Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od
W produktach, takich jak: tanie wędliny i kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy, wyroby garmażeryjne (pulpety, klopsy, gołąbki, nuggetsy) można znaleźć w składzie "mięso oddzielone mechanicznie" - co oznacza to określenie oraz czy konsumpcja produkt
W wielu artykułach na stronach internetowych możemy znaleźć informacje, w których opisywane są cenne właściwości wody alkalicznej zjonizowanej, która ma wspomagać organizm w zwalczaniu wielu chorób, których zasadniczym czynnikiem wywołującym jest str
Łatwa dostępność leków sprawia, że coraz częściej u osób nadużywających farmaceutyki spotykamy się z uczuleniem na konkretny lek. Wiele czynników ma wpływ na wystąpienie alergii polekowej (np. wiek). Zmiany skórne są najczęstszym objawem uczulenia na
Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i
U kobiety chorej na cukrzycę ciąża wymaga specjalnej uwagi, zarówno ze strony kobiety ciężarnej jak i personelu medycznego. Cukrzyca w ciąży leczona nieprawidłowo może przyczynić się do zachorowalności okołoporodowej noworodka jak i ciężarnej oraz wz
Wszystkie procesy życiowe nie były by możliwe bez wody. Niestety, organizm człowieka nie potrafi magazynować płynów. Musi je mieć dostarczane regularnie. Jest to istotnie ważne podczas upalnych dni, ponieważ wtedy raz z potem tracimy również wodę. Wa
W grupie osób zmagająca się z cukrzycą narasta duża liczba chorych na nadciśnienie, a u osób chorujących na nadciśnienie wzrasta liczba zachorować na cukrzycę. Należy mieć na uwadze, że występowanie jednoczesne nadciśnienia tętniczego, cukrzycy oraz
Olejek różany to olejek eteryczny wytwarzany z kwiatów róży, w największej mierze z róży damasceńskiej (Rosa damascena). Gatunek ten uprawiany jest w krajach basenu Morza śródziemnego już od czasów starożytnego Rzymu. Otrzymywany z kwiatów róży oleje
Bisfenol A, inaczej zwany BPA, jest popularnym związkiem chemicznym, używanym głównie w produkcji tworzyw sztucznych. Od wielu lat jest on nieodłącznym elementem produktów plastikowych oraz powłok stosowanych w wewnętrznej części puszek (jako plastyf
Piperyna jest jednym ze składników czarnego pieprzu, występującym we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna w głównej mierze odpowiada za jego ostro-gorzki smak. Piperyna z uwagi na jej prozdrowotne właściwości posiada zastosowanie w leczeniu
Mleko kozie jest spożywane przez człowieka od setek lat. W swoim składzie posiada wiele cennych składników oraz ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Mleko kozie posiada specyficzny aromat oraz smak, znajduje ogromne zastosowanie w kosmetyce, prz
Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi
Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura
Rynek żywności to prężnie rozwijający się dział, który stosując coraz to nowsze technologie zapewnia konsumentom bogaty asortyment produktów i potraw. Modyfikacja stylu i trybu życia spowodowały, że w ostatnich latach zmienił się rodzaj, częstość i j
Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści drzew rosnących na terenie Australii i Nowej Zelandii. Drzewo herbaciane ma ok. 7 metrów wysokości oraz charakterystyczną, białą korę. Rośnie najczęściej wzdłuż strumieni, rzek oraz na bagnistych
W ostatnim czasie odnotowuje się coraz większą ilość alergii pokarmowych oraz nietolerancji spożytych produktów żywnościowych. Jemy coraz więcej oraz nowych, nieznanych nam pokarmów. Czasem jednak składnik żywności dobrze tolerowany przez ogół popula
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca - niewielki gruczoł położony u podstawy szyi, produkuje za mało hormonów (trójjodotyroniny - T3, tyroksyny - T4 oraz kalcytoniny) w stosunku do potrzeb organizmu, co wpływa na metabolizm, gospodar
Cukrzyca typu LADA jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, która ujawnia się zazwyczaj między 30 a 70 rokiem życia. Przebiega bezobjawowo przez dłuższy czas, a rozwój postępuje powoli, co przyczynia się do rozwoju powikłań. Ten rodzaj cukrzycy po
Witamina E to nazwa wszystkich pochodnych tokoli, które wykazują aktywność biologiczną alfa-tokoferolu. Witamina E to cztery tokoferole oraz cztery tokotrienole. Każda z ośmiu form witaminy E wykazuje nieco inną aktywność biologiczną, wśród nich najw