Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Od momentu powstania system Nutri-Score budzi kontrowersje. Im dłużej funkcjonuje, tym więcej głosów oburzenia można usłyszeć od ekspertów ds. żywienia, towarzystw naukowych, organizacji zrzeszających producentów lokalnej żywności, a także pacjentów.

W miarę jak dni stają się krótsze, a temperatury spadają, sezon jesienno-zimowy stawia naszą odporność na próbę. Choć nie można całkowicie uniknąć infekcji, istnieją sposoby, aby wzmocnić system odpornościowy i zmniejszyć ryzyko zachorowania na przez

Biała herbata to napój o delikatnym smaku i wielu korzyściach zdrowotnych. Jest ona wytwarzana z młodych pąków i liści krzewu herbacianego, które nie są fermentowane. Jak więc zaparzyć białą herbatę, aby cieszyć się jej aromatem i właściwościami? Jak

Staranne dbanie o zdrowie dziecka jest jednym z najważniejszych zadań rodziców. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu dziecka i umożliwić mu prawidłowy rozwój od najwcześniejszych lat. Colostrum -

CBD, czyli kannabidiol, to substancja powszechnie występująca w konopiach. Obecnie coraz częściej stosowana jest w przypadku różnego rodzaju dolegliwości, od tych łagodnych, do silnych i przewlekłych. Czym jest kannabidiol? Jakie ma właściwości? Jak

Jeśli ciągle zmęczony, senny, odczuwasz wzmożone pragnienie i często chodzisz do toalety, powinieneś wykonać badania w kierunku cukrzycy. Nieleczona choroba może prowadzić do uszkodzenia nerek, udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego i zaburzenia widze

Jeśli tarczyca nie działa prawidłowo, może to prowadzić do wielu problemów. Tarczyca produkuje ważne hormony, które regulują wiele funkcji organizmu. Jeśli dodatkowo występuje schorzenie Hashimoto, może to prowadzić do znacznego pogorszenia stanu pac

Perz to jedna z powszechnie występujących roślin w Polsce. Część użytkowa, czyli kłącze znalazło zastosowanie w zielarstwie. Cudowne właściwości perzu doceniano w medycynie ludowej. Stosowano go przy problemach z układem pokarmowym i moczowym. Obecni

Nudności (mdłości) to dolegliwość gastryczna, która utrudnia codzienne funkcjonowanie. Obok zgagi, odbijań i wymiotów, należą one do najczęstszych i najbardziej specyficznych objawów chorób żołądka albo niestrawności. Mogą być też wywołane schorzenia

Ośmiornice są wbrew pozorom bardzo smacznymi mięczakami. Doskonale smakują w postaci gotowanej, smażonej, marynowanej czy pieczonej. To przede wszystkim na owocach morza bazuje dieta śródziemnomorska. Jakie właściwości ma ośmiornica i czy warto ją je

Mleko migdałowe to idealny zamiennik mleka krowiego: jest przyjazne dla osób nietolerujących laktozy i uczulonych na nabiał. To także jeden z ulubionych dodatków w diecie wegańskiej, bo jest pyszne i bardzo uniwersalne. Jak można wykorzystać je w cod

Wyrostek robaczkowy to do końca niezbadany organ i tak naprawdę nie spełnia w organizmie żadnej istotnej roli. Również przyczyny stanu zapalnego tego organu nie są jednoznacznie określone. Jedno jest pewne. Kiedy dojdzie do zapalenia wyrostka, wtedy

Szukając bezglutenowego zamiennika dla tradycyjnej mąki pszennej, warto zwrócić uwagę na tę, wytwarzaną z kokosa. To niskowęglowodanowy produkt o wielu właściwościach zdrowotnych i szerokim zastosowaniu w kuchni. Jak powstaje mąka kokosowa, co można

Sezam jest oleistą rośliną jednoroczną, znaną przede wszystkim z wykorzystania w kuchni jako dodatek do deserów, sosów, panierek. Środowiskiem naturalnym sezamu są rejony Afryki, a głównie subkontynent indyjski. Obecnie uprawy sezamu występują w Azji

Występowanie chorób zakaźnych u ludzi może być związane z obecnością w wodzie i pożywieniu wirusów m.in. rotawirusów, norowirusów czy wirusa zapalenia wątroby. Do skażenia może dojść na każdym etapie przetwórstwa, dystrybucji czy przyrządzania posiłk

Zakupy spożywcze online są zamawiane coraz częściej i chętniej. Nic dziwnego - w końcu jest to niezwykle szybki oraz wygodny sposób na zaopatrzenie lodówki. Jak robić zdalne zakupy spożywcze? W tym celu warto skorzystać z aplikacji InPost Fresh, któr

Wiele osób pije kawę rano, żeby się obudzić i dodać sobie energii. Kawa poprawia również koncentrację i dobrze smakuje, jednak często słyszymy, że powinno się ograniczyć picie kawy, ze względu na zgubny wpływ tego napoju na zdrowie. Czy słusznie? Ja

Zapalenie wyrostka robaczkowego w większości przypadków pojawia się nagle, dlatego ciężko przewidzieć, kiedy się rozpocznie. Głównym objawem jest przeważnie ból brzucha, zwykle umiejscowiony w prawym dole biodrowym. Symptomów nie należy bagatelizować

Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są

Jedni unikają ich jak ognia, inni stosują aż za często. Antybiotyki to bardzo skuteczne remedium na wiele chorób, ale działają wtedy, gdy są stosowane prawidłowo. O podstawowych zasadach przyjmowania antybiotyków warto przypominać co roku, a szczegól