Zielona herbata, wraz z herbatą czerwoną i białą, podbija ostatnimi czasy serca Europejczyków, w tym też Polaków, których, przynajmniej do tej pory, ulubionym herbacianym napojem była herbata czarna. Jakie walory, oprócz niepowtarzalnego smaku, ma zielona herbata? Czy naprawdę jest tak zdrowa, jak opisują ją jej producenci? Jeśli tak, to dlaczego? Czy każdy może ją pić? Wszystkie najważniejsze informacje o zielonej herbacie, azjatyckim przysmaku, który znajduje się już na półkach prawie każdego sklepu w naszym kraju, znajdziecie w niniejszym tekście.
|
|
Czym jest zielona herbata?
Gotowa do wypicia zielona herbata to napar z liści chińskiej herbaty, której łacińska nazwa brzmi Camellia sinensis. Jest to napój nie tyle kultowy, co wręcz tradycyjny, w wielu innych, oprócz Chin, krajach azjatyckich, a z jego przyrządzaniem, pochodzeniem i właściwościami łączy się wiele historii i legend. Zielona herbata występuje w postaci wielu odmian, które różnią się od siebie okresem zbiorów liści, sposobami i czasem ich przetwarzania etc.
Jak poprawnie zaparzyć zielona herbatę i jaką kupować?
Jedną łyżeczkę zielonej herbaty wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą w temperaturze 80-90 stopni (w zależności od gatunku herbaty). Zostawiamy napar pod przykryciem na co najmniej 2 minuty (najczęściej 2-3 minuty). Dobrej jakości zielona herbata może być parzona dwu- czy nawet trzykrotnie.
Odpowiednie parzenie zielonej herbaty ma wpływ zarówno na jej smak (zalana wrzątkiem czy parzona zbyt długo stanie się gorzka) ale również jej prozdrowotne właściwości. Co więcej, niektórzy specjaliści twierdzą, że herbaty z pierwszego parzenia pić się nie powinno, gdyż dopiero za drugim razem ujawnia swoje zbawienne działanie i wpływ na organizm.
Kupując zieloną herbatę warto wybierać tę liściastą, a nie spakowana w gotowe do zalania torebeczki. Te bowiem często mają domieszkę innych herbat, np. czarnej, czy ziół. Również sprzedawana jako napój będący alternatywą dla napojów gazowanych zielona herbata w butelkach niekoniecznie przyczyni się do polepszenia naszego samopoczucia i zdrowia. Nie tylko nie ma ona bowiem wszystkich właściwości świeżo zaparzonej herbaty, ale dostarcza nam bardzo dużych ilości białego cukru, który jest źródłem tylko i wyłącznie pustych kalorii oraz znacznie podnosi poziom glukozy we krwi.
Zielona herbata a kofeina
Zielona herbata, w suchych liściach, zawiera znaczne dawki kofeiny, czyli substancji o właściwościach pobudzających, której dostarczamy sobie zwykle pijąc np. kawę. Co więcej, zawiera ich dwa razy więcej niż ziarna kawy.
Nie da się ukryć, że zielona herbata dostarcza nam energii. Jednakże, pomimo tak znaczącej różnicy między zawartością kofeiny w liściach zielonej herbaty i ziarnach kawy, to jednak zaparzona kawa powinna dać nam większego kopa. Dlaczego? Dlatego, że proporcja ta nie jest adekwatna, gdy napoje są już zaparzone. Zielonej herbaty, na porcję napoju, używa się mniej niż kawy.
Koniec końców, to w filiżance kawy znajduje się więcej kofeiny, ale jest to założenie dość uogólnione. Wszystko może ulec zmianie, gdy znacznie wpłyniemy na proporcje wykorzystanych w jednym naparze składników oraz jego ilość wypitą w ciągu dnia. Warto jednak wziąć pod uwagę zastąpienie kawy zielona herbatą, np. nie przepadamy za jej smakiem czy potrzebujemy znacznie łagodniejszego pobudzenia. Oprócz kofeiny, zielona herbata zawiera także inne związki o działaniu podobnym do kofeiny i są to pochodne ksantyny, takie jak: teofilina, teobromina oraz teanina.
Zielona herbata a odchudzanie
Przyjmuje się, że regularne picie zielonej herbaty wspomaga proces odchudzania poprzez przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej (termogenezę), przez co jest jednym z głównych tzw. termogeników. Ponadto reguluje ona poziom cukru we krwi, co ma dla osób dbających o sylwetkę (i diabetyków !) kluczowe znaczenie. Podniesiony poziom cukru we krwi powoduje bowiem wyrzut insuliny, której celem jest jego obniżenie. Insulina jest jednak również hormonem odpowiedzialnym za odkładanie się tkanki tłuszczowej.
O skuteczności zielonej herbaty w tym zakresie świadczą nie tylko wyniki naukowych badań, do których zwykle nie mamy i tak dostępu, ale również sam fakt, że ekstrakt z niej pochodzący jest jednym z najczęściej występujących składników we wszelkiego rodzaju suplementach diety wspomagających odchudzanie. Wniosek nasuwa się więc sam ...
Zielona herbata a antyoksydanty
Napar z zielonej herbaty jest bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Są to związki chemiczne eliminujące tzw. wolne rodniki, dzięki czemu wspomagają procesy obronne wszystkich komórek organizmu.
Dzięki piciu zielonej herbaty możemy więc:
- zredukować objawy procesu starzenia i poprawić wygląd skóry
- przeciwdziałać sezonowym chorobom (przeziębienia, grypy etc.)
- wzmocnić układ krwionośny, w tym serce (obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi, stabilizacja ciśnienia itd.)
- poprawić swoje samopoczucie i dodać sobie energii
- wspomóc trawienie
- przeprowadzić detoksykację organizmu (zielona herbata wykazuje ponadto działanie moczopędne)
- uregulować poziom cukru we krwi (ważne szczególnie w przypadku chorych na cukrzycę oraz osób dbających o linię!)
- zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Zielona herbata ma więc, na dobrą sprawę, niezliczoną ilość prozdrowotnych właściwości, gdyż zakres działania antyoksydantów obejmuje funkcjonowanie całego organizmu. Działają one na poziomie komórkowym, a, jak wiemy, z komórek składają się wszystkie nasze tkanki i organy. Przypominają więc, w tym, że wspomagają nas tak wszechstronnie, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (zawarte w dużych ilościach np. w oleju lnianym), które to wzmacniają błony komórkowe.
Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie wykazują, co ważne, zdecydowanie silniejsze działanie niż te pochodzące z wina czy witamina C lub E. Wynika to z faktu, że wchodzą one w reakcje bezpośrednio z białkiem.
Kto nie powinien pić zielonej herbaty?
Zielona herbata, jakkolwiek zdrową alternatywą dla innego typu napojów by nie była, pita w nadmiarze może nam zaszkodzić. Związki zawarte w zielonej herbacie hamują absorpcję żelaza z pożywienia, głównie produktów roślinnych, a więc mogą prowadzić do anemii i ogólnego osłabienia organizmu. Żelazo jest również niezbędne do transportu tlenu przez hemoglobinę, a więc, pozbawiając się go, narażamy się również na niedotlenienie tkanek organizmu. Osoby szczególnie narażone na niedobory żelaza, jak np. kobiety w ciąży czy małe dzieci, powinny szczególnie uważać na ilości wypijanej zielonej herbaty. Ponadto, zielonej herbaty zbyt często nie powinny popijać osoby szczególnie narażone na tworzenie się kamienia nazębnego, bowiem tworzący się na zębach podczas jej spożywania osad jest trudny do usunięcia. Tak więc, przed palaczami, którzy chcą odtruwać swój organizm poprzez picie zielonej herbaty wielki dylemat: zielona herbata może pogorszyć stan ich uzębienia, który, już przez sam tytoniowy nałóg, będzie się pogarszać.
Zielona herbata zdaje się być dobrą alternatywą dla innego rodzaju herbat. Poprawia nie tylko stan naszego zdrowia, ale również wygląd i samopoczucie oraz dodaje energii. Wprowadzenie jej, nawet w małych ilościach, do codziennej diety, z pewnością, wyjdzie nam tylko na dobre.