Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen - alergen, który doprowadza do produkcji przeciwciał klasy IgE.
Odpowiedź immunologiczna może osiągać duże nasilenie i nieprawidłową formę doprowadzając do znacznego uszkodzenia tkanek. Efekt biologiczny jest związany głównie z wydzielaniem mediatorów stanu zapalnego takich jak histamina, heparyna, siarczan chondroityny czy też proteazy serynowe przez komórki tuczne (mastocyty) i bazofile pod wpływem IgE. Alergia pokarmowa jest to zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu zawierającego alergeny pokarmowe - obecne w żywności substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Reakcje alergiczne występują tylko u pewnej grupy i mogą pojawiać się po spożyciu nawet małej ilości pokarmu.
|
|
Do reakcji krzyżowych dochodzi pomiędzy pokarmami a pyłkami, jak również pomiędzy pokarmami a roztoczami kurzu domowego i pomiędzy pokarmami a innymi nie pyłkowymi alergenami. I tak osoba uczulona np. na pyłek brzozy, która jesienią (poza sezonem pylenia) toleruje banany, w okresie pylenia brzozy po spożyciu tych samych bananów doznaje reakcji alergicznej. Dzięki pokrewieństwu biochemicznemu róznych substancji, nawet pierwszy kontakt z odpowiednim alergenem krzyżowym może u alergika wyzwolić reakcje alergiczne. W tym przypadku mówi się o reakcji krzyżowej. Reakcja krzyżowa występuje więc wówczas, gdy alergen inny niż ten który wywołał uczulenie prowadzi do reakcji alergicznej.
Lista alergenów pokarmowych reagujących krzyżowo z innymi alergenami
Owoce pestkowe (takie jak np. jabłka, gruszki) - reagują krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicy, ambrozji, ze śliwką, brzoskwiniami, surowymi ziemniakami, selerem, surowym pomidorem.
Owoce pestkowe (takie jak np. śliwka, brzoskwinia) - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż, bylicy, z jabłkami, gruszkami, orzeszkami arachidowymi, orzechami, lateksem.
Banan - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, z kiwi, melonem, awokado, lateksem.
Kiwi - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicami, z bananem, awokado, orzechami, z mąkami (żyto, pszenica, owies), sezamem, makiem, lateksem.
Liczi - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy.
Mango - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, z surową marchewką, selerem.
Melon - reaguje krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż, ambrozji, z bananem, ogórkiem, z surową marchewką, selerem, lateksem.
Pomarańcza - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy.
Papaja - reaguje krzyżowo z lateksem.
Awokado - reaguje krzyżowo z bananem, kiwi, lateksem.
Groch - reaguje krzyżowo z pyłkami bylicy, z orzeszkami ziemnymi.
Ogórek - reaguje krzyżowo z melonem, surową marchewką, selerem.
Marchewka - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z mango, melonem, ogórkiem, selerem.
Ziemniak - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, z owocami pestkowymi (jabłka, gruszki), z surowym pomidorem, lateksem.
Seler - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicami, ambrozji, z owocami pestkowymi (jabłka, gruszki), mango, melonem, ogórkiem, z surową marchewką, surowym pomidorem, curry, papryką, pieprzem, kolendrą, lateksem.
Soja - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, z orzeszkami ziemnymi.
Pomidor - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż, bylicami, z owocami pestkowymi (jabłka, gruszki), z surowym ziemniakiem, selerem, orzeszkami ziemnymi, lateksem.
Cebula - reaguje krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż.
Anyż - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, traw, zbóż.
Curry - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.
Koper - reaguje krzyżowo z pyłkami bylicy.
Papryka - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.
Pieprz - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.
Kminek - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.
Kolendra - reaguje krzyżowo z pyłkami: brzozy, bylicami, z selerem.
Orzeszki ziemne - reagują krzyżowo z pyłkami bylic, z owocami pestkowymi (śliwka, brzoskwinia), grochem, selerem, z surowym pomidorem, lateksem.
Orzechy - reagują krzyżowo z pyłkami: brzozy, leszczyny, bylicami, z owocami pestkowymi (śliwka, brzoskwinia), kiwi, z mąkami (żyto, pszenica, owies), sezamem, makiem.
Kasztan jadalny - reaguje krzyżowo z lateksem.
Mąki - reagują krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż, z kiwi, orzechami, ryżem, sezamem, makiem.
Ryż - reaguje krzyżowo z pyłkami: traw, zbóż, z mąkami.
Sezam - reaguje krzyżowo z kiwi, orzechami, z mąkami.
Mak - reaguje krzyżowo z kiwi, orzechami, z mąkami.
Skorupiaki - reaguje krzyżowo z roztoczami kurzu domowego.
Mięso wieprzowe - reaguje krzyżowo z sierścią kota.
Żelatyna - reaguje krzyżowo z płynem osoczozastępczym.
Jajko kurze - reaguje krzyżowo z lateksem, piórami.
Lista niepokarmowych alergenów reagujących krzyżowo z innymi alergenami (nie pokarmowymi)
Pyłki brzozy - reagują krzyżowo z pyłkami: buku, dębu, olchy, jesionu, leszczyny, kasztanu, drzewa oliwnego, topoli, traw, zbóż, bylicy, rumianku, z lateksem.
Pyłki buku - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, olchy, leszczyny.
Pyłki dębu - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy.
Pyłki olchy - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, buku, leszczyny.
Pyłki jesionu - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, bzu, drzewa oliwnego, traw, zbóż, ambrozji.
Pyłki bzu - reagują krzyżowo z pyłkami jesionu, drzewa oliwnego.
Pyłki leszczyny - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, buku, dębu, olchy.
Pyłki kasztanu - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy.
Pyłki drzewa oliwnego - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, jesionu, bzu, traw, zbóż, bylic, słonecznika.
Pyłki topoli - reagują krzyżowo z pyłkami wierzby.
Pyłki wierzby - reagują krzyżowo z pyłkami topoli.
Pyłki rzepaku - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż.
Pyłki traw, zbóż - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, jesionu, drzewa oliwnego, rzepaku, bylicy, słonecznika.
Pyłki bylicy - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, drzewa oliwnego, traw, zbóż, ambrozji, rumianku, margaretki, słonecznika, z lateksem.
Pyłki ambrozji - reagują krzyżowo z pyłkami jesionu, bylicy, rumianku, z lateksem.
Pyłki rumianku - reagują krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż, bylicy, ambrozji.
Pyłki margaretki - reagują krzyżowo z pyłkami bylicy, słonecznikiem.
Pyłki słonecznika - reagują krzyżowo z pyłkami drzewa oliwnego, traw, zbóż, bylicy, margaretki.
Lateks - reaguje krzyżowo z pyłkami brzozy, traw, zbóż, bylicy, ambrozji, z fikusem.
Fikus - reaguje krzyżowo z lateksem.
Roztocza kurzu domowego - reagują krzyżowo z roztoczami spiżarnianymi.