Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania 
Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania
27.07.2018

Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s



Kawa mrożona i inne letnie desery - zagrożenie dla sylwetki 
Kawa mrożona i inne letnie desery - zagrożenie dla sylwetki
25.07.2018

Wydaje ci się, że nie jesz dużo latem, a jednak nadal tyjesz? Uważaj - letnie desery bywają zgubne dla sylwetki, zwłaszcza, gdy sięgamy po nie kilka razy w tygodniu. Wakacyjne wyjazdy sprzyjają sięganiu po desery, który na pierwszy rzut oka wydają si



Jeżyny - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jeżyny - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.07.2018

Lato to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się jeżyny. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i włączyć je do swojej diety. Jeżyny nie są aż tak popularne w naszej diecie jak inne letnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody),



Bromelaina - niezwykły enzym, który znajdziesz w surowym ananasie 
Bromelaina - niezwykły enzym, który znajdziesz w surowym ananasie
17.07.2018

Moglibyśmy wskazać co najmniej kilka argumentów przemawiających za tym, by jak najczęściej sięgać po świeżego, a nie po puszkowanego ananasa. Najważniejszym z nich jest zawartość bromelainy (bromeliny), czyli enzymu, który można znaleźć wyłącznie w ś



Marynowane a kiszone. Wartość odżywcza marynowanych produktów 
Marynowane a kiszone. Wartość odżywcza marynowanych produktów
15.07.2018

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaka jest różnica między marynowaniem i kiszeniem? Albo jaką wartość odżywczą mają marynowane produkty i czy warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe? Postanowiliśmy wziąć marynowanie pod lupę i odpowi



Helicobacter pylori - co powoduje i jak się z niej wyleczyć 
Helicobacter pylori - co powoduje i jak się z niej wyleczyć
11.07.2018

Helicobacter pylori jest gram-ujemną bakterią należącą do pałeczek, zasiedlającą powierzchnię nabłonka pokrywającego przedodźwiernikową część żołądka. Helicobacter pylori powoduje zakażenie, które może mieć fatalne skutki dla zdrowia. Według szacunko



Czy można pić wodę z kranu? 
Czy można pić wodę z kranu?
09.07.2018

Nikt już nie ma chyba wątpliwości co do tego, że powinniśmy dbać o środowisko. Wiele osób chciałoby przyczyniać się do troski o naszą planetę, ale z drugiej strony pojawia się obawa np. o to, czy picie wody z kranu jest bezpieczne. A jeśli nie jest -



Alergia na orzechy - które uczulają najbardziej i jak się objawia taka alergia? 
Alergia na orzechy - które uczulają najbardziej i jak się objawia taka alergia?
03.07.2018

Przypuszcza się, aż 1% populacji może cierpieć z powodu alergii na orzechy. W większości przypadków alergia ujawnia się już w wieku dziecięcym. Większość pierwszych reakcji ma miejsce, kiedy dziecko ma od 14. miesięcy do 2 lat. Alergia na orzechy za.



Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść? 
Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść?
30.06.2018

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem, bardzo często sięgają po wafle ryżowe. Dlaczego? Z kilku powodów. Kusi ich niska kaloryczność, a dodatkowo dochodzi do tego przekonanie, że pieczywo tuczy i lepiej z niego zrezygnować,



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Utwardzany olej palmowy - szkodliwy dla zdrowia tłuszcz 
Utwardzany olej palmowy - szkodliwy dla zdrowia tłuszcz
24.06.2018

Chcesz zadbać o siebie i postanawiasz zrezygnować z jedzenia niezdrowych rzeczy? Uważaj - słodycze to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Warto przyjrzeć się też innym produktom, które lądują w naszym koszyku. Wiele z nich zawiera szkodliwy tłuszcz -



Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić? 
Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?
14.06.2018

Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na obj



Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens? 
Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens?
10.06.2018

Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,



Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny! 
Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny!
09.06.2018

Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ryż i kasze w woreczkach, na które już ni



Żywność genetycznie modyfikowana - w jaki sposób może nam zaszkodzić? 
Żywność genetycznie modyfikowana - w jaki sposób może nam zaszkodzić?
03.06.2018

Żywność genetycznie modyfikowana w ostatnim czasie ma więcej przeciwników niż zwolenników. Co to jest organizm zmodyfikowany genetycznie? - to organizm, którego genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjo



Alergia w restauracji - restauratorzy powinni mieć się na baczności 
Alergia w restauracji - restauratorzy powinni mieć się na baczności
31.05.2018

Konsumenci cierpiący na alergię pokarmową, mają obowiązek poinformować o tym osobę, która przyjmuje zamówienie. Dlatego obowiązkiem tej osoby jest znakomita znajomość składników serwowanych potraw. Problem alergii pokarmowych w ostatnich latach znacz



Przewodnienie organizmu - objawy, przyczyny i skutki 
Przewodnienie organizmu - objawy, przyczyny i skutki
27.05.2018

Woda stanowi ponad 60% masy dorosłego człowieka, zatem można byłoby założyć z góry, że wody nigdy za wiele. W rzeczywistości jest jednak inaczej - co za dużo, to nie zdrowo. Nadmierne spożycie wody może doprowadzić do szkodliwego stanu nazywanego prz



Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd? 
Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd?
25.05.2018

Mylić się jest rzeczą ludzką - dotyczy to również lekarzy i dietetyków. W historii dziejów ludzkości wiele poglądów uznawanych przez środowiska dietetyczne i medyczne za prawdziwe ostatecznie okazało się kłamstwem. Wpływ cukru na organizm, różnice mi



Ocet jabłkowy - dlaczego warto korzystać z niego na co dzień? 
Ocet jabłkowy - dlaczego warto korzystać z niego na co dzień?
17.05.2018

Cenne właściwości octu jabłkowego doceniali już starożytni Grecy. Ten prosty do przyrządzenia płyn powinien stanowić obowiązkowe wyposażenia każdego domu. Dlaczego? Jest tani, można więc stosować go zarówno w codziennej diecie, jak i wykorzystać do p



  | 1 | . . . . | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | . . . . | 41 |