Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

ARTYKUŁY

Prawidłowa waga do wzrostu 
Prawidłowa waga do wzrostu
05.12.2008

Prawidłowa waga do wzrostu. Tabela podaje prawidłową wagę dla osób w wieku około 30 lat, w ubraniu i w butach. Dla osób starszych lub młodszych należy wprowadzić odpowiednią poprawkę. Prawidłowa waga w [kg] dla kobiet i mężczyzn. Wzrost, Kobiety, Męż



Rodzaje herbat 
Rodzaje herbat
04.12.2008

Ojczyzną herbaty są Chiny, gdzie jest uprawiana od ponad pięciu tysięcy lat. Następnie zaczęli uprawiać herbatę Japończycy, Koreańczycy i ludy południowo - wschodniej Azji. Dopiero tysiąc lat temu udało się kupcom arabskim wywieść suszone listki herb



Promile alkoholu we krwi 
Promile alkoholu we krwi
04.12.2008

W polskim prawie dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi do 0.2 promila [?], zawartość od 0.2 do 0.5 promila jest traktowana jako stan po spożyciu alkoholu, natomiast powyżej 0.5 promila jest to stan upojenia alkoholowego. Objawy występujące w



Okołodobowy rytm biologiczny organizmu 
Okołodobowy rytm biologiczny organizmu
03.12.2008

Organizm człowieka znajduje się w homeostazie, co oznacza: stałość warunków fizyko-chemicznych, pH, temperatury, ciśnienia osmotycznego. Homeostaza określa zakres wartości, w rozciągłości którego organizm funkcjonuje w ciągu doby, tygodnia, miesiąca



Mrożonki owocowe i warzywne 
Mrożonki owocowe i warzywne
03.12.2008

Sezon na mrożonki to przede wszystkim zima i wczesna wiosna. Zeszłoroczne warzywa i owoce są już wtedy mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma; brakuje też wielu dodatków do potraw. Mrożonki warto jeść przez cały rok, bo są zdrowe i coraz bardziej



Aspartam 
Aspartam
03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano



Skorupki jaj 
Skorupki jaj
03.12.2008

Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy: magnez, cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden, s



  | 1 | . . . . | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |   »