Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Zgaga należy do często występujących dolegliwości. Uczucie pieczenia i palenia w gardle i przełyku jest bardzo nieprzyjemne, niemniej można je złagodzić stosując domowe metody. Dla jasności - domowe środki nie zastąpią leków zaleconych przez lekarza
Choć może się to wydawać mało prawdopodobne, wygląd języka wiele mówi o stanie zdrowia. W medycynie wschodniej badanie wyglądu tego mięśnia jamy ustnej to jedno z podstawowych sposobów diagnozowania problemów zdrowotnych. Zmiany w wyglądzie języka mo
Olej palmowy jest tropikalnym produktem dostępny w wersji surowej (olej zimnotłoczony) i utwardzonej (olej rafinowany). Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na zdrowie, ale nie w każdej postaci warto go stosować. Konsumenci najczęściej spożywają utwa
Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie
Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom, napojom izotonicznym i lizakom). Na etykietach znajduje się ona pod nazwą E104.
Czkawka jest dolegliwością, która może w niektórych sytuacjach wywołać poczucie wstydu i zażenowania oraz pewnego dyskomfortu. Zazwyczaj czkawka nie jest groźna, ale może być objawem poważnych problemów zdrowotnych, których nie wolno bagatelizować. N
Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod
Gdyby zapytać przeciętnego konsumenta o to, jakie składniki odżywcze są najważniejsze dla budowy mięśni, odpowie, że są to proteiny. Białka w istocie odgrywają ogromną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej, ale nie tylko. Węglowodany i tłuszcze również
Zaburzenia snu stają się jednym z problemów zdrowotnych spędzających sen z powiek zarówno młodych osób, jak i seniorów. Przyczyn zaburzeń snu może być wiele - tak jak metod, które pozwalają sobie z nimi radzić. Zaburzenia snu mogą mieć charakter samo
Aloes to roślina lecznicza, która została szczególnie doceniona przez producentów kosmetyków. Wcześniej była wykorzystywana przed medycynę ludową. Cenne właściwości aloesu doceniono już w starożytności. Dziś wraca on do łask i zdecydowanie warto dać
Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo
Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość posiłków w dziennym jadłospisie wynosi bowiem ok. 4-5 posiłków. Dostosowanie swojego jadłospisu do takich wymagań jest jednak nieco utrudnione.
Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym, że może być syntetyzowany przez organizm. Wobec tego, z naukowego punktu widzen
Przejedzenie się dopada nas nie tylko w święta. "Po drodze" są jeszcze przecież wszystkie urodziny, wakacyjne wyjazdy, spotkania ze znajomymi? Czasem pofolgujemy sobie na tyle, że trudno nam wstać z kanapy. Czujemy się ociężali, a żołądek odmawia pos
Czy resweratrol może uchronić przed chorobami serca? Takie wnioski wysnuto kilkanaście lat temu, gdy zaczęto badać dietę Francuzów. Jak wiadomo, Francuzi nie stronią od tłustych serów i wykwintnych dań, a jednak nie mają szczególnych problemów z ukła
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco odkurzyć sobie wiedzę o tej roślinie. Czarny bez kwitnie w kwietniu i w maju, d
W Polsce jest produkowanych kilkadziesiąt gatunków sera żółtego. Za swoistą perełkę na serowym rynku UE uchodzi polski ser podlaski. Poza tym, w Polsce są produkowane także sery holenderskie i włoskie - ich jakość także jest doceniana w kraju i za gr
Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych c
Zimna woda zdrowia doda, a mięso doda siły - jako dzieci zapewne często to słyszeliśmy. Czy jednak na pewno mięso dodaje siły? A jeśli tak, to czy to jedyny produkt, który zapewnia wysoką wytrzymałość i budowanie mięśni? Postanowiliśmy to sprawdzić!
Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale wciąż nie jest on traktowany jak choroba. A to duży błąd, bo nieleczony stan pr