Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Witamina E to nazwa wszystkich pochodnych tokoli, które wykazują aktywność biologiczną alfa-tokoferolu. Witamina E to cztery tokoferole oraz cztery tokotrienole. Każda z ośmiu form witaminy E wykazuje nieco inną aktywność biologiczną, wśród nich najw
Witaminy są związkami organicznymi, które niezbędne w przebiegu w przebiegu wielu procesów życiowych. Wpływają one na przebieg procesów metabolicznych oraz na nasz stan zdrowia. Wiele witamin wzmacnia nasz organizm oraz oddziałuje na naszą odporność,
Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z
To, czym popijamy dany lek ma ogromne znaczenie na skuteczności kuracji oraz na nasze bezpieczeństwo. Powinniśmy pamiętać, że najbezpieczniej przyjmować leki drogą doustną oraz o popijaniu ich czystą wodą. Zwróćmy uwagę, również na to, że powinna być
Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz
Każdy jest narażony na trądzik - w mniejszym lub większym stopniu. Jeżeli uważasz, że młodzieńczy problem masz już za sobą, możesz pewnego dnia bardzo się rozczarować. Chociaż trądzik jest typowy w grupie nastolatków, może wystąpić także u osób doros
Zatrzymywanie się wody w naszym organizmie jest bardzo powszechnym problemem, który przede wszystkim dotyka kobiet. Przyczyny mogą być różne, lecz w dużej mierze przyczyną zatrzymywania wody w organizmie jest dieta, która obfituje w duże ilości soli
Herbata Pu-Erh to gatunek herbaty uprawiany w Chinach w prowincji Yunnan. Jest to w pełni fermentowana herbata, pochodząca z dwuliściennego gatunku rośliny należącego do rodziny Theaceae. Liście i pąki z szerokolistnej odmiany pochodzącej z regionu g
Znacznie łatwiej trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych, jeżeli prowadzi się regularny tryb życia, jada posiłki samodzielnie przygotowywane w domu i w ustalonych porach. Osoby żyjące "na walizkach" mają przeważnie trudności z zachowaniem regularny
Kto z nas nie zna lub nie słyszał o sushi - japońskiej potrawie złożonej z gotowanego ryżu oraz (przeważnie surowych) dodatków w postaci owoców morza, wodorostów, rozmaitych warzyw i grzybów. Z ostatnich latach sushi cieszy się coraz większa popularn
Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego, który pełni szereg ważnych funkcji regulacyjnych w organizmie. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieni
Cukrzyca ciążowa jest definiowane jako zaburzenie gospodarki węglowodanowej, która rozwija się w 2 połowy trwania ciąży, a najczęściej ustępuje po porodzie. Spowodowane jest to zmianami z poziomie hormonów i dotyczy 2-12% ciężarnych. Objawy często są
Choroby nowotworowe to drugi co do częstości (zaraz po powszechnych chorobach układu krążenia) powód zgonów w Polsce. Co rok diagnozuje się ok. 110 tysięcy nowych przypadków zachorowań, z ok. 75 tysięcy osób umiera z powodu chorób nowotworowych. Jedy
Żywność GMO jest przez niektórych wkładana między spiskowe teorie o kosmitach i masonach, ale prawda jest taka, że konsumenci (słusznie) obawiają się GMO, ponieważ nikt tak do końca nie wie, jak wpływa i jak będzie ona wpływać (w perspektywie spożywa
Dziennik bieżącego spożycia (dziennik bieżącego notowania, bieżące spożycie), to nic innego niż sposób wykorzystywany przez dietetyków do oceny sposoby żywienia pacjenta. Polega na dokładnym zapisywaniu wszystkich ilości i rodzaju produktów spożywczy
Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut
Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz
Brzoza (Betula) jest rodzajem drzew z rodziny brzozowatych. Występuje naturalnie na terenach półkuli północnej. Na całym świecie znane jest ok 120. gatunków brzóz, natomiast w Polsce występuje ich 7. Najczęściej spotkać można brzozę brodawkowatą (Bet
Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.
Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.