Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Alergia, alergia pokarmowa i alergeny reagujące krzyżowo


   Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen - alergen, który doprowadza do produkcji przeciwciał klasy IgE.

   Odpowiedź immunologiczna może osiągać duże nasilenie i nieprawidłową formę doprowadzając do znacznego uszkodzenia tkanek. Efekt biologiczny jest związany głównie z wydzielaniem mediatorów stanu zapalnego takich jak histamina, heparyna, siarczan chondroityny czy też proteazy serynowe przez komórki tuczne (mastocyty) i bazofile pod wpływem IgE. Alergia pokarmowa jest to zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu zawierającego alergeny pokarmowe - obecne w żywności substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Reakcje alergiczne występują tylko u pewnej grupy i mogą pojawiać się po spożyciu nawet małej ilości pokarmu.





   Do reakcji krzyżowych dochodzi pomiędzy pokarmami a pyłkami, jak również pomiędzy pokarmami a roztoczami kurzu domowego i pomiędzy pokarmami a innymi nie pyłkowymi alergenami. I tak osoba uczulona np. na pyłek brzozy, która jesienią (poza sezonem pylenia) toleruje banany, w okresie pylenia brzozy po spożyciu tych samych bananów doznaje reakcji alergicznej. Dzięki pokrewieństwu biochemicznemu róznych substancji, nawet pierwszy kontakt z odpowiednim alergenem krzyżowym może u alergika wyzwolić reakcje alergiczne. W tym przypadku mówi się o reakcji krzyżowej. Reakcja krzyżowa występuje więc wówczas, gdy alergen inny niż ten który wywołał uczulenie prowadzi do reakcji alergicznej.



Lista alergenów pokarmowych reagujących krzyżowo z innymi alergenami

Owoce pestkowe (takie jak np. jabłka, gruszki) - reagują krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicy, ambrozji, ze śliwką, brzoskwiniami, surowymi ziemniakami, selerem, surowym pomidorem.

Owoce pestkowe (takie jak np. śliwka, brzoskwinia) - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż, bylicy, z jabłkami, gruszkami, orzeszkami arachidowymi, orzechami, lateksem.

Banan - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, z kiwi, melonem, awokado, lateksem.

Kiwi - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicami, z bananem, awokado, orzechami, z mąkami (żyto, pszenica, owies), sezamem, makiem, lateksem.

Liczi - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy.

Mango - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, z surową marchewką, selerem.

Melon - reaguje krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż, ambrozji, z bananem, ogórkiem, z surową marchewką, selerem, lateksem.

Pomarańcza - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy.

Papaja - reaguje krzyżowo z lateksem.

Awokado - reaguje krzyżowo z bananem, kiwi, lateksem.

Groch - reaguje krzyżowo z pyłkami bylicy, z orzeszkami ziemnymi.

Ogórek - reaguje krzyżowo z melonem, surową marchewką, selerem.

Marchewka - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z mango, melonem, ogórkiem, selerem.

Ziemniak - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, z owocami pestkowymi (jabłka, gruszki), z surowym pomidorem, lateksem.

Seler - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicami, ambrozji, z owocami pestkowymi (jabłka, gruszki), mango, melonem, ogórkiem, z surową marchewką, surowym pomidorem, curry, papryką, pieprzem, kolendrą, lateksem.

Soja - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, z orzeszkami ziemnymi.

Pomidor - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicami, z owocami pestkowymi (jabłka, gruszki), z surowym ziemniakiem, selerem, orzeszkami ziemnymi, lateksem.

Cebula - reaguje krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż.

Anyż - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż.

Curry - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.

Koper - reaguje krzyżowo z pyłkami bylicy.

Papryka - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.

Pieprz - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.

Kminek - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.

Kolendra - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.

Orzeszki ziemne - reagują krzyżowo z pyłkami bylic, z owocami pestkowymi (śliwka, brzoskwinia), grochem, selerem, z surowym pomidorem, lateksem.

Orzechy - reagują krzyżowo z pyłkami: brzozy, leszczyny, bylicami, z owocami pestkowymi (śliwka, brzoskwinia), kiwi, z mąkami (żyto, pszenica, owies), sezamem, makiem.

Kasztan jadalny - reaguje krzyżowo z lateksem.

Mąki - reagują krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż, z kiwi, orzechami, ryżem, sezamem, makiem.

Ryż - reaguje krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż, z mąkami.

Sezam - reaguje krzyżowo z kiwi, orzechami, z mąkami.

Mak - reaguje krzyżowo z kiwi, orzechami, z mąkami.

Skorupiaki - reaguje krzyżowo z roztoczami kurzu domowego.

Mięso wieprzowe - reaguje krzyżowo z sierścią kota.

Żelatyna - reaguje krzyżowo z płynem osoczozastępczym.

Jajko kurze - reaguje krzyżowo z lateksem, piórami.



Lista niepokarmowych alergenów reagujących krzyżowo z innymi alergenami (nie pokarmowymi)

Pyłki brzozy - reagują krzyżowo z pyłkami: buku, dębu, olchy, jesionu, leszczyny, kasztanu, drzewa oliwnego, topoli, traw, zbóż, bylicy, rumianku, z lateksem.

Pyłki buku - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, olchy, leszczyny.

Pyłki dębu - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy.

Pyłki olchy - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, buku, leszczyny.

Pyłki jesionu - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, bzu, drzewa oliwnego, traw, zbóż, ambrozji.

Pyłki bzu - reagują krzyżowo z pyłkami jesionu, drzewa oliwnego.

Pyłki leszczyny - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, buku, dębu, olchy.

Pyłki kasztanu - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy.

Pyłki drzewa oliwnego - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, jesionu, bzu, traw, zbóż, bylic, słonecznika.

Pyłki topoli - reagują krzyżowo z pyłkami wierzby.

Pyłki wierzby - reagują krzyżowo z pyłkami topoli.

Pyłki rzepaku - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż.

Pyłki traw, zbóż - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, jesionu, drzewa oliwnego, rzepaku, bylicy, słonecznika.

Pyłki bylicy - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, drzewa oliwnego, traw, zbóż, ambrozji, rumianku, margaretki, słonecznika, z lateksem.

Pyłki ambrozji - reagują krzyżowo z pyłkami jesionu, bylicy, rumianku, z lateksem.

Pyłki rumianku - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż, bylicy, ambrozji.

Pyłki margaretki - reagują krzyżowo z pyłkami bylicy, słonecznikiem.

Pyłki słonecznika - reagują krzyżowo z pyłkami drzewa oliwnego, traw, zbóż, bylicy, margaretki.

Lateks - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż, bylicy, ambrozji, z fikusem.

Fikus - reaguje krzyżowo z lateksem.

Roztocza kurzu domowego - reagują krzyżowo z roztoczami spiżarnianymi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE