Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

10 warzyw i owoców chroniących przed rakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 warzyw i owoców chroniących przed rakiem


   Niektóre warzywa i owoce zawierają silne substancje chroniące przed rakiem. Poniżej przedstawiamy 10 produktów o właściwościach antynowotworowych.

   Osoby jedzące dużo warzyw i owoców są mniej narażone na choroby nowotworowej. Pokarm pochodzenia roślinnego zawiera szereg substancji przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za inicjowanie procesu nowotworzenia. W procesie obróbki termicznej dochodzi do utraty witamin i minerałów oraz cennych antyoksydantów. Dlatego też najsilniejsze działanie antynowotworowe przypisuje się świeżym warzywom i owocom.





1. Czosnek i kwercetyna

   Czosnek jest jednym z leczniczych warzyw okrzykniętym mianem naturalnego antybiotyku. Warzywo o ostrym smaku i intensywnym aromacie skutecznie hamuje rozwój bakterii oraz zwalcza infekcje. Wśród czosnkowych właściwości można wymienić także poprawę krążenia. Ząbek czosnku zawiera szereg związków odżywczych, w tym witaminy B1, B2, PP, C, prowitaminę A, związki śluzowe, saponiny, flawonoidy i aminokwasy oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, wapń, kobalt, chrom, nikiel. Właściwości czosnku wynikają głównie z zawartości olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę. Czosnek zawiera szereg przeciwutleniaczy, spośród których najsilniej działa kwercytyna. Badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie czosnku bądź jego ekstraktów zdecydowanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Wynika to z dwóch czynników. Po pierwsze, czosnek niszczy bakterie Helicobacter pylori przyczyniające się do rozwoju choroby wrzodowej i zmian nowotworowych. Po drugie, działanie kwercetyny wzmacnianej przez inne przeciwutleniacze hamuje procesy karcenogenezy oraz pobudza układ immunologiczny do zwalczania nowotworowych komórek.



2. Brokuły bogate w sulforafan

   Sulforafan znajdujący się w brokułach jest głównym aktywnym składnikiem warzywa chroniącym mózg i wzrok przed wolnymi rodnikami. Przeciwutleniacz aktywuje enzymy detoksykacji i pomaga w zapobieganiu nowotworom, w tym m.in. raka piersi. Chcąc zachować antynowotworowe właściwości brokułów, należy posiekać je i odstawić na 40 minut. W tym czasie dojdzie do reakcji chemicznych powodujących powstanie sulforafanu. Brokuły poddane obróbce cieplnej nie stracą swoich właściwości. Używając mrożonych brokułów należy po podaniu posypać je zmielonymi ziarnami gorczycy. Spowodują one wytworzenie się sulforafanu. Mrożonki nie zawierają enzymu umożliwiającego powstanie przeciwutleniacza. Przyczyną tego jest szybkie oczyszczenie, blanszowanie i zamrożenie warzyw w procesie produkcji.



3. Pomidory z likopenem

   Likopen jest przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko zawału serca i rozwoju takich nowotworów, jak raka prostaty i szyjki macicy. Likopen jest czerwonym barwnikiem należącym do grona karotenoidów. Naturalny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki oraz generuje inne antyoksydanty, między innymi luteinę wspomagającą wzrok. Wysoki poziom likopenu we krwi pięciokrotnie zmniejsza ryzyko rozwoju raka macicy. Dieta bogata w ten przeciwutleniacz wspomaga leczenie raka prostaty. Podstawowym źródłem likopenu są pomidory. Duże ilości tego związku znajdują się także w koncentratach pomidorowych, ketchupie i sosach. Likopen zostaje uwolniony w trakcie rozdrabniania i obróbki cieplnej.



4. Marchew bogata w beta - karoten

   Beta - karoten występujący w marchwi zapewnia prawidłowe widzenie, opóźnia procesy starzenia się i powstrzymuje działanie wolnych rodników. Odpowiedni poziom tego związku w organizmie chroni organizm przed infekcjami, chorobami dróg oddechowych oraz ogranicza ryzyko zachorowania na miażdżycę. W organizmie zostaje przekształcony w witaminę A, która hamuje wzrost i rozwój nowotworu piersi, pęcherzyka żółciowego, skóry i płuc. Badania naukowe dowiodły, że niskie stężenie beta - karotenu w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.



5. Rzodkiewka i glukozynolany

   Korzenie i liście rzodkiewki są bogatym źródłem glukozynolanów, które wykazują działanie antynowotworowe. Aktywują one działanie enzymów odtruwających oraz usuwają kancerogenne związki z organizmu. Glukozynolany są związkami siarkowymi działającymi przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Chronią one organizm przed nowotworami jajnika, piersi, nerek, płuc i pęcherza.



6. Sałata zawierająca indole

   Sałata jest niskokalorycznym warzywem (13 kcal/100 g). Działa ona na organizm odkwaszająco, orzeźwiająco oraz poprawia trawienie. Sałata zawiera szereg silnych przeciwutleniaczy chroniących przed zwyrodnieniem plamki żółtej (m.in. luteinę, zeaksantynę). Poza tym zawiera indole, które ograniczają ryzyko rozwoju nowotworów działając przeciw komórkom nowotworowym.



7. Jagody Goji i kryptoksantyna

   Jagody Goji są owocami kolcowoju chińskiego i szkarłatnego. Jagody wzmacniają układ odpornościowy i zwiększają wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Owoce pozytywnie wpływają na wzrok, krew i opóźniają efekty starzenia. Poza tym, obniżają one ciśnienie krwi i działają przeciwutleniająco i hipoglikemicznie. Jagody Goji są bogatym źródłem aminokwasów, polisacharydów, wapnia, potasu, żelaza, selenu, fosforu, cynku, witamin z grupy B, C i E oraz karotenoidów. Wśród pomarańczowych barwników na uwagę zasługuje głównie kryptoksantyna, która działa antynowotworowo wzmacniana przez inne przeciwutleniacze zawarte w jagodach Goji. Związek jest w organizmie przekształcany w witaminę A, która przeciwdziała wzrostowi i rozwojowi nowotworów skóry, płuc, piersi i pęcherzyka żółciowego.



8. Mango i polifenole

   Mango jest owocem bogatym w antyoksydanty. Delikatny i orzeźwiający miąższ zawiera duże ilości związków, które usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu. Są to związki odpowiedzialne za procesy starzenia oraz chorób krążenia i nowotworowych. Spośród walczących z nimi antyoksydantów najsilniejsze działanie wykazują polifenole. Ich antynowotworowe działanie wynika ze współpracy z pektynami i lupeolem. Silne związki skutecznie walczą z nowotworem okrężnicy, nowotworem gruczołu krokowego i nowotworem piersi.



9. Truskawki z delfinidyną

   Truskawki są bogatym źródłem antyoksydantu zwanego delfinidyną. Przeciwutleniacz blokuje proces angiogenezy. Polega ona na tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych dostarczających do guza składniki odżywcze. Tym samym delfinidyna uniemożliwia nowotworom dalszy rozwój.



10. Jagody Acai i kwas elagowy

   Jagody Acai są najbardziej obfitym źródłem kwasu elagowego. Substancja jest silnym antyoksydantem o dużym potencjale antynowotworowym. Kwas elagowy hamuje mutacje komórek DNA oraz powoduje obumieranie komórek nowotworowych. Silny przeciwutleniacz wykazuje również zdolność blokowania enzymów wywołujących przerzuty komórek nowotworowych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE