Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Jedzenioholizm, zwany w terminologii naukowej kompulsywnym objadaniem, należy do najbardziej znanych zaburzeń odżywiania. Przejawia się nadmiernym spożywaniem pokarmu przy braku odczuwania fizycznego głodu. Podłożem okresowych napadów niekontrolowane
Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem
Antywitamina jest związkiem chemicznym, który pod względem struktury chemicznej bardzo przypomina witaminę, różniąc się jednocześnie właściwościami i oddziaływaniem na organizm. Podobieństwo struktury pozwala antywitaminie zastąpienie witaminy w orga
Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p
Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest on
Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego
Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco in
Tradycyjna medycyna chińska traktuje człowieka jako całość - wszystkie układy i organy, wszystko co robi, jego styl życia, środowisko, odżywianie, jego emocje, życie wewnętrzne etc. łączą się ze sobą tworząc niepowtarzalną jednostkę. Taką jednostką j
Spór toczy się od dawna. Masło czy margaryna? Zarówno jeden i drugi tłuszcz posiadają swoich zagorzałych zwolenników. Półki sklepowe pełne są smarowideł i trudno się w tym połapać, które wybrać, tym bardziej, że jesteśmy bombardowani reklamami. Specj
Kawa czy herbata? Odwieczne pytanie, który z tych napojów jest lepszy dla zdrowia i dla zachowania sylwetki. Zacznijmy od herbaty. Herbata wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej. Dodatkowo, jej zielona odmiana zawiera katechiny. Są to związki
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia- każdy z nas gdzieś już kiedyś takie stwierdzenie słyszał, bądź nawet musiał słuchać go dzień w dzień od zmartwionych naszym porannym pośpiechem mamy, babci czy małżonka ... Każdy intuicyjnie się z nim zgadza,
Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz
Okres ciąży jest dla kobiety, zarówno pod względem emocjonalnym jak i fizjologicznym, okresem absolutnie niezwykłym. Chyba nikt nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Również jeśli chodzi o odżywianie, kobieta oczekująca dziecka powinna wprowad
Na pierwszy rzut oka orzechy sprawiają wrażenie kalorycznych przekąsek, jeszcze do niedawna były postrzegane jako "tuczące", przede wszystkim ze względu na względnie wysoką zawartość tłuszczu. Nie ma wątpliwości, jeśli lubisz podjadać, czytając książ
Serem nazywamy produkt mleczny dojrzewający bądź niedojrzewający, miękki, półtwardy lub twardy, uzyskany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce technologicznej. Ser jest bogatym źródłem t
Z osobą skarżącą się na nietolerancję pokarmową spotkał się chyba każdy z nas. Jedną z występujących najczęściej i budzących najmniejsze zdziwienie jest np. nietolerancja laktozy. Jednakże nie tylko do niej ogranicza się spektrum pokarmowych nietoler
Biała herbata jest napojem przygotowywanym z pąków i młodych liści krzewu Camellia sinensis zbieranych wczesną wiosną. Następnie są poddawane suszeniu na słońcu, co wpływa na ograniczenie fermentacji. Listki i pąki zachowują swój naturalny kształt. N
Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,
Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, który chciałby zadbać o swoje ciało. Czy coś takiego może jednak w ogóle istnieć? Czy możliwe jest, by bezkarnie cieszyć się słodkim smakiem przekąsek i deserów? Zdaje się, że jest to tylko mit, a producen
Kwasy omega 3 są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł energii w pożywieniu. Są potrzebne organizmowi do budowy komórek, tkanek i narządów, a także do syntezy niektórych substancji. Kwasy omega 3 nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlat