Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia 
Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia
09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej



Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte



Herbata rooibos - właściwości zdrowotne 
Herbata rooibos - właściwości zdrowotne
01.12.2018

Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej Afryki. Dojrzałe, ususzone liście i pędy tego krzewu znalazły zastosowanie w przygot



Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie 
Barwniki z grupy Southampton - charakterystyka i wpływ na zdrowie
27.11.2018

Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona w naturalnych procesach enzymatycznych. Stosowanie barwników spożywczych oraz



Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne 
Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne
21.11.2018

Zgodnie z definicją zanieczyszczenia żywności to wszystkie substancje, które nie zostały dodane celowo do produktu, ale znajdują się w nim na skutek pozostałości preparatów stosowanych w uprawach roślin i hodowli zwierząt. Często też substancje zanie



Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości 
Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości
17.11.2018

Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do pozyskiwania żywności przez człowieka (owoców, warzyw i zbóż). FAO (Organizacja Narodów



Zmęczenie fizyczne, psychiczne czy chroniczne? - objawy, profilaktyka i leczenie 
Zmęczenie fizyczne, psychiczne czy chroniczne? - objawy, profilaktyka i leczenie
15.11.2018

Zmęczenie pojawia się po pracy, jako skutek stresu, albo nadmiernego pobudzenia. Czasami trudno określić jego źródło, a częstotliwość występowania zaczyna budzić niepokój. Lekarze odróżniają zmęczenie fizyczne i psychiczne, choć dla przeciętnego pacj



Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem 
Jak odżywiają się polscy studenci? Sposoby na zdrowe odżywianie z małym budżetem
11.11.2018

Przeciętny polski student nie je zdrowo, ale wśród rzeszy kształcących się osób są i tacy, którzy podążają za zdrowymi trendami, wybierając produkty niezawierające pustych kalorii. W przypadku studentów duży wpływ na sposób odżywiania się ma budżet.



Kolagen i jego znaczenie w organizmie 
Kolagen i jego znaczenie w organizmie
05.11.2018

Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w kościach, skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach czy rogówce oka. Jego pod



Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki? 
Efekt uzupełniania się aminokwasów, czyli jak odpowiednio komponować posiłki?
01.11.2018

Aminokwasy białkowe to związki chemiczne wchodzące w skład białek, w których połączone są ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Większość aminokwasów białkowych organizm może wytworzyć samodzielnie. Są to aminokwasy endogenne. Niektóre jednak muszą b



Liofilizacja i zalety jej stosowania 
Liofilizacja i zalety jej stosowania
31.10.2018

Producenci wciąż poszukują nowych metod utrwalania żywności, które pozwolą przedłużyć trwałość surowców i produktów spożywczych. Oprócz popularnych i stosowanych na skalę przemysłową metod fizycznych utrwalania żywności, takich jak: suszenie, mrożeni



Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie 
Skutki niedoboru i nadmiaru białka w diecie
25.10.2018

Białka są makroskładnikami pożywienia, które pod względem chemicznym są cząsteczkami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka pełnią w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, zapewniając tym samym prawidłowe działanie



Skutki spożywania żywności zanieczyszczonej ołowiem, kadmem i rtęcią 
Skutki spożywania żywności zanieczyszczonej ołowiem, kadmem i rtęcią
17.10.2018

Zanieczyszczenie żywności stanowi każda substancja niedodana celowo do produktu, jednak występująca w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to też związki, które dostały się do żywności w wyniku ni



Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.10.2018

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod



Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne 
Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne
09.10.2018

Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jest rośliną o niewielkich rozmiarach, którą charakter



Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza 
Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza
01.10.2018

Kawie są przypisywane właściwości lecznicze. Jej ziarna są bardzo cenione nie tylko przez przemysł spożywczy, ale również przez koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne. Ziarna kawy zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się



Wzbogacanie żywności i powody fortyfikacji żywności 
Wzbogacanie żywności i powody fortyfikacji żywności
29.09.2018

Produkty żywnościowe oprócz naturalnie występujących składników odżywczych zawierać mogą witaminy i składniki mineralne dodane w wyniku wzbogacania. Fortyfikacja (ang. fortification - wzmocnienie) to dodawanie do produktu spożywczego jednego lub kilk



Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
27.09.2018

Witamina B3 znana też jako witamina PP i niacyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. O witaminie B3 mówi się też jako o kwasie nikotynowym i nikotynamidzie. Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i



Dobre samopoczucie od natury 
Dobre samopoczucie od natury
26.09.2018

Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych wartości, a dopełnieniem szczęście jest właśnie niesiony przez nią smak. Idealnym



Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny 
Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny
23.09.2018

Zachowanie przez organizm stałego stanu równowagi, czyli homeostazy jest możliwe dzięki mechanizmom utrzymującym organizm w stanie równowagi. Mechanizmy regulacji wchłaniania, magazynowania i wydalania pozwalają zachowywać odpowiednie funkcje życiowe



  | 1 | . . . . | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | . . . . | 41 |