Dzisiaj jest: Piątek, 22.10.2021 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ARTYKUŁY

Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne
18.12.2020

Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, tj. pomidorach, papryce, papai, grapefruitach, przepękli indochińskiej, guja



Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
10.12.2020

Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), rośliny należącej do rodziny botanicznej Lauraceae, która pochodzi z Azji Południowej. Pozyskiwana z niej przyprawa eksportowana jest na cały świat. Uważa się, że



Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować? 
Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować?
06.12.2020

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na różnych wydarzeniach sportowych. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słod



Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
29.11.2020

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł



Ruszczyk kolczasty - charakterystyka i właściwości 
Ruszczyk kolczasty - charakterystyka i właściwości
27.11.2020

Ruszczyk kolczasty, nazywany też myszopłochem kolczastym (Ruscus aculeatus L.) i "miotłą rzeźnika" (tłumaczone z angielskiego - "butcher's broom") - jest rośliną należącą do rodziny Ruscaceae. To niski, zielony krzew, który w ziemi utrzymywany jest z



Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne
23.11.2020

Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych, duszonych warzyw, sałatek i farszów. W skład kompozycji wchodzi kilka rodzajów



Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie 
Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie
21.11.2020

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb



Charakterystyka warzyw korzeniowych 
Charakterystyka warzyw korzeniowych
17.11.2020

Warzywa korzeniowe to i niezwykle rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest szeroko stosowana w gastronomii jako element sałatek, surówek i konserw warzywnych. Idealnie sprawdzają się gotowane, pieczone i duszone jako dodatek do obiadowy



Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena 
Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena
11.11.2020

Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem światowej produkcji kawioru Polska znajduje się w czołówce producentów. Kawior jest



Witamina B10 (PABA) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B10 (PABA) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
07.11.2020

Witamina B10 w zasadzie nie jest witaminą, ale tę nazwę umownie zaakceptowano. Tak naprawdę jest to kwas para-aminobenzoesowy, który wchodzi w skład kwasu foliowego (witaminy B9). PABA może spowalniać proces starzenia się skóry, wpływać na regeneracj



Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie
05.11.2020

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła



Berberyna - charakterystyka i właściwości 
Berberyna - charakterystyka i właściwości
31.10.2020

Berberyna (BRB) to związek pochodzenia roślinnego należący do grupy izochinolinowych alkaloidów. Występuje w wielu roślinach, takich jak berberys zwyczajny, gorzknik kanadyjski oraz cynowód chiński. Na skalę przemysłową berberynę pozyskuje się z korz



Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie 
Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie
27.10.2020

Niektóre czynniki mogą powodować zmniejszenie produkcji śliny. Ślina pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobór może powodować przykre objawy. Obejmują one w szczególności ból w jamie ustnej, kłopoty z połykaniem, zmiany w odczuwaniu smaku, problemy



Charakterystyka warzyw rzepowatych 
Charakterystyka warzyw rzepowatych
25.10.2020

Warzywa rzepowate to grupa surowców roślinnych, która jest stosowana szeroko w gastronomii jako element sałatek, surówek oraz konserw warzywnych. Wśród warzyw rzepowatych można wymienić popularną rzodkiew zwyczajną (rzodkiewkę), oraz mniej znane, tak



Produkty działające moczopędnie 
Produkty działające moczopędnie
19.10.2020

Istnieją naturalne produkty, głównie są to zioła, które mogą wpływać na zwiększenie dobowego wydalania moczu. Oprócz nasilenia diurezy mogą również sprzyjać usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a poza tym mają wiele innych korzystnych właściwości zdro



Olej z czarnuszki - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Olej z czarnuszki - charakterystyka i właściwości zdrowotne
17.10.2020

Olej z czarnuszki to olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (łac. Nigella sativa L.). Od starożytności był wykorzystywany jako zamiennik pieprzu w kuchni indyjskiej, egipskiej oraz wśród Greków i Rzymian. Swoje zastosowanie znalazł ró



Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie
11.10.2020

Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.



Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
10.10.2020

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat



Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne organizmu? 
Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne organizmu?
05.10.2020

Zapotrzebowanie organizmu na energię to ilość energii zawartej w pożywieniu, która konieczna jest do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, związanego z utrzymaniem masy i składu ciała oraz wykonywaną aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie en



Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie 
Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie
01.10.2020

Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | . . . . | 44 |