Rzodkiewki, które uważane są za skarłowaciałą formę rzodkwi zostały wyhodowane przez egipskich rolników. Ich delikatny smak docenili Egipcjanie, gdzie były przysmakiem faraonów. Do Europy sprowadzili je Rzymianie, a XIII wieku zaczęły być uprawiane w Niemczech. W średniowieczu uchodziły za środek wpływający na jasność umysłu i korzystnie regulujący trawienie.
Rzodkiewki swą popularność zawdzięczają nie tylko oryginalnemu smakowi, ale również atrakcyjnemu wyglądowi. Uprawianych jest wiele odmian rzodkiewki różniących się znacznie ostrością smaku, wielkością oraz kształtem i kolorem. Możemy więc spotkać rzodkiewkę o różnych kształtach: kuli, walca i stożka oraz o różnych kolorach: czerwoną, czerwono - białą, czarną, białą, a nawet fioletową.
|
|
Długie odmiany rzodkiewki mają szklisty miąższ, są bardziej soczyste i delikatne w smaku. Najsmaczniejsze są świeżo zerwane, gdyż długo przechowywane szybko więdną i stają się gąbczaste. Aby dłużej zachować ich świeżość należy zachować cały pęczek, a następnie włożyć go liśćmi do wody, tak, aby wystawały tylko korzenie. Najzdrowsze są rzodkiewki spożywane na surowo, jako dodatek np. do kanapek. Można także dodawać je starte lub pokrojone do surówek i sałatek. Stanowią wtedy doskonały element dekoracyjny, upiększając surówki i sałatki. Równie smaczne są rzodkiewki "z wody" z masłem i przyrumienioną tartą bułką. Jeść można także liście rzodkiewki, łącząc je z sałatą lub świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. Liście mają te same wartości odżywcze i smakowe, co korzenie.
Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych włosów". Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin i składników mineralnych. Jest ona źródłem witamin: C, B9 -> kwasu foliowego, B6, a także minerałów: potasu, miedzi, manganu, żelaza, siarki. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są osobom borykającym się z niedokrwistością. Natomiast charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów. Warzywa te jednak ze względu na dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych nie powinny jeść osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Nie są również wskazane w diecie osób z zapaleniem wątroby i nieżycie jelit. Rzodkiewka to warzywo niskokaloryczne - 100 gramów rzodkiewki to 16 kalorii (kcal).
Kalorie i wartości odżywcze rzodkiewek
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 16 kcal / 66 kJ |
Białko | 0,68 g |
Tłuszcz ogółem | 0,10 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,032 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,017 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,048 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 31 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 17 mg |
Węglowodany | 3,40 g |
Błonnik pokarmowy | 1,60 g |
Witamina A | 7 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,0 mg |
Witamina K1 | 1,3 µg |
Witamina C | 14,8 mg |
Witamina B1 | 0,012 mg |
Witamina B2 | 0,039 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,254 mg |
Witamina B6 | 0,071 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 25 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,165 mg |
Wapń | 25 mg |
Żelazo | 0,34 mg |
Magnez | 10 mg |
Fosfor | 20 mg |
Potas | 233 mg |
Sód | 39 mg |
Cynk | 0,28 mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,07 mg |
Selen | 0,6 µg |
Fluor | 6,0 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 7,0 mg |