Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "wysokowartościowy produkt o niebanalnym smaku".
Brokuły, znane też jako zielony kalafior lub kapusta szparagowa są krewniakami kalafiora i stają się w naszym kraju coraz bardziej popularniejsze, mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. Brokuły są odporne na przymrozki i dlatego dobrze nadają się do uprawy w naszym klimacie.
|
|
Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Barwa brokułów waha się od zielonej do fioletowej, zależnie od gatunku, sposobu hodowli lub też długości przechowywania. W rankingach warzyw i owoców są na wysokim miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil, Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy (B5) i kwas foliowy (B9). Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem. Przy zakupie świeżych brokułów zwracamy uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte. Brokuły można spożywać na surowo. Popularniejszą metodą jest jednak gotowanie. Gotowanie powinno odbywać się w lekko osolonej, wrzącej wodzie nie dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Dalsze gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów. Prócz różyczek brokuła jadalna jest także gruba, mięsista łodyga. Brokuły często wykorzystuje się do dekoracji sałatek, można je również zaplanować jako składnik warzywnych potraw mieszanych. Coraz większą popularność zdobywają również kiełki brokuła. Są one skoncentrowanym źródłem składników pokarmowych oraz korzystnych dla zdrowia związków. Brokuły są popularne wśród kulturystów, ze względu na to, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni.
Kalorie i wartości odżywcze brokułów
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 34 kcal / 142 kJ |
Białko | 2,82 g |
Tłuszcz ogółem | 0,37 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,039 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,011 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,038 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,021 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,017 g |
Węglowodany | 6,64 g |
Błonnik pokarmowy | 2,6 g |
Witamina A | 623 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,78 mg |
Witamina K1 | 101,6 µg |
Witamina C | 89,2 mg |
Witamina B1 | 0,071 mg |
Witamina B2 | 0,117 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,639 mg |
Witamina B6 | 0,175 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 63 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,573 mg |
Wapń | 47 mg |
Żelazo | 0,73 mg |
Magnez | 21 mg |
Fosfor | 66 mg |
Potas | 316 mg |
Sód | 33 mg |
Cynk | 0,41 mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,21 mg |
Selen | 2,5 µg |
Fluor | 1,5 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |