Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty? 
System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty?
30.03.2022

W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k



Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne 
Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne
24.03.2022

Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co



Jakie warzywa wspierają trawienie? 
Jakie warzywa wspierają trawienie?
27.02.2022

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w



Kwas galusowy i jego właściwości prozdrowotne 
Kwas galusowy i jego właściwości prozdrowotne
22.02.2022

Kwasy fenolowe to grupa substancji szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. Wśród tych związków na szczególną uwagę zasługuje kwas galusowy. Występuje m.in. w porzeczkach, malinach i herbacie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, antyoks



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Koci pazur (vilcacora) - właściwości lecznicze, zastosowanie 
Koci pazur (vilcacora) - właściwości lecznicze, zastosowanie
03.02.2022

Vilcacora, zwana powszechnie kocim pazurem to roślina rosnąca w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Głównym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście, młode pędy i korzenie. Dotychczasowe badania naukowe potwierdzają jej korzystny



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Nerwobóle - przyczyny, objawy, sposoby leczenia 
Nerwobóle - przyczyny, objawy, sposoby leczenia
31.12.2021

Występowanie nerwobóli związane jest z podrażnieniem konkretnego nerwu i jego uszkodzeniem w danym rejonie ciała. Bóle mają charakter napadowy, a źródeł ich powstawania może być wiele. Mogą być zarówno powikłaniem choroby, jak też konsekwencją urazów



Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować? 
Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować?
16.12.2021

Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym



Olej z wiesiołka - właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie 
Olej z wiesiołka - właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie
03.12.2021

Wiesiołek dwuletni to roślina, którą można spotkać na łąkach, nieużytkach lub polach. Pozyskiwany z niego olej cechuje się nieprzeciętnymi właściwościami i z tej przyczyny jest ceniony zarówno przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Ma różnoki



Antocyjany - występowanie w żywności i właściwości zdrowotne 
Antocyjany - występowanie w żywności i właściwości zdrowotne
29.11.2021

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które występują przede wszystkim w owocach, kwiatach, łodygach i liściach roślin w formie granulek o różnych wymiarach. Związki te pełnią w organizmie funkcje profilaktyczne, działają antyoksydacyjnie



Chaber bławatek - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Chaber bławatek - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
18.11.2021

Chaber bławatek jest rośliną leczniczą stosowaną od tysięcy lat w medycynie ludowej. Ten uroczy kwiat ma także działanie lecznicze. Jest pospolicie wykorzystywany w terapii chorób układu moczowego i przy dolegliwościach skórnych. Jest też komponentem



Przegląd popularnych przekąsek dla diabetyka 
Przegląd popularnych przekąsek dla diabetyka
04.11.2021

Przekąski dla diabetyka są doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, jednak niekiedy dobór odpowiedniej przekąski może być sporym problemem. Pokarmy muszą zawierać białka, tłuszcze i niewiele węglowodanów. Niewskazane są



Choroba Alzheimera - przyczyny, objawy, metody leczenia 
Choroba Alzheimera - przyczyny, objawy, metody leczenia
10.10.2021

Choroba Alzheimera to nieodwracalne, przewlekłe schorzenie układu nerwowego, które dotyczy głównie ludzi starszych. Długi okres rozwija się bezobjawowo. Wywołuje trwałe zmiany w mózgu. W zaawansowanym stadium chorzy mogą cierpieć na zaburzenia snu, z



Biedrzeniec anyż - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Biedrzeniec anyż - właściwości zdrowotne i zastosowanie
28.09.2021

Anyż (anyżek, anyż biedrzeniec) to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie w medycynie jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy, wykrztuśny, moczopędny oraz poprawiający trawienie. Anyżek ma zastosowanie w kuchni, w przemyśle kosmetyczny



Borelioza (krętkowica kleszczowa) - objawy, przyczyny i leczenie 
Borelioza (krętkowica kleszczowa) - objawy, przyczyny i leczenie
23.09.2021

Borelioza to najczęściej występująca choroba odkleszczowa na świecie. Zakażenie zachodzi w wyniku ukłucia i pasożytowania kleszcza w skórze. Rumień wędrujący to najczęstszy symptom początkowej fazy boreliozy. Pojawia się u 50-80% ludzi zakażonych i j



Nietrzymanie moczu - charakterystyka dolegliwości i metody jej leczenia 
Nietrzymanie moczu - charakterystyka dolegliwości i metody jej leczenia
06.09.2021

Nietrzymanie moczu to wstydliwa i coraz bardziej rozpowszechniona wśród ludzi choroba, która obiera komfort życia. Polega na niezamierzonym oddawaniu moczu. Ma charakter przewlekły i znacznie częściej dotyczy kobiet, niż mężczyzn. Nietrzymanie moczu



Kombucha (kombucza) - co to jest? Właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kombucha (kombucza) - co to jest? Właściwości zdrowotne i zastosowanie
30.07.2021

Kombucza to napój, który wytwarza się ze słodzonej sfermentowanej herbaty. Jest lekko gazowany, ma orzeźwiający słodko-kwaskowy smak, a więc idealnie gasi pragnienie. Może być doskonałym zamiennikiem napojów gazowanych. W skład kombuczy wchodzą zazwy



Fruktozemia (nietolerancja fruktozy). Objawy, przyczyny i leczenie dietetyczne 
Fruktozemia (nietolerancja fruktozy). Objawy, przyczyny i leczenie dietetyczne
14.06.2021

Fruktozemia (wrodzona nietolerancja fruktozy), to choroba o podłożu genetycznym, której objawy ujawniają się w chwili wprowadzenia do diety pokarmów zawierających m.in. fruktozę i sacharozę. Zaburzenia ze strony układu pokarmowego, które pojawiają si



Czy kwiaty doniczkowe trzymane w domu wpływają korzystnie na zdrowie? 
Czy kwiaty doniczkowe trzymane w domu wpływają korzystnie na zdrowie?
07.06.2021

Kwiaty ustawiamy w pomieszczeniach głównie ze względów estetycznych. Pięknie się prezentują, urozmaicają wygląd szarych i nieciekawych biur, nadając im lepszego wyglądu. Dodatkowo rozweselają dom i uspokajają. Okazuje się, że rośliny to swego rodzaja



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | . . . . | 44 |