Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2024 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Melasa - zdrowa czy nie?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Melasa - zdrowa czy nie?


   Przez wiele lat nie doceniano jej dobroczynnych właściwości. Dziś jest zdrowym zamiennikiem białego cukru, zaliczanym do grona najzdrowszych produktów spożywczych świata. Melasa jest ciemnobrązowym, gęstym syropem.

   Melasa powstaje w procesie produkcji cukru spożywczego. W zależności od surowca, z którego została wytworzona, wyróżnia się: melasę buraczaną, uzyskaną przy produkcji cukru buraczanego oraz melasę trzcinową, uzyskaną przy produkcji cukru trzcinowego.





Melasa - bogactwo minerałów i witamin i ich wpływ na zdrowie

   Jako produkt uboczny melasa przez wiele lat uchodziła za niezdrową. Niemniej jednak jej zawartość wskazuje na coś zupełnie innego. Melasa jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, manganu, chromu i potasu. Wapń pomaga zachować prawidłowe ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Prawidłowy poziom wapnia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Wapń pomaga utrzymać błony komórkowe i tkankę łączną w dobrym stanie. Bierze udział w przenoszeniu odżywczych substancji do komórek. Żelazo jest nośnikiem tlenu i wchodzi skład hemoglobiny zawartej w czerwonych krwinkach. Jego niedobór prowadzi do spadku sprawności fizycznej, obniżenia możliwości koncentracji i sprawności umysłowej. Melasa jest polecana osobom cierpiącym na anemię. Pomaga wyleczyć i zapobiegać tej chorobie. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek. Dba o odpowiednie dotlenienie mózgu, zapewniając lepsza pamięć i koncentrację. Magnez jest niezbędny do aktywowania enzymów i witaminy B1. Uczestniczy w funkcjonowaniu tkanki mięśniowej i nerwowej. Jego brak wpływa na pogłębienie stanów depresyjnych. Uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych, szczególnie w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca. Miedź wchodzi w skład licznych enzymów i bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny. Wśród właściwości selenu najważniejszą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu broniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Selen przeciwdziała także miażdżycy, chroni serce i naczynia wieńcowe przed zmianami chorobowymi. Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Zapobiega zachorowaniu na cukrzycę. Mangan jest pierwiastkiem śladowym, ale bierze udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, w procesie krzepnięcia krwi i w przemianach węglowodanów. Jego niedobór powoduje zmniejszenie płodności, wady kośćca i opóźnienie w rozwoju fizycznym. Molibden uaktywnia żelazo zmagazynowane w organizmie i wchodzi w skład enzymów. Melasa charakteryzuje się również dużą zawartością witamin z grupy B: B1, PP, B5 a zwłaszcza witaminy B6. Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem metabolizmu człowieka. Przede wszystkim wspomagają proces uwalniania energii z węglowodanów, tłuszczów i białek, które przyjmujemy z pokarmem, a więc biorą udział w metabolizmie. Wspomagają układ nerwowy, pozytywnie oddziałują na samopoczucie i na pamięć, wpływają na pracę układu krwionośnego, uczestniczą w procesach utleniania. Witaminy z grupy B pełnią funkcję koenzymów. Koenzymy to niebiałkowe składniki białek, które są potrzebne do ich aktywności. Niedobór tych witamin prowadzi do złej kondycji skóry i pogorszenia stanu włosów, może się objawiać ich nadmiernym wypadaniem i łamliwością.



Zdrowy cukier

   Ze względu na to, że cechuje ją wysoka słodkość wystarczy użyć jej niewiele, aby uzyskać odpowiednio słodki smak. Zaleca się spożywać łyżkę melasy dziennie, aby móc skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Spożywana w większych dawkach może spowodować biegunkę. Jest bowiem naturalną substancją przeczyszczającą. Melasa jest polecana dzieciom i kobietom w ciąży, ponieważ wspomaga układ odpornościowy. Stres oraz wysiłek fizyczny i psychiczny powodują, że organizm jest znacznie bardziej podatny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Melasa zawiera dwa bardzo ważne składniki, dzięki którym układ odpornościowy może działać znacznie sprawniej. Mowa o polisacharydzie beta glukanie oraz o kwasie pantotenowym (witamina B5). Beta glukan uaktywnia makrofagi, które są podstawowymi komórkami układu odpornościowego. Z kolei kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał. Melasę poleca się także osobom starszym i sportowcom, którzy mają problemy z kręgosłupem, układem stawowym i kostnym. Ekstrakt z trzciny cukrowej pozwala zregenerować warstwę maziową kości znajdującą się w torebkach stawowych. Umożliwia pracować im prawidłowo. Ekstrakt z trzciny cukrowej jest również wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Znalazło zastosowanie w produkcji balsamów do ciała. Skutecznie leczy choroby skórne, trudno gojące się wrzody i rany spowodowane oparzeniami.

   Kupując melasę, co warto wspomnieć należy sprawdzić skład produktu, aby nie okazało się, że zawiera dodanego w celu przedłużenia przydatności do spożycia dwutlenku siarki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.69 Ocen: 26


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE