Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie


   Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wybiera fast-foody, albo zakup gotowych dań, które szybko można podgrzać.

   Co kryje się pod pojęciem przetworzonej żywności? To taka żywność, która została wytworzona przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania, często z pomocą substancji wzbogacających, które zmieniają jej strukturę. Choć wykorzystywane technologie są wydajne i ekonomiczne, a wytworzona żywność jest ładniejsza, bardziej kolorowa, smaczniejsza nie jest ona jednak dobra dla zdrowia, gdyż wpływa negatywnie na nasze zdrowie i odbiera nam młodość.





Konsekwencje przetwarzania żywności

   W toku procesu produkcji składniki odżywcze zawarte w przetwarzanej żywności ulegają częściowemu lub całkowitemu zniszczeniu. Główną konsekwencją tego jest rosnąca stopa zapadalności na choroby cywilizacyjne, do grona których należą między innymi nadciśnienie, otyłość, cukrzyca i choroby nowotworowe. Żywność wysoko przetworzona jest poddana obróbce przemysłowej i często wzbogacana substancjami dodatkowymi, między innymi cukrem, solą, tłuszczem, konserwantami i polepszaczami smaku i tekstury. Stosuje się je w procesie produkcji, przetwarzania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności. Nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia, a jej stosowanie musi być uzasadnione. Niemniej jednak w rzeczywistości rynkowej, która rządzi się prawem popytu i podaży jest nieco inaczej.



Unikaj utwardzanych tłuszczów

   Jednym z dodatków do żywności wysoko przetworzonej są utwardzone tłuszcze roślinne. Są do substancje dodatkowe produkowane z olejów roślinnych, poddawane utwardzeniu. Proces powoduje, że zmieniają się ich pierwotne właściwości. Utwardzone tłuszcze roślinne podwyższają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu HDL, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Ich nadmierne spożywanie prowadzi do poważnych chorób układu krążenia, między innymi miażdżycy. Są popularne ze względu na trwałość i łatwość w przechowywaniu. Nie rozpuszczają się w temperaturze pokojowej, więc można je przechowywać w kuchennych szafkach. Charakteryzują się wysoką temperaturą smażenia, więc można w nich dużo i często smażyć. Często wykorzystuje się je w restauracjach typu fast-food. Stosuje się je do produkcji ciastek, chipsów i słodyczy.



Słodkie dodatki

   Produkty wysoko przetworzone są też bogate w cukier i substancje słodzące. Cukier otrzymywany z buraków lub trzciny cukrowej jest dokładnie czyszczony, krystalizowany, filtrowany w procesie rafinacji. By nadać mu białą barwę jest poddawany chemicznej hydrolizie. Do wchłonięcia w organizmie rafinowanych węglowodanów potrzebne są związki    ułatwiające jego transport. Jako, że w oczyszczonym cukrze ich nie ma, organizm musi czerpać je z własnych pokładów (np. wapń i magnez z zębów i kości, żelazo z krwi). Innym popularnym "słodkim" dodatkiem jest syrop glukozowo-fruktozowy, którego spożywanie prowadzi do nadwagi i otyłości, zwiększenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i podwyższenie złego cholesterolu LDL i trój glicerydów we krwi. Wśród substancji słodzących najbardziej znane są sacharyna i aspartam. Sacharyna jest substancją rakotwórczą. Na etykietach produktów widnieje pod nazwą E 954. Z kolei aspartam powoduje bóle i zawroty głowy, nudności i skurcze mięśni. Należy do związków chemicznych powodujących wysypkę, depresję, bezsenność i otyłość. Przyczynia się do utraty pamięci, bólu stawów i problemów z widzeniem. Do skutków ubocznych jego spożywania należą również problemy z oddychaniem i częstoskurcz serca. Co ciekawe aspartam nie jest węglowodanem (cukrem) a estrem zbudowanym z dwóch reszt aminokwasowych, czyli fenyloalaniny i kwasu asparaginowego.



Skóra nie lubi konserwantów

   Konserwanty zawarte w wysoko przetworzonej żywności powodują znaczny wzrost wolnych rodników w organizmie. Ich nadmiar przyczynia się do powstawania uszkodzeń zdrowych tkanek, także skóry. Wolne rodniki są jednym z głównych czynników przyspieszających powstawanie zmarszczek. Wysoko przetworzona żywność jest uboga w witaminy i minerały, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Jeżeli dostarcza się je w zbyt małej ilości, organizm nie jest w stanie sam uporać się z nadmiarem wolnych rodników. W konsekwencji uroda traci blask. Skóra staje się szara i mniej sprężysta. Słabnie kondycja włosów i paznokci. Dieta oparta na spożywaniu wysoko przetworzonej żywności bardzo źle wpływa zarówno na urodę, jak i zdrowie. Trzeba jednak zaznaczyć, że część dodatków do żywności jest pochodzenia naturalnego. Nie mają one negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie. Innym rodzajem dodatków do żywności są tak zwane substancje identyczne z naturalnymi. Są syntezowane sztucznie, ale mają taką samą budowę jak naturalne substancje. Najbardziej szkodliwe są sztuczne dodatki do żywności, nie mające swoich naturalnych odpowiedników.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.22 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE