjski oraz cynowód chiński. Na skalę przemysłową berberynę pozyskuje się z korz

Niektóre czynniki mogą powodować zmniejszenie produkcji śliny. Ślina pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobór może powodować przykre objawy. Obejmują one w szczególności ból w jamie ustnej, kłopoty z połykaniem, zmiany w odczuwaniu smaku, problemy

Warzywa rzepowate to grupa surowców roślinnych, która jest stosowana szeroko w gastronomii jako element sałatek, surówek oraz konserw warzywnych. Wśród warzyw rzepowatych można wymienić popularną rzodkiew zwyczajną (rzodkiewkę), oraz mniej znane, tak

Istnieją naturalne produkty, głównie są to zioła, które mogą wpływać na zwiększenie dobowego wydalania moczu. Oprócz nasilenia diurezy mogą również sprzyjać usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a poza tym mają wiele innych korzystnych właściwości zdro

Olej z czarnuszki to olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (łac. Nigella sativa L.). Od starożytności był wykorzystywany jako zamiennik pieprzu w kuchni indyjskiej, egipskiej oraz wśród Greków i Rzymian. Swoje zastosowanie znalazł ró

Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat

Zapotrzebowanie organizmu na energię to ilość energii zawartej w pożywieniu, która konieczna jest do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, związanego z utrzymaniem masy i składu ciała oraz wykonywaną aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie en

Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec