Dzisiaj jest: Czwartek, 23.03.2023 Imieniny: Feliksa i Pelagii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Oscypek - skład, wartości odżywcze, właściwości 
Oscypek - skład, wartości odżywcze, właściwości
19.06.2022

Oscypek to niezwykły górski ser, z którego Polacy są bardzo dumni. Nic dziwnego, jest jakby wizytówką naszego kraju. Jego lekko ostry smak i zapach pochodzący z górskich łąk sprawia, że każdy chce go spróbować. Oscypki należą do najczęściej podrabian



Sprzedajesz produkty eko? Zrób sobie stronę internetową! 
Sprzedajesz produkty eko? Zrób sobie stronę internetową!
10.06.2022

Sprzedaż internetowa to gałąź gospodarki, która rozwija się w niezwykłym tempie. Z roku na rok przybywa sklepów online, które wzmacniają pozycję e-commerce na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ stale rośnie też liczba klientów, jacy decydują się r



Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2022

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest



Czy lato to dobry czas na odchudzanie? 
Czy lato to dobry czas na odchudzanie?
27.05.2022

Według wielu dietetyków najlepszy! Latem łatwiej zadbać o urozmaiconą dietę, korzystając ze świeżych produktów. A za sprawą codziennej dawki promieni słonecznych Ty masz więcej energii do działania. Naturalnie więc więcej się ruszasz, spalając kalori



Jagoda kamczacka - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Jagoda kamczacka - właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.05.2022

Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu sinego, którego owoce wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej już od dawna. Chociaż roślina wyglądem przypomina czarną jagodę i borówkę amerykańską, nie jest z nimi spokrewniona. Owoce jagody kamczack



Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku? 
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku?
17.05.2022

Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie. Dla porównania owoców - około 200 gramów. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, świeże, ponieważ te mają



Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
17.05.2022

Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmierte



Toksoplazmoza - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka 
Toksoplazmoza - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka
20.04.2022

Toksoplazmoza to powszechna choroba pasożytnicza wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Mimo że pasożyt zakaża mnóstwo ludzi na całym świecie, to u przeważającej części osób infekcja ma przebieg bezobjawowy lub objawy nie są zbyt charaktery



Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne 
Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne
11.04.2022

Kwasy fenolowe to grupa organicznych związków chemicznych należące do grupy polifenoli, które wykazują w ludzkim organizmie zróżnicowaną aktywność biologiczną, podyktowaną w dużym stopniu ich biodostępnością. Korzystny wpływ na zdrowie wynika przede



Skąd wzięła się tradycja wielkanocnych słodyczy z czekolady? 
Skąd wzięła się tradycja wielkanocnych słodyczy z czekolady?
01.04.2022

Jakie masz skojarzenia ze świętami Wielkiej Nocy? Koszyczek ze święconką, wspólne śniadanie, mokry Śmigus Dyngus? A może czekoladowe jajka i zajączki albo cukrowe baranki? Podczas gdy pochodzenie tradycji święconki, mokrego poniedziałku czy wspólnego



Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu 
Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu
01.04.2022

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach



System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty? 
System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty?
30.03.2022

W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k



Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne 
Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne
24.03.2022

Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co



Jakie warzywa wspierają trawienie? 
Jakie warzywa wspierają trawienie?
27.02.2022

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w



Kwas galusowy i jego właściwości prozdrowotne 
Kwas galusowy i jego właściwości prozdrowotne
22.02.2022

Kwasy fenolowe to grupa substancji szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. Wśród tych związków na szczególną uwagę zasługuje kwas galusowy. Występuje m.in. w porzeczkach, malinach i herbacie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, antyoks



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Koci pazur (vilcacora) - właściwości lecznicze, zastosowanie 
Koci pazur (vilcacora) - właściwości lecznicze, zastosowanie
03.02.2022

Vilcacora, zwana powszechnie kocim pazurem to roślina rosnąca w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Głównym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście, młode pędy i korzenie. Dotychczasowe badania naukowe potwierdzają jej korzystny



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Nerwobóle - przyczyny, objawy, sposoby leczenia 
Nerwobóle - przyczyny, objawy, sposoby leczenia
31.12.2021

Występowanie nerwobóli związane jest z podrażnieniem konkretnego nerwu i jego uszkodzeniem w danym rejonie ciała. Bóle mają charakter napadowy, a źródeł ich powstawania może być wiele. Mogą być zarówno powikłaniem choroby, jak też konsekwencją urazów



Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować? 
Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować?
16.12.2021

Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | . . . . | 47 |