Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów. Owoc mango składa się z miąższu i dużego nasiona. Ma charakterystyczny, słodki, a zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda.
Owoc znalazł szerokie zastosowanie w dziedzinie kulinariów, ale jego zalety nie ograniczają się wyłącznie do walorów smakowych. Mango należy do średnio kalorycznych owoców - 100 g tego owocu zawiera około 65 kalorii (kcal), niemniej jednak można je spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Dostarcza organizmowi dużo błonnika i białka, a także mangiferynę. Mango zawiera przede wszystkim pektyny, czyli włókno pokarmowe rozpuszczalne w wodzie. Dostarcza do organizmu także niewielkie ilości celulozy. Bogate wartości odżywcze sprawiły, że owoc dołączył do grona najbardziej pożywnych produktów świata.
|
|
Mangiferyna - jak działa?
Mangiferyna jest substancją aktywną biologicznie, należącą do grona ksantonów. Występuje nie tylko w mango, ale również w liściach miodokrzewu. W organizmie pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy. Liczne badania dowiodły, że ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zapobiega rozwojowi miażdżycy i chroni komórki podstawowych narządów wewnętrznych. Poprawia pamięć oraz jest silnym antyoksydantem. Obecnie prowadzi się badania nad zdolnością mangiferyny do zapobiegania transformacji nowotworowej i hamowania rozwoju guzów. Z uwagi na wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne oraz zdolność do niwelowania negatywnego wpływu promieniowania UV na skórę, mangiferyna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Odmładzający owoc
Owoce mango są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, w tym między innymi witaminę A, C, E. Antyoksydanty walczą z nadmiarem wolnych rodników szkodliwym dla organizmu. Dzięki temu nie tylko zapobiegają procesom nowotworowym i wielu chorobom, ale również pomagają w spowolnieniu procesów starzenia. Dodatkowo, przeciwutleniacze pełnią także inne funkcje. Witamina A pomaga utrzymać zdrową skórę i kości, z kolei witamina C przyspiesza procesy regeneracyjne przebiegające w organizmie, w tym również proces odbudowy skóry. Witamina E bardzo dobrze wpływa na nawilżanie skóry oraz zapobiega jej wysuszeniu, pomagając w likwidowaniu przebarwień. Mango to również bogate źródło większości witamin z grupy B oraz witaminy K1. Jeśli chodzi o składniki mineralne to jest ono dobrym źródłem potasu, magnezu i miedzi. Mango jako bogate źródło błonnika powinien na stałe zagościć w jadłospisie. Błonnik pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, a także niski poziom cholesterolu. Wspomaga kontrolę apetytu oraz korzystnie wpływa na trawienie pokarmu. Pektyny zawarte w owocach spowalniają przyswajanie węglowodanów i utrzymują prawidłowy poziom cukru we krwi, przez co uczucie sytości po posiłku pozostaje na dłużej. Mango urozmaica monotonny jadłospis zapobiegając odstępstwom od diety. Sprawia, że staje się smaczna i odżywcza, a przez to bardziej skuteczna. Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Świeże owoce są doskonałą formą przekąski. Owoc ten można również spożywać w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. W rodzimej Azji owoc dodawany jest do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek. Z mango wytwarza się także soki, koktajle oraz dżemy. Mieszkańcy Indii wykorzystują nie tylko owoce, ale także pestki i młode liście. Z tych pierwszych wyrabia się masło, a drugie służą jako podstawowy składnik sałatki. Warto jednak wiedzieć, że mango pomimo swoich wielu odżywczych i leczniczych właściwości u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne. Objawia się ona niedługo po spożyciu owocu w postaci podrażnienia skóry, opuchniętych warg i wysypki.
Mango w kosmetyce
Maseczki z mango, kremy czy specjalnie pozyskiwane masło silnie nawilżają i odżywiają skórę. Radzą sobie nawet wtedy, gdy skóra jest mocno przesuszona i zniszczona. Są znakomitym składnikiem balsamów i maseł do ciała o silnych właściwościach odżywczych. Mango przydaje się nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również włosów i paznokci. Szampony i odżywki z ekstraktem z mango regenerują i przywracają włosom miękkość i połysk. Mango poprawia też stan kruchych i łamiących się paznokci.
Kalorie i wartości odżywcze mango
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 65 kcal / 272 kJ |
Białko | 0,82 g |
Tłuszcz ogółem | 0,38 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,092 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,140 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,071 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,037 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,034 g |
Węglowodany | 14,98 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
Witamina A | 1082 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,90 mg |
Witamina K1 | 4,2 µg |
Witamina C | 36,4 mg |
Witamina B1 | 0,028 mg |
Witamina B2 | 0,038 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,669 mg |
Witamina B6 | 0,119 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 43 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,197 mg |
Wapń | 11 mg |
Żelazo | 0,16 mg |
Magnez | 10 mg |
Fosfor | 14 mg |
Potas | 168 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0,09 mg |
Miedź | 0,11 mg |
Mangan | 0,06 mg |
Selen | 0,6 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Ciekawostki o mango
→ Mango do Europy dotarło dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na Daleki Wschód na początku XVI wieku i właśnie im zawdzięcza on swoją nazwę
→ Obecnie uprawianych jest około 1000 odmian mango, głównie w ciepłych regionach Azji, Ameryki, Afryki, Oceanii. Mango uprawiane jest też w Europie. Najwięksi producenci mango na świecie to Indie, Chiny, Tajlandia, Indonezja, Meksyk i Filipiny
→ Owoce mango należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W lodówce może być pozostawione nawet przez 8-10 dni
→ Owoc osiąga ok. 15-20 centymetrów długości, a jego największe odmiany ważą nawet 2 kilogramy
→ Mango możemy obierać na kilka sposobów. Najpopularniejsza i najczęściej stosowana metoda to tzw. na "jeża". Najpierw należy przekroić owoc na pół, tak by odszedł od pestki. Następnie kładziemy połówkę mango skórką w dół i nacinamy miąższ w kratę. Pamiętajmy jednak, by nie przeciąć skórki. Po tej czynności, wywijamy skórkę na lewą stronę, tak by powstał nam jeż. Powstałe kostki mango możemy łatwo odciąć nożem lub jeśli chcemy od razu zjeść owoc, wystarczy odgryzać po kolei kostki. Drugi sposób wymaga użycia nożyka do obierania warzyw. Kiedy już pozbędziemy się skórki, należy pokroić mango na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie dzielimy owoc na mniejsze części. Trzeci sposób polega na pokrojeniu mango podobnie jak melona, krojąc go na pół, a następnie wybierając miąższ łyżką
→ Mango w języku angielskim, niemieckim i hiszpańskim to Mango, w języku francuskim - Mangue