Dzisiaj jest: Piątek, 26.02.2021 Imieniny: Mirosława i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ARTYKUŁY

Historia nauki o żywieniu 
Historia nauki o żywieniu
30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych. Dlatego zdobywanie żywności, jej produkcja oraz konsumpcja



Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.03.2010

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W star



Genetyczna otyłość u dzieci 
Genetyczna otyłość u dzieci
01.03.2010

Mają dopiero dziesięć lat, a już ważą 100 kilogramów. Chodzi o maluchy, które wzięły udział w badaniach brytyjskich naukowców z University of Cambridge i Wellcome Trust Sanger Institute. Celem ich prac było poznanie genetycznych uwarunkowań otyłości.



Co to jest żywność ekologiczna? 
Co to jest żywność ekologiczna?
22.02.2010

Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony ro



Wymienniki węglowodanowe 
Wymienniki węglowodanowe
05.02.2010

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów. Stosowanie wymienników węglowodanowych zwanych też jednostkami chlebowymi ułatwia układanie całodziennej diety. Pozwala zastępować określone ilości jednego produkt



Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.12.2009

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy. Najwcześniej karp został udomowiony w Chinach (V w p.n.e.). Do Europy karp trafił



Wolne rodniki 
Wolne rodniki
07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem



Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia 
Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia
20.11.2009

Angielskie słowo "fast" znaczy szybko, pośpiesznie, lekkomyślnie, a "food" to jedzenie, żywność. I taka właśnie jest nasza codzienność - żyjemy i jemy w pośpiechu, w sposób nieprzemyślany. Powszechnie obowiązuje dyktat dania odgrzewane w mikrofalówce



Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie 
Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie
12.11.2009

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne



Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze 
Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze
29.10.2009

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemiczn



Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "



Interakcje pomiędzy żywnością a lekami 
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów i tłuszczów. Pokarmy bogate w tłuszcze, do których zalicza się np. masło, sma



Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.08.2009

Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale na Stary Kontynent trafił dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiem



Zmysł smaku i rodzaje smaków 
Zmysł smaku i rodzaje smaków
29.07.2009

Smak jest jednym z pięciu zmysłów, w jaki został wyposażony człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które nam odpowiadają oraz te, których nie tolerujemy. Co ważniejsze, dzięki smakowi możemy w wielu przypadkach ustrz



Zafałszowania w żywności 
Zafałszowania w żywności
08.07.2009

Zafałszowanie żywności polega m.in. na zmianie składu artykułu, ukryciu wad jakościowych, ukryciu jego rzeczywistego składu, albo podaniu nieprawdy na opakowaniu. Produkty spożywcze, podobnie jak inne wyroby, mogą być fałszowane głównie z chęci maksy



Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2009

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Dość szybko ludzie docenili ich walory smakowe, poznali ich wartości odży



Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
27.05.2009

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, dosko



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,



Zasady zdrowego grillowania 
Zasady zdrowego grillowania
22.04.2009

Ciężko jest znaleźć osobę, która otwarcie przyznałaby, że nie lubi grillować. Choć grill i wszystko co z nim związane zawitał do Polski dopiero w latach 90., zdążył już zdobyć sobie rzeszę wiernych fanów. Gotowanie na świeżym powietrzu jest znacznie



Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc



  | 1 | . . . . | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |   »