Dzisiaj jest: Piątek, 07.05.2021 Imieniny: Ludmiły i Gizeli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ARTYKUŁY

Śliwki i suszone śliwki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śliwki i suszone śliwki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2011

Uprawa śliwek sięga odległych starożytnych czasów. Uważa się, że obecna śliwka europejska to połączenie tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też



Wegetarianizm - fakty i mity o "niejedzeniu" mięsa 
Wegetarianizm - fakty i mity o "niejedzeniu" mięsa
07.09.2011

Przeciętny Polak nie wyobraża sobie nie jeść mięsa. Dlatego też wegetarianie do dziś budzą w ludziach zdziwienie. Istnieje jednak kilka rodzajów wegetarianizmu. Najmniej restrykcyjny to tak zwany semiwegetarianizm, który dopuszcza spożywanie od czasu



Makarony - historia, rodzaje makaronów, wartości odżywcze 
Makarony - historia, rodzaje makaronów, wartości odżywcze
11.08.2011

Za definicję makaronu przyjmuje się, iż jest to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj oraz innych składników o szerokiej wachlarzu kształtów i zastosowań. Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego m



Trzy typy mikroflory jelitowej 
Trzy typy mikroflory jelitowej
14.07.2011

Niezależnie od wieku, płci czy narodowości, wszyscy mamy jeden z trzech możliwych rodzajów mikroflory jelitowej - informuje magazyn naukowy "Nature". Grupa badawcza miała za zadanie zbadać różnorodność bakterii zasiedlających ludzkie jelita, co nie b



Piwo - historia, produkcja piwa, gatunki, wartości odżywcze i ciekawostki 
Piwo - historia, produkcja piwa, gatunki, wartości odżywcze i ciekawostki
07.07.2011

Piwo jest to napój alkoholowy otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej słodu, wody, przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży piwowarskich, dodatku chmielu i innych dodatków smakowych. Najstarsze informacje dotyczące produkcji piwa wywodzą si



Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.06.2011

Czarna jagoda (łacińska nazwa systematyczna Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodziny wrzosowatych. Inne powszechnie stosowane nazwy tego samego owocu to: czarna borówka i czernica. Występuje w stanie dzikim w lasach północnej i środko



Sałata - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Sałata - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.06.2011

Sałata siewna pochodzi od dzikiego gatunku występującego w Indiach, Iranie i Azji Mniejszej. Sałata była już uprawiana w V i IV wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski została sprowadzona na początku XVI w., przez królową Bonę.



Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce 
Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce
06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ



Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo 
Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo
20.04.2011

Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen - alergen, który doprowadza do produkcji przeciwciał klasy IgE. Odpowiedź imm



Ortoreksja 
Ortoreksja
05.04.2011

Ortoreksja zaczyna się całkiem niewinnie, podobnie jak wszystkie uzależnienia. Posiadając już pewną wiedzę na temat zdrowego odżywiania postanawiasz, że od tej pory nie będziesz spożywać niezdrowego pożywienia. Porzucasz więc fast foody, później rezyg



Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki 
Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki
19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku fermentacji mlekowej. Bakterie zamieniają cukier zawarty w warzywach na kwas



Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze 
Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze
09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzy



Kiełki 
Kiełki
24.02.2011

Kiełki znane są od dawna, ale mimo to wciąż niezbyt powszechne na naszych talerzach. Wiele napisano o ich wartościach, łatwości w uprawie czy innych atutach, ale w Polsce wciąż królują: rzeżucha na Wielkanoc, lucerna jako ozdobnik w restauracjach ora



Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.02.2011

Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z czego tylko niektóre rodzą jadalne, bogate w wiele wartości odżywczych owoce.Ki



Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC 
Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC
27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczen



Substancje i żywność antyrakowa 
Substancje i żywność antyrakowa
07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym groźniejszy, że rozwija się podstępnie, często przez długie lata i można jej nie w



Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności 
Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności
30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek



Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.12.2010

Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Nazwa jej pochodzi od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim



Owoce morza - charakterystyka  i wartości odżywcze 
Owoce morza - charakterystyka i wartości odżywcze
26.11.2010

Owoce morza czyli po włosku "frutti di mare", czy też po angielsku "seafood" w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków. Do niedawna z owocami morza kojarzyły nam się wyłącznie ryby, jednak świat mórz i oceanów ma dla nas zdecyd



Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności 
Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności
09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu "nieszczęść". Przede wszystkim został głównym odpowiedzialnym za epidemię otyłości i cukr



  | 1 | . . . . | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |   »