Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jak pozbyć się zaparć?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak pozbyć się zaparć?


   Zaparcie to utrudniona, przez różnego rodzaju czynniki, defekacja lub za niska częstotliwość wypróżnień na przestrzeni tygodnia (mniej niż 2 razy w tygodniu) czy też miesiąca (2 i mniej razy na miesiąc - zaparcie ciężkie). Zdrowy, przeciętny człowiek oddaje stolec raz do dwóch razy dziennie, czasami defekacja ma miejsce co drugi dzień, w zależności od ilości oraz typu spożywanych w danym okresie pokarmów, czy innych indywidualnych czynników jak stres, przyjmowane leki itd. O problemie mówimy wtedy gdy dni, w których wypróżnienie nie następuje, jest więcej, a gdy już do niego dochodzi, sprawia ono trudności.





   Zaparcia mogą być wywołane przez różnego rodzaju choroby, zwężenie jelit, blizny, komplikacje pooperacyjne itd. Jednakże najczęściej ich przyczyną jest nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu, czyli nic innego jak znaki naszych czasów i to na nich się dziś skoncentrujemy, gdyż jeśli to z naszych zaniedbań wynika nasz problem, to sami możemy, czy nawet musimy, sobie z nim poradzić. W innych przypadkach, zaparciami, jako jedną z komplikacji innej choroby czy dolegliwości, zajmuje się lekarz prowadzący, pod opieką którego aktualnie się znajdujemy.



   Dieta sprzyjająca zaparciom to, przede wszystkim, dieta uboga w naturalny błonnik pokarmowy. Jeśli masz zaparcia, koniecznie wprowadź do codziennego menu więcej warzyw i owoców, a produkty zbożowe wypiekane z białej mąki zastąp tymi pełnoziarnistymi. Unikaj produktów wysokoprzetworzonych, gdyż nie zawierają one "żywego" błonnika, a więc nie pobudzają jelit do pracy. Jeśli łączy się je w posiłkach z tłuszczami, np. tłustym mięsem, problem dodatkowo się nasila. Co więcej, zalegające w jelitach mięso w postaci resztek pokarmowych zaczyna gnić i zatruwa organizm oraz przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka dolnego odcinku układu pokarmowego.



   Błonnik jest substancją w pełni naturalną, ale nie zniechęciło to producentów suplementów diety, świadomych, że ludzie lubią chodzić na łatwiznę, od produkowania specjalnych zawierających go tabletek. Czy warto kupić pigułki z błonnikiem? Cóż, działania błonnika z tabletki będzie porównywalne z taką samą ilością znajdującą się w warzywie czy owocu, ale te ostatnie zawierają dodatkowo wiele ważnych witamin i mikro- i makroelementów, a także innych nie poznanych jeszcze do końca składników, czego pozbawiamy się, gdy eliminujemy je z naszej diety. Może jednak, w trosce o własne zdrowie, wygląd i samopoczucie, lepszym pomysłem jest jedzenie tzw. świeżynek niż odżywianie się produktami niezdrowymi i wspomaganie tabletkami, od których oczekujemy magicznych rezultatów. W domowym sposobach na zaparcia pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta (nie kwaszona !), która zawiera duże ilości błonnika, a także bakterie fermentacji mlekowej, które modyfikują mikroflorę jelitową, co w długofalowym okresie może przynieść poprawę funkcjonowania jelit i mniejsze dolegliwości związane z zaparciami. Inne pomocne produkty w domowym leczeniu zaparć to: jabłka, truskawki, śliwki, buraki (buraka zetrzeć na drobnej tarce i dodać do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli, całość wymieszać ze sobą i zjeść na czczo), siemię lniane (łyżkę zmielonego siemienia wsypujemy do szklanki z ciepłą wodą i pozostawiamy na 2-3 godziny, miksturę najlepiej wypić przed snem), kasze (gryczana, jaglana).



   Inną przyczyną zaparć może być zbyt mała ilość wypijanej przez nas w ciągu doby wody. Przypomnijmy, dziennie należy wypić około 1,5-2 litrów płynów. Napoje zawierające kofeinę i alkohole w ów wodny bilans się nie wliczają, co więcej, mogą problem zaparć nasilać, gdyż odwadniają organizm. Jeśli cierpisz na zaparcia, zastanów się, czy może nie pijesz zbyt małej ilości wody bądź nie nadużywasz odwadniających napojów. Jeśli tak, zacznij walkę z zaparciami od wypijania półtoralitrowej butelki niegazowanej wody źródlanej dziennie!



   Funkcjonowanie we współczesnym świecie wymaga na nas poddania się presji czasu. Paradoksalnie nie zażywamy w związku z tym większej ilości ruchu, ale, wręcz przeciwnie, spędzamy coraz więcej czasu przykuci do kierownicy samochodu czy komputera. Brak ruchu również wpływa na pogorszenie się pracy naszych jelit. Regularna aktywność fizyczna, fitness, czy choćby nawet spacer czy też lekka gimnastyka poprawia krążenie oraz pobudza mięśnie jelit do pracy. Naukowcy z University of Iowa udowodnili, że mięśnie jelita można skutecznie rozruszać!



   W razie potrzeby doraźnej pomocy w przypadku zaparć, rozwiązania szukać należy w jak najbardziej naturalnych i intuicyjnych sposobach. Zdaje się, że nie warto uciekać się do zażywania leków stworzonych na bazie chemicznych substancji, gdyż one tylko rozleniwiają jelita, tj. uzależniamy się on nich i z każdą kolejną dawką, naszym jelitom jest coraz ciężej wrócić do swego normalnego funkcjonowania. Zawsze można jednak spróbować zrobić sobie lewatywę, która jest bardzo skutecznym sposobem na oczyszczenie jelit z zalegających w nich złogów. Mniej inwazyjną metodą, której działanie opiera się na podobnej zasadzie, są czopki glicerynowe. Jeżeli jednak po kilku tygodniach zmiany naszych nawyków żywieniowych, stosowania domowych sposobów na walkę z zaparciami czy też aktywności fizycznej dolegliwości nie ustępują należy koniecznie wybrać się do lekarza. Długotrwałe bóle, wzdęcia czy zaparcia mogą być objawami na przykład wrzodów żołądka czy nawet nowotworu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE