Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Antybiotyki i ich wpływ na zdrowie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Antybiotyki i ich wpływ na zdrowie


   Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia.

   Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może sam pomóc sobie z infekcją, dochodzi do stopniowego uodparniania się bakterii na stosowane leki. Wtedy w razie poważnej choroby konieczne będzie zastosowanie silniejszego preparatu o szeregu działań niepożądanych. Antybiotyki mają wpływ nie tylko na bakterie chorobotwórcze, ale także na florę bakteryjną jelit. Prowadzi to do osłabienia odporności organizmu, bo probiotyki tworzą naturalną barierę przeciw patogenom.





Kilka słów o antybiotykach

   Antybiotyki są zróżnicowaną grupą leków obejmującą zarówno substancje pochodzenia naturalnego, jak i produkowane syntetycznie. Należą one do grona substancji hamujących namnażanie drobnoustrojów lub prowadzących do ich całkowitego zniszczenia. Antybiotyki mają wpływ wyłącznie na żywe organizmy, a zatem na bakterie, grzyby i pierwotniaki. Leczenie zakażenia wirusowego antybiotykiem to niezbyt rozważny pomysł.

   Obecnie na rynku farmaceutycznym jest dostępnych około stu substancji, które pomagają zwalczać różne typy zakażeń. W zależności od mechanizmu działania można podzielić je na:

- penicyliny
- cefalosporyny
- makrolidy
- karbapenemy
- linkozamidy
- tetracykliny

   Powyższe kategorie nie wyczerpują całego zbioru - poza nimi występują także inne antybiotyki, które nie zostały zakwalifikowane do żadnej szerszej grupy (np. ryfampicyna).

   Antybiotyk działa skuteczne wtedy, gdy jego stężenie w organizmie utrzymuje się a odpowiednio wysokim poziomie. Dlatego też ważne jest stosowanie leku o stałej porze, w ściśle określonym czasie, w przeciwnym razie przyswajanie leku będzie utrudnione. Nie popijaj tabletek sokami owocowymi, mlekiem, czy też innymi napojami - mogą one wywołać interakcję pomiędzy napojami a lekami. Napij się wody - jest całkowicie neutralna i jako jedyny płyn nie zaburza wchłaniania antybiotyku.

   Coraz więcej pacjentów jest uczulonych na antybiotyk. Najczęściej uczulenie dotyczy penicyliny. Dlatego też lekarze polecają wykonanie próby uczuleniowej na lek. Jeżeli pacjent jest uczulony na antybiotyk nie może go stosować ze względu na ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego będącego stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. W tego typu przypadkach stosuje się zamiennie inne antybiotyki.



Antybiotyki przeciw probiotykom

   Probiotyki są bakteriami o dobroczynnym wpływie na organizm. Występują one w jelitach oraz na skórze i w błonie śluzowej pochwy. Chronią one przed infekcjami skóry, dróg rodnych oraz jelitowymi. W czasie antybiotykoterapii dochodzi do ich zniszczenia, więc paradoksalnie po wyleczeniu infekcji bakteryjnej może pojawić się nowe zakażenie. Poza tym, istnieje ryzyko przedłużonych infekcji oraz nadkażeń innymi drobnoustrojami bakteryjnymi. Można uniknąć spustoszenia wśród dobroczynnych kultur bakterii poprzez dostarczanie organizmowi wsparcia w postaci unikania wychłodzenia i przegrzania, dbania o prawidłową higienę ciała oraz stosownie probiotyków i prebiotyków.

   Probiotyki są dostępne w postaci preparatów (np. kapsułki, tabletki itd.). Bakterie probiotyczne potrzebują około 4 tygodni do tego, aby po spustoszeniu wywołanym przez antybiotyki ponownie skolonizować jelita. Całkowite odtworzenie flory bakteryjnej organizmu może trwać nawet do sześciu miesięcy. Dlatego też stosowanie probiotyków powinno być stałym elementem antybiotykoterapii. Skład preparatów probiotycznych obejmuje szczepy pozyskiwane ze zdrowych środowisk - ich zażywanie jest bezpieczne dla zdrowia i nie wywołuje skutków ubocznych.

   Pod pojęciem prebiotyków należy natomiast rozumieć produkty, które sprzyjają rozwojowi dobroczynnych bakterii w jelitach. Są to między innymi topinambur (słonecznik bulwiasty), czosnek, cebula, banany, kawa zbożowa (cykoria), produkty kiszone - kapusta i ogórki, por, szparagi.



Dysbakterioza jelit

   Kolejny problem związany z antybiotykami to rozwój dysbakteriozy jelit po stosowaniu doustnej antybiotykoterapii. Choroba objawia się przede wszystkim:

- zapaleniem błon śluzowych
- niestrawnością
- pleśniawkami
- nadkażeniami bakteryjnymi
- biegunkami
- zaburzeniami wchłaniania

   Jednym skutecznym sposobem zapobiegania dysbakteriozie jelit jest stosowanie probiotyków w czasie doustnej antybiotykoterapii. Kiedy oba preparaty są przeznaczone do doustnego zażycia, należy zachować pewien odstęp między ich spożyciem - nie wolno spożywać ich jednocześnie, bo antybiotyk zniszczy probiotyki. Probiotyk należy zatem zażyć dopiero po upływie około 3-4 godzin od zażycia antybiotyku. Dodatkowymi metodami zapobiegania dysbakteriozie jelit są prawidłowe nawodnienie organizmu oraz lekkostrawna dieta bogata w prebiotyki.



Zakażenie pochwy

   Grzybicze zakażenia pochwy skutecznie niszczą florę bakteryjną pochwy tworzoną między innymi z pałeczkami kwasu mlekowego, które zapewniają kwaśne pH pochwy. Utrzymanie odpowiedniego odczynu jest skutecznym sposobem na zapobieganie nieprzyjemnym infekcjom spowodowanym m.in. przez drożdżaki (candida albicans). Wiele kobiet po antybiotykoterapii uskarża się na świąd okolic intymnych upławy - główne objawy grzybicy pochwy. Można im zapobiegać poprzez dbanie o higienę miejsc intymnych i stosowanie preparatów zawierających probiotyk.



Uszkodzenia wewnętrznych struktur

   Niektóre antybiotyki mają toksyczny wpływ na organizm, a ściślej mówiąc na funkcjonowanie poszczególnych narządów. Mogą one wykazywać działanie neuro-, nefro-, hepato- i ototoksyczne. Na uszkodzenia spowodowane przez antybiotyki najbardziej narażone są:

- narząd słuchu (np. amikacyna, neomycyna)
- wątroba (np. doksycyklina)
- nerki
- układ nerwowy

    Niektóre antybiotyki działają toksyczne na szpik kostny, czyli kluczowy element układu krwiotwórczego.



O tym musisz pamiętać

   Nie występuje jeden antybiotyk uniwersalny - lekarz zawsze powinien dobierać rodzaj leku do patogenu, który wywołał chorobę. Nie wolno stosować antybiotykoterapii w leczeniu przeziębienia lub grypy, chyba że tak zaleci lekarz. W uzasadnionych przypadkach antybiotyk może zapobiec powikłaniom i nadważeniom bakteryjnym. Niemniej w większości zachorowań na grypę lub przeziębienie wystarczy leczenie objawowe oraz unikanie wyziębienia i przegrzania połączone z dużą ilością odpoczynku.

   Niektórzy pacjenci uskarżają się na ciężkie lub nawracające zakażenia - w takich sytuacjach nie stosuje się antybiotyków "w ciemno", wyłącznie na podstawie wywiadu. Wykonuje się badanie mikrobiologiczne obejmujące posiew i antybiogram, czyli badanie mikrobiologiczne wykazujące działanie danego antybiotyku na bakterię. W oparciu o wyniki badania przeprowadza się tzw. leczenie celowane. Polega ono na zastosowaniu antybiotyku, na który patogen nie będzie odporny. Każdy drobnoustrój charakteryzuje się odmienną lekowrażliwością. Umiejętne dobranie leków pozwala na skuteczne wyeliminowanie go z ustroju. Ze względu na zróżnicowaną lekowrażliwość pacjent nie powinien stosować antybiotyku samodzielnie. Powoduje to zakłócenie równowagi mikrobiologicznej organizmu, ułatwia namnażanie się drobnoustrojów i sprzyja wtórnym zakażeniom.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.83 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE