Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Witamina E - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina E - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
03.02.2020

Witamina E to nazwa wszystkich pochodnych tokoli, które wykazują aktywność biologiczną alfa-tokoferolu. Witamina E to cztery tokoferole oraz cztery tokotrienole. Każda z ośmiu form witaminy E wykazuje nieco inną aktywność biologiczną, wśród nich najw



Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła? 
Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła?
30.01.2020

Witaminy są związkami organicznymi, które niezbędne w przebiegu w przebiegu wielu procesów życiowych. Wpływają one na przebieg procesów metabolicznych oraz na nasz stan zdrowia. Wiele witamin wzmacnia nasz organizm oraz oddziałuje na naszą odporność,



Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię? 
Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię?
22.01.2020

Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z



Czym nie powinniśmy popijać leków? 
Czym nie powinniśmy popijać leków?
16.01.2020

To, czym popijamy dany lek ma ogromne znaczenie na skuteczności kuracji oraz na nasze bezpieczeństwo. Powinniśmy pamiętać, że najbezpieczniej przyjmować leki drogą doustną oraz o popijaniu ich czystą wodą. Zwróćmy uwagę, również na to, że powinna być



Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.01.2020

Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz



6 produktów, które zaburzają gospodarkę hormonalną i kondycję skóry 
6 produktów, które zaburzają gospodarkę hormonalną i kondycję skóry
10.01.2020

Każdy jest narażony na trądzik - w mniejszym lub większym stopniu. Jeżeli uważasz, że młodzieńczy problem masz już za sobą, możesz pewnego dnia bardzo się rozczarować. Chociaż trądzik jest typowy w grupie nastolatków, może wystąpić także u osób doros



Co ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie? 
Co ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie?
04.01.2020

Zatrzymywanie się wody w naszym organizmie jest bardzo powszechnym problemem, który przede wszystkim dotyka kobiet. Przyczyny mogą być różne, lecz w dużej mierze przyczyną zatrzymywania wody w organizmie jest dieta, która obfituje w duże ilości soli



Herbata Pu-Erh i jej właściwości zdrowotne 
Herbata Pu-Erh i jej właściwości zdrowotne
19.12.2019

Herbata Pu-Erh to gatunek herbaty uprawiany w Chinach w prowincji Yunnan. Jest to w pełni fermentowana herbata, pochodząca z dwuliściennego gatunku rośliny należącego do rodziny Theaceae. Liście i pąki z szerokolistnej odmiany pochodzącej z regionu g



Fit w podróży - proste triki, które pozwolą zachować zdrowy styl życia w czasie podróży 
Fit w podróży - proste triki, które pozwolą zachować zdrowy styl życia w czasie podróży
17.12.2019

Znacznie łatwiej trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych, jeżeli prowadzi się regularny tryb życia, jada posiłki samodzielnie przygotowywane w domu i w ustalonych porach. Osoby żyjące "na walizkach" mają przeważnie trudności z zachowaniem regularny



Charakterystyka i właściwości zdrowotne składników sushi 
Charakterystyka i właściwości zdrowotne składników sushi
16.12.2019

Kto z nas nie zna lub nie słyszał o sushi - japońskiej potrawie złożonej z gotowanego ryżu oraz (przeważnie surowych) dodatków w postaci owoców morza, wodorostów, rozmaitych warzyw i grzybów. Z ostatnich latach sushi cieszy się coraz większa popularn



Skutki niedoborów witaminy C 
Skutki niedoborów witaminy C
08.12.2019

Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego, który pełni szereg ważnych funkcji regulacyjnych w organizmie. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieni



Cukrzyca ciążowa - przyczyny, badania, leczenie, powikłania 
Cukrzyca ciążowa - przyczyny, badania, leczenie, powikłania
04.12.2019

Cukrzyca ciążowa jest definiowane jako zaburzenie gospodarki węglowodanowej, która rozwija się w 2 połowy trwania ciąży, a najczęściej ustępuje po porodzie. Spowodowane jest to zmianami z poziomie hormonów i dotyczy 2-12% ciężarnych. Objawy często są



Cukier i jego wpływ na rozwój raka (nowotworów) 
Cukier i jego wpływ na rozwój raka (nowotworów)
24.11.2019

Choroby nowotworowe to drugi co do częstości (zaraz po powszechnych chorobach układu krążenia) powód zgonów w Polsce. Co rok diagnozuje się ok. 110 tysięcy nowych przypadków zachorowań, z ok. 75 tysięcy osób umiera z powodu chorób nowotworowych. Jedy



Żywność GMO - jak ją rozpoznać na sklepowych półkach? 
Żywność GMO - jak ją rozpoznać na sklepowych półkach?
20.11.2019

Żywność GMO jest przez niektórych wkładana między spiskowe teorie o kosmitach i masonach, ale prawda jest taka, że konsumenci (słusznie) obawiają się GMO, ponieważ nikt tak do końca nie wie, jak wpływa i jak będzie ona wpływać (w perspektywie spożywa



Jak prawidłowo prowadzić dzienniczek bieżącego spożycia? 
Jak prawidłowo prowadzić dzienniczek bieżącego spożycia?
16.11.2019

Dziennik bieżącego spożycia (dziennik bieżącego notowania, bieżące spożycie), to nic innego niż sposób wykorzystywany przez dietetyków do oceny sposoby żywienia pacjenta. Polega na dokładnym zapisywaniu wszystkich ilości i rodzaju produktów spożywczy



Zanieczyszczenia chemiczne żywności 
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
12.11.2019

Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut



Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych 
Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych
04.11.2019

Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz



Brzoza - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Brzoza - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.11.2019

Brzoza (Betula) jest rodzajem drzew z rodziny brzozowatych. Występuje naturalnie na terenach półkuli północnej. Na całym świecie znane jest ok 120. gatunków brzóz, natomiast w Polsce występuje ich 7. Najczęściej spotkać można brzozę brodawkowatą (Bet



Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2019

Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.



Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie
24.10.2019

Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.



  | 1 | . . . . | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | . . . . | 41 |