Agrest tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Chociaż w stanie dzikim od dawien dawna jest dość szeroko rozpowszechniony - występuje w Europie, w umiarkowanych strefach klimatycznych Azji i w północno-zachodniej Afryce to jego historia rozpoczyna się dopiero w XVI wieku, w starożytności i w Średniowieczu nie był znany nawet w formie dzikiej. Według zapisków historycznych w XVI wieku rozpoczęto uprawiać go w Europie Środkowej. Popularność tego krzewu wzrosła w XVIII wieku, przede wszystkim dzięki Anglikom oraz Holendrom, którzy to przyczynili się do stworzenia słodszych i większych odmian, jednak w Europie szczególne uwielbienie dla agrestu przejawiają Anglicy. Do dziś znajdziemy na wyspach brytyjskich zagajniki agrestowe i żywopłoty stworzone z tych roślin.
Agrest to kolczasty krzew, dorastający do 1,5 metra, który wydaje żółte, białe, zielone lub czerwone owoce. Charakteryzują się one słodko-kwaśnym smakiem i okrągłym kształtem. Owoc pokryty jest delikatnym meszkiem, posiada też twardą skórkę, zawiera również liczne duże pestki. Miąższ owoców charakteryzuje się dużą soczystością i aromatem. Obecnie znanych jest ponad 1500 odmian agrestu. Zbiory owoców przypadają zależności od odmiany i pogody od końca czerwca do sierpnia.
|
|
Wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Owoc posiada w swoim składzie dość dużą zawartość kwasów organicznych takich jak kwas cytrynowy, kwas winowy oraz kwas jabłkowy, w niedojrzałych owocach stwierdza się obecność kwasu bursztynowego. Agrest zawiera w swoim składzie umiarkowane ilości witamin i składników mineralnych. Ceniony jest przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C i beta karotenu, a także witamin: B5 (kwasu pantotenowego) i B6. Z minerałów znajdziemy w agreście: potas, miedź, chrom i mangan. Dzięki dużej ilości witaminy C wspomaga odporność organizmu. Ma działanie przeciwbakteryjne oraz lekkie działanie przeczyszczające. Warto podkreślić, że agrest w swoim składzie zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Przy małej zawartości tłuszczu znajdziemy w agreście głównie węglowodany oraz pewne ilości białka. Agrest jest owocem o dość małej wartości kalorycznej - w 100 g mamy przeciętnie 44 kalorii (kcal), chociaż należy pamiętać o właściwościach pobudzających apetyt.
Spożywanie agrestu pomaga w leczeniu takich schorzeń jak: reumatyzm, podagra oraz przewlekłe stany zapalne skóry. Efekt ten tłumaczony jest korzystnymi proporcjami związków mineralnych które działają odkwaszająco na organizm. Jagody agrestu mają działanie żółciopędne oraz diuretyczne. W związku z czym zalecane są przy schorzeniach wątroby oraz przy obrzękach wodnych. Niektóre źródła podają ze agrest działa przeczyszczająco co wykorzystuje się przy leczeniu chronicznych zaparć. Zawarte w agreście pektyny ułatwiają wydalanie z organizmu soli metali ciężkich, a także pobudzają przemianę materii. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość serotonin, agrest ma zdolność obniżania ciśnienia. Medycyna ludowa zaleca agrest przy często występujących krwotokach, w tym również przy zbyt obfitych miesiączkach, których skutkiem może być anemia. Co ciekawe wywar z korzeni agrestu pomaga przy biegunce. Agrest znajduje również miejsce w kosmetyce - rozgniecione owoce warto stosować jako naturalny peeling wygładzający cerę lub maseczkę na twarz. Agrest dostarcza skórze cennych składników i delikatnie złuszcza martwy naskórek. To doskonałe antidotum na zmęczoną i poszarzałą cerę, której brakuje blasku. Maseczka z agrestu rozświetli cerę i nada jej zdrowego kolorytu.
Kalorie i wartości odżywcze agrestu
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 44 kcal / 184 kJ |
Białko | 0,88 g |
Tłuszcz ogółem | 0,58 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,038 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,051 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,317 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,046 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,271 g |
Węglowodany | 10,18 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
Witamina A | 290 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,37 mg |
Witamina K1 | ~ |
Witamina C | 27,7 mg |
Witamina B1 | 0,04 mg |
Witamina B2 | 0,03 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,30 mg |
Witamina B6 | 0,08 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 6 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,286 mg |
Wapń | 25 mg |
Żelazo | 0,31 mg |
Magnez | 10 mg |
Fosfor | 27 mg |
Potas | 198 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0,12 mg |
Miedź | 0,07 mg |
Mangan | 0,14 mg |
Selen | 0,6 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Jak przechowywać owoce i jak rozpoznać nieświeże owoce?
Owoce przechowujemy w temperaturach chłodniczych - 0-7°C. Nieświeże owoce charakteryzują się tym, iż są miękkie, a ich skórka pomarszczona.
Z czym to się je?
Agrest najchętniej jest spożywany na surowo, ale jest również wyjątkowo cennym surowcem przetwórczym. Najwyższą wartością odznaczają się owoce w pełni dojrzałe i takie najlepiej nadają się do konsumpcji na surowo, jednak zaleca robić się kompoty z nie w pełni dojrzałych owoców, gdyż to daje nam pewność iż nie rozpadną się one podczas gotowania.
Oprócz kompotów wytwarza się z niego także dżemy, konfitury, powidła, kremy, budynie, kruche babeczki z agrestem, szarlotki, nadzienia do cukierków, soki oraz wina. Agrest, zwłaszcza niedojrzały, zawiera sporo pektyn i z tego powodu świetnie nadaje się na galaretki. Co warto podkreślić agrest można zamrażać. Agrest ceniony jest również jako składnik nalewek i likierów. Można nim aromatyzować napoje na bazie wody sodowej, a nawet mleko czy wino. Owoc znajduje również zastosowanie jako baza do sosów - w szczególności w daniach z drobiem.
Ciekawostki o agreście
→ angielska nazwa agrestu to gooseberry, co oznacza gęsia jagoda. Nazwa ta pochodzi stąd, że gotowany agrest podawano z pieczona gęsią, agrest w języku francuskim to Groseilles à maquereau, w języku niemieckim - Stachelbeere, w języku hiszpańskim - Grosella espinosa
→ niegdyś wierzono, że umieszczenie gałęzi dzikiego agrestu na drzwiach i oknach domów ochroni je od nieszczęścia
→ staro angielskie legendy podają, iż w agreście mieszkają wróżki i leśne duszki, stąd inna nazwa rośliny - "owoc wróżek"