Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Wolne rodniki 
Wolne rodniki
07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem



Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia 
Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia
20.11.2009

Angielskie słowo "fast" znaczy szybko, pośpiesznie, lekkomyślnie, a "food" to jedzenie, żywność. I taka właśnie jest nasza codzienność - żyjemy i jemy w pośpiechu, w sposób nieprzemyślany. Powszechnie obowiązuje dyktat dania odgrzewane w mikrofalówce



Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie 
Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie
12.11.2009

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne



Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze 
Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze
29.10.2009

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemiczn



Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "



Interakcje pomiędzy żywnością a lekami 
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów i tłuszczów. Pokarmy bogate w tłuszcze, do których zalicza się np. masło, sma



Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.08.2009

Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale na Stary Kontynent trafił dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiem



Zmysł smaku i rodzaje smaków 
Zmysł smaku i rodzaje smaków
29.07.2009

Smak jest jednym z pięciu zmysłów, w jaki został wyposażony człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które nam odpowiadają oraz te, których nie tolerujemy. Co ważniejsze, dzięki smakowi możemy w wielu przypadkach ustrz



Zafałszowania w żywności 
Zafałszowania w żywności
08.07.2009

Zafałszowanie żywności polega m.in. na zmianie składu artykułu, ukryciu wad jakościowych, ukryciu jego rzeczywistego składu, albo podaniu nieprawdy na opakowaniu. Produkty spożywcze, podobnie jak inne wyroby, mogą być fałszowane głównie z chęci maksy



Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2009

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Dość szybko ludzie docenili ich walory smakowe, poznali ich wartości odży



Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
27.05.2009

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, dosko



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,



Zasady zdrowego grillowania 
Zasady zdrowego grillowania
22.04.2009

Ciężko jest znaleźć osobę, która otwarcie przyznałaby, że nie lubi grillować. Choć grill i wszystko co z nim związane zawitał do Polski dopiero w latach 90., zdążył już zdobyć sobie rzeszę wiernych fanów. Gotowanie na świeżym powietrzu jest znacznie



Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc



Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji? 
Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji?
28.03.2009

Przy wadze zaledwie 1400 gram - co równa się 2% całkowitej wagi ciała - mózg pochłania 20% dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych oraz 20% wdychanego przez nas tlenu. Nasz mózg ma nienasyconą potrzebę otrzymywania witamin, minera



Cukier - czy jest nam potrzebny? 
Cukier - czy jest nam potrzebny?
13.03.2009

Czy cukier jest nam potrzebny? Tak, ale nie ten przemysłowo wytwarzany z cukiernicy i nie ten dodawany powszechnie do produktów spożywczych. Organizmowi wystarczy cukier naturalnie występujący w owocach, warzywach, czy w nisko przetworzonych produkta



Spożycie soli kuchennej a zdrowie 
Spożycie soli kuchennej a zdrowie
05.03.2009

Typowa polska dieta dostarcza zbyt dużo chlorku sodu (NaCl), czyli popularnej soli kuchennej. Średnio spożywamy jej w granicach 15 g dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie jej spożycia do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka od



Kawa i jej wpływ na zdrowie 
Kawa i jej wpływ na zdrowie
20.02.2009

Nazwa kawy wywodzi się z arabskiego słowa "kahwa" lub tureckiego "kakve" - Arabowie znali kawę od czasów średniowiecza, a do Europy przybyła ona w 1644 roku i od tamtej pory trwa jej nieustająca kariera na - nie tylko europejskich - stołach. Pierwszą



Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu 
Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu
13.02.2009

Informacje umieszczane na opakowaniach żywności są przeznaczone dla nas, konsumentów i mają ułatwić nam dokonanie właściwego wyboru oraz zakupu produktu zgodnego z naszymi potrzebami. Jak wygląda portfel przeciętnego Polaka, każdy wie, więc nikogo ni



Tran i jego właściwości 
Tran i jego właściwości
04.02.2009

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często producenci dodają sztuczne aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy) w celu maskowania sm



  | 1 | . . . . | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 |   »