Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

ARTYKUŁY

Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała 
Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała
31.08.2020

Na rynku dostępnych jest coraz więcej suplementów diety, które zawierają ekstrakty z rośliny garcinia cambogia. Preparaty są skierowane przede wszystkim dla osób pragnących utracić zbędne kilogramy. Jednak czy faktycznie mogą być skutecznym środkiem



System HACCP - definicje i zasady 
System HACCP - definicje i zasady
24.08.2020

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli to system, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez określanie i opisanie zagrożeń oraz ryzyk zdrowotnych, które mogą wystą



Muszka owocówka - metody zwalczania 
Muszka owocówka - metody zwalczania
19.08.2020

Dla wielu osób muszki owocówki są uciążliwym problemem, szczególnie w porze letniej. Bardzo często można je zauważyć w pobliżu dojrzałych owoców lub słodkich produktów, np. dżemów albo syropów owocowych. Istnieje kilka prostych i skutecznych sposobów



Zaburzenia zmysłu smaku - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie 
Zaburzenia zmysłu smaku - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
15.08.2020

Większość ludzi odnosi się do smaku jak do czegoś zrozumiałego, jednak zaburzenia w jego odczuwaniu mogą w sposób niekorzystny oddziaływać na sferę życia oraz zdrowie człowieka. Ludzie z zaburzeniami odczuwania smaku mogą dużo tracić, jeśli chodzi o



Charakterystyka warzyw cebulowych 
Charakterystyka warzyw cebulowych
10.08.2020

Warzywa cebulowe (Alliaceae) to cieszące się popularnością na całym świecie surowce roślinne, które stosowane są w gastronomi jako dodatek do sałatek, surówek, czy konserw warzywnych. Cebulowe to duża rodzina, w której znaleźć można między innymi war



Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
01.08.2020

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest już od czasów starożytności. Nazywana jest także drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie rośliny, w czasie degustacji przypominają smak chrzanu. Z uwagi na wartościowy skład oraz wielostronne zastosowani



Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny 
Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny
30.07.2020

Mięso z dziczyzny rządziło dawniej na polskich stołach oraz uchodziło za specjał kuchni polskiej. Dzisiaj, jada się go dużo mniej. Konsumenci najczęściej sięgają po wieprzowinę lub drób z hodowli przemysłowej. To błąd. Dziczyzna to mięso bardzo warto



Charakterystyka warzyw dyniowatych 
Charakterystyka warzyw dyniowatych
23.07.2020

Warzywa dyniowate, czyli rodzina Cucurbitaceae (dyniowate) to popularne surowce roślinne, często mylnie kojarzone wyłącznie z gatunkiem dynia olbrzymia. Jednak dyniowate to duża rodzina, w której znaleźć można między innymi warzywa takie jak ogórki,



Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.07.2020

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz



Olej rydzowy - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Olej rydzowy - charakterystyka i właściwości zdrowotne
12.07.2020

Olej rydzowy (lniankowy) to olej otrzymywany z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa). Ze względu na nazwę, często błędnie utożsamia się go jako olej otrzymany z grzybów. Olej rydzowy otrzymywany jest na drodze tłoczenia nasion na zimno. Lniczni



Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów 
Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów
02.07.2020

Za około 33% zgonów na świecie odpowiadają choroby nowotworowe. Wciąż nieustannie wzrasta liczba zachorowań wśród ludzi. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w niedługim czasie schorzenia te będą najistotniejszą przyczyną śmiertelności. W jaki sposó



Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
29.06.2020

Cynk jest jednym z głównych mikroelementów organizmu ludzkiego. Ciało człowieka zawiera od 2 do 4 gramów cynku, z czego około 90% znajduje się w mięśniach i kościach. Wyizolowany jako czysty metal został przez Andreasa Marggrafa w 1746 roku. Cynk jes



Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców 
Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców
20.06.2020

Superfoods (super żywność), to produkty, które mają szczególne właściwości odżywcze, za sprawą skondensowanej zawartości minerałów, witamin, enzymów i bioaktywnych związków. Dobrym przykładem są popularne w Polsce jagody goji, które pod względem wart



Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.06.2020

Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochod



Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta 
Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta
13.06.2020

Hemoroidy to powszechna nazwa zarówno choroby klinicznej, jak i struktur w ciele. Gdy są one w stanie nienaruszonym, nie powodują żadnych objawów. Jednakże czasami możemy rozwinąć problem, np. poprzez nieodpowiednią dietę. Istnieje wiele metod leczen



Warzywa kapustne - gatunki i odmiany, charakterystyka użytkowa, wartości odżywcze 
Warzywa kapustne - gatunki i odmiany, charakterystyka użytkowa, wartości odżywcze
09.06.2020

Warzywa kapustne, czyli rodzina Brassicaceae (kapustowate, krzyżowe) to szczególnie popularne na polskich stołach uprawne surowce roślinne. W rodzinie tej wymienić można wiele gatunków i odmian różniących się między sobą cechami morfologicznymi, użyt



Jaką rolę spełnia tkanka tłuszczowa w organizmie? 
Jaką rolę spełnia tkanka tłuszczowa w organizmie?
07.06.2020

Większość osób, kojarzy tkankę tłuszczową przede wszystkim jako obszar magazynowania nadmiaru energii w postaci tłuszczu oraz z powstawaniem nadprogramowej masy ciała. Jej zawartość w organizmie człowieka jest uzależniona od różnych czynników. Podskó



Żywienie pacjentów w szpitalach 
Żywienie pacjentów w szpitalach
03.06.2020

Dieta pacjentów w podmiotach leczniczych powinna odpowiadać wysokim wymogom żywienia. Potrzebna jest do tego nieustanna edukacja na temat zasad prawidłowego żywienia i wykwalifikowany zespół pracowników. O tym, czy stan pacjenta się polepszy, w dużej



Charakterystyka środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego 
Charakterystyka środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
28.05.2020

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (ŚSSPZ) to (zgodnie z definicją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 roku) produkty, które ze względu na specjalny sposób przygotowania lub skład różnią się od powszec



Kapsaicyna - wszystko, co należy o niej wiedzieć 
Kapsaicyna - wszystko, co należy o niej wiedzieć
24.05.2020

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów. Jest aktywnym składnikiem roślin z rodzaju Capsicum (pieprzowiec). Wytwarzany jest przez nie jako wtórny metabolit najprawdopodobniej w celu odstraszania niektórych ssaków i grzybów pasoż



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | . . . . | 41 |