Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np. w Anglii, gdzie "fish and chips", czyli ryba z frytkami jest daniem narodowym.

Choroba Hashimoto to nazwa przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy - choroby autoimmunologicznej, w której układ immunologiczny chorego atakuje własne tkanki. Prowadzi to do destrukcji gruczołu tarczycy oraz zaburzeń jego pracy, przyczyniając się to do nieprawidłowego wytwarzania hormonów i rozwoju niedoczynności gruczołu tarczycy.

Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania pokarmu oraz zawartości i rodzaju składników odżywczych. Miarą wchłanialności w p

Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to roślina pochodząca z rejonów Morza Adriatyckiego. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa "salvus", które oznacza "zdrowie" Uprawiana jest na skalistych, suchych i słonecznych terenach nad Adriatykiem, ale

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte

Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej Afryki. Dojrzałe, ususzone liście i pędy tego krzewu znalazły zastosowanie w przygot

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona w naturalnych procesach enzymatycznych. Stosowanie barwników spożywczych oraz

Zgodnie z definicją zanieczyszczenia żywności to wszystkie substancje, które nie zostały dodane celowo do produktu, ale znajdują się w nim na skutek pozostałości preparatów stosowanych w uprawach roślin i hodowli zwierząt. Często też substancje zanie

Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do pozyskiwania żywności przez człowieka (owoców, warzyw i zbóż). FAO (Organizacja Narodów

Zmęczenie pojawia się po pracy, jako skutek stresu, albo nadmiernego pobudzenia. Czasami trudno określić jego źródło, a częstotliwość występowania zaczyna budzić niepokój. Lekarze odróżniają zmęczenie fizyczne i psychiczne, choć dla przeciętnego pacj

Przeciętny polski student nie je zdrowo, ale wśród rzeszy kształcących się osób są i tacy, którzy podążają za zdrowymi trendami, wybierając produkty niezawierające pustych kalorii. W przypadku studentów duży wpływ na sposób odżywiania się ma budżet.

Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w kościach, skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach czy rogówce oka. Jego pod

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b

Producenci wciąż poszukują nowych metod utrwalania żywności, które pozwolą przedłużyć trwałość surowców i produktów spożywczych. Oprócz popularnych i stosowanych na skalę przemysłową metod fizycznych utrwalania żywności, takich jak: suszenie, mrożeni

Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, zapewniając tym samym prawidłowe działanie

Zanieczyszczenie żywności stanowi każda substancja niedodana celowo do produktu, jednak występująca w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to też związki, które dostały się do żywności w wyniku ni

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod

Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jest rośliną o niewielkich rozmiarach, którą charakter