Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Zanieczyszczenie żywności stanowi każda substancja niedodana celowo do produktu, jednak występująca w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to też związki, które dostały się do żywności w wyniku ni

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod

Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jest rośliną o niewielkich rozmiarach, którą charakter

Kawie są przypisywane właściwości lecznicze. Jej ziarna są bardzo cenione nie tylko przez przemysł spożywczy, ale również przez koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne. Ziarna kawy zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się

Produkty żywnościowe oprócz naturalnie występujących składników odżywczych zawierać mogą witaminy i składniki mineralne dodane w wyniku wzbogacania. Fortyfikacja (ang. fortification - wzmocnienie) to dodawanie do produktu spożywczego jednego lub kilk

Witamina B3 znana też jako witamina PP i niacyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. O witaminie B3 mówi się też jako o kwasie nikotynowym i nikotynamidzie. Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i

Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych wartości, a dopełnieniem szczęście jest właśnie niesiony przez nią smak. Idealnym

Zachowanie przez organizm stałego stanu równowagi, czyli homeostazy jest możliwe dzięki mechanizmom utrzymującym organizm w stanie równowagi. Mechanizmy regulacji wchłaniania, magazynowania i wydalania pozwalają zachowywać odpowiednie funkcje życiowe

Zgaga należy do często występujących dolegliwości. Uczucie pieczenia i palenia w gardle i przełyku jest bardzo nieprzyjemne, niemniej można je złagodzić stosując domowe metody. Dla jasności - domowe środki nie zastąpią leków zaleconych przez lekarza

Choć może się to wydawać mało prawdopodobne, wygląd języka wiele mówi o stanie zdrowia. W medycynie wschodniej badanie wyglądu tego mięśnia jamy ustnej to jedno z podstawowych sposobów diagnozowania problemów zdrowotnych. Zmiany w wyglądzie języka mo

Olej palmowy jest tropikalnym produktem dostępny w wersji surowej (olej zimnotłoczony) i utwardzonej (olej rafinowany). Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na zdrowie, ale nie w każdej postaci warto go stosować. Konsumenci najczęściej spożywają utwa

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie

Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom, napojom izotonicznym i lizakom). Na etykietach znajduje się ona pod nazwą E104.

Czkawka jest dolegliwością, która może w niektórych sytuacjach wywołać poczucie wstydu i zażenowania oraz pewnego dyskomfortu. Zazwyczaj czkawka nie jest groźna, ale może być objawem poważnych problemów zdrowotnych, których nie wolno bagatelizować. N

Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod

Gdyby zapytać przeciętnego konsumenta o to, jakie składniki odżywcze są najważniejsze dla budowy mięśni, odpowie, że są to proteiny. Białka w istocie odgrywają ogromną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej, ale nie tylko. Węglowodany i tłuszcze również

Zaburzenia snu stają się jednym z problemów zdrowotnych spędzających sen z powiek zarówno młodych osób, jak i seniorów. Przyczyn zaburzeń snu może być wiele - tak jak metod, które pozwalają sobie z nimi radzić. Zaburzenia snu mogą mieć charakter samo

Aloes to roślina lecznicza, która została szczególnie doceniona przez producentów kosmetyków. Wcześniej była wykorzystywana przed medycynę ludową. Cenne właściwości aloesu doceniono już w starożytności. Dziś wraca on do łask i zdecydowanie warto dać

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość posiłków w dziennym jadłospisie wynosi bowiem ok. 4-5 posiłków. Dostosowanie swojego jadłospisu do takich wymagań jest jednak nieco utrudnione.