Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2024 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Skorupki jaj


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Skorupki jaj


   Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy: magnez, cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden, selen, stront - łącznie ponad 25.

   Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Badania przeprowadzone na szczurach chorych na osteoporozę pokazały, że proszek ze skorupek jest skuteczny w zwiększaniu gęstości mineralnej kości. Również inne wyniki badań sugerują, iż wapń pochodzący ze skorupek jaj kurzych może być skuteczniejszy w zapobieganiu spadkowi gęstości mineralnej kości niż tradycyjne suplementy.





Jak zbudowana jest skorupka jaj

   Skorupka jaja kurzego powstaje w organizmie kury w procesie biomineralizacji. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, umożliwienie mu prawidłowej wymiany gazowej i dostarczenie niezbędnych do rozwoju związków mineralnych, głównie soli wapnia. Co ciekawe udział szkodliwych metali, takich jak wanad, chrom, ołów, glin i kadm jest najmniejszy ze wszystkich naturalnych suplementów, związane jest to z tym, że kura nioska nie wbudowuje w skorupkę jaja metali ciężkich, nawet gdy znajdują się one w jej środowisku, starając się maksymalnie chronić swoje młode przed narażeniem na wady wrodzone układu nerwowego. Skorupa jaja kurzego to naturalny materiał ceramiczny, kruchy, a zarazem wytrzymały. W jej skład wchodzi ok. 5% związków organicznych i 95% związków nieorganicznych - głównie w postaci węglanów. Związkiem nadającym skorupce charakterystyczny kolor jest biliwerdyna. 



Jak przygotować skorupki jaj

   Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Najlepiej nadają się do tego świeże jajka od tzw. szczęśliwych kur, czyli tych żyjących na wolnym wybiegu i karmione naturalnie (jaja ekologiczne), natomiast w żadnych wypadku nie nadają się to tego skorupki z jaj pochodzących z chowu klatkowego (skorupki od takich jaj oznaczone są cyfrą 3). Jajka przed stłuczeniem należy dokładnie umyć (ale nie we wrzątku - wysoka temperatura powoduje znaczne pogorszenie przyswajalności) i wytrzeć do sucha. Nie należy obawiać się zakażeniem bakteriami Salmonelli - skorupki jaj nie są pożywką dla tych ani innych bakterii, więc w zupełności wystarczy dokładnie je umyć. Salmonella preferuje potrawy zawierające surowe jaja - majonezy, kremy, lody i itd. Skorupki należy wysuszyć na wolnym powietrzu i zmielić w młynku do kawy na proszek. Zarówno dorośli, jak i dzieci, powinni zażywać ów proszek w ilości 1/4 łyżeczki do herbaty przed obiadem. Najwygodniej jest włożyć proszek do ust i popić wodą. Można spożywać je dodając do kasz, twarogów, jogurtów naturalnych i kefirów. Sproszkowane skorupki należy przechowywać w zakręcanym słoiczku, w którym aktywność biologiczną zachowują około 2 tygodnie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.70 Ocen: 10


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE