Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Nietolerancja laktozy to jedna z nietolerancji pokarmowych. Jej objawy i charakterystykę znamy, lepiej lub gorzej, gdyż występuje ona stosunkowo często. Jednakże, jeśli chodzi o tzw. konkrety, nie wszystko jest takie jasne. Czym dokładnie jest nietol
Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm
Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy
O ile latem mamy dostęp do ogromnej wręcz ilości świeżych warzyw i owoców, i to do tego w stosunkowo niskich cenach, to z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, miłośnicy tzw. zieleniny mają ciężki orzech do zgryzienia... Z tygodnia na
Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,
O białku, pomimo popularności, jaką swego czasu cieszyła się dieta proteinowa, zbyt wiele ciągle nie wiemy. O ile źródła (czy nawet jakość) tłuszczów oraz węglowodanów są przez wiele osób dobrze znane, a to dzięki np. wszechobecnej w mediach czy kobi
Większość z nas podczas choroby zastanawia się czy istnieje jakieś skuteczne remedium, które mogłoby szybko wyleczyć daną dolegliwość. Udajemy się wówczas do lekarza, który często przepisuje nam antybiotyk. Antybiotyki oprócz działania bakteriobójcze
Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie
Weganizm jest stylem życia opartym głównie na stosowaniu diety wegańskiej. Weganie rezygnują ze spożywania produktów zwierzęcych, a także pożywienia, którego produkcja wiąże się z eksploatacją zwierząt. Weganie nie spożywają nabiału i często również
Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddaje się obróbce, w celu zmiany jej właściwości fizycznych lub chemicznych. Współcześnie wykorzystuje się cztery główne źródła skrobi, a mianowicie kukurydzę, ziemniaki, pszenicę i tapiokę. Proces
Zapotrzebowanie na energię oraz poszczególne składniki odżywcze, witaminy, minerały nie ma jednej wartości dla wszystkich - zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia oraz innych partykularnych uwarunkowań. Niektóre zasady zdrowego od
Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.
Noni jest owocem morwy indyjskiej, stosowanej powszechnie w medycynie alternatywnej. Jej lecznicze właściwości był znane już od czasów starożytności, stąd też w niektórych źródłach jest nazywana aspiryną starożytności. Pierwotny obszar jej występowan
Większość z nas miała sposobność oglądać reklamy leków wspomagających działanie wątroby. Samych tego typu produktów, jak i promujących je producentów leków i suplementów, jest coraz więcej. Czy naprawdę wspomaganie się suplementami diety wzbogaconymi
Jagody acai są owocami rośliny nazywanej Euterpą warzywną pochodzącej z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Z Euterpy uzyskuje się cenne jagody acai oraz tak zwane serce p
"Bez barwników i konserwantów" - tymi słowami opatrzonych jest coraz więcej etykiet produktów spożywczych. Nazwa "konserwanty" od razu przywodzi nam na myśl wnętrze laboratorium czy szkolne lekcje chemii. Co jest jednak złego w barwnikach? Czy napraw
Miód ten jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru pochodzącego z krzewu Manuka (Leptospermum scoparium). Krzewy te rosną wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii, ale miód pochodzi z tego pierwszego kraju. Nowa Zelandia znana jest jako kraj wyjątkowo c
Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l
Wszyscy kochamy słodkości. Niestety ich nadmierne spożycie przyczynia się do przybierania na wadze, czego, szczególnie dzisiaj, wszyscy próbują uniknąć. Jak pogodzić chęć na coś słodkiego z troską o zgrabną figurą i dobre zdrowie? Z pomocą, jak się z
Algi są odżywczym i zdrowym pożywieniem. Z tego też powodu produkty z alg robią furorę zarówno w kosmetyce jak i w dietetyce. Na ich tle szczególnie wyróżnia się spirulina, która ze względu na zawartość pewnego kwasu tłuszczowego występującego w kobi