Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie?


   Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom a także narządom wewnętrznym prawidłowe działanie oraz zapewniają im regenerację. Stanowią one także źródło energii niezbędnej do przebiegu różnorodnych procesów życiowych. Poznajmy jak są gromadzone w organizmie.



Gromadzenie węglowodanów

   Węglowodany są gromadzone przez organizm w postaci glikogenu magazynowanego przez wątrobę i mięśnie. Glikogen należy do grona polisacharydów, a strukturą przypomina skrobię. Składa się z wielu cząsteczek glukozy powiązanych ze sobą. Zdolność organizmu do gromadzenia glikogenu jest ograniczona, podobnie jak jego ilości w ciele. Przeciętnie całkowity zapas tego cukru wynosi 500 g, z czego około 100 g w wątrobie. Zasoby obejmują zatem około 1600-2000 kcal, więc wystarczają na przetrwanie jednego dnia bez jedzenia.



   Szybka utrata wagi towarzysząca pierwszym dniom diety niskowęglowodanowej jest skutkiem utraty glikogenu i wody. Osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe posiadają większe zasoby tego cukru w mięśniach, co wynika z przyrostu masy mięśniowej. Glikogen znajdujący się w wątrobie ma z zadanie utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Małe ilości glukozy znajdują się we krwi i mózgu. Są potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu.



Magazynowanie tłuszczu

   Tłuszcze dostarczane do organizmu są gromadzone pod postacią tkanki tłuszczowej. Około 300-400 g wspomnianych składników odżywczych znajduje się w mięśniach, dlatego nosi nazwę tłuszczu śródmięśniowego. Ilość tłuszczu znajdująca się w różnych partiach ciała jest uwarunkowana genetycznie oraz wynika z równowagi hormonalnej. Żeńskie hormony płciowe powodują gromadzenie się tkanki tłuszczowej głównie wokół ud i bioder. Z kolei męskie hormony warunkują odkładanie się tłuszczu w okolicach talii. Sposób rozmieszczenia wspomnianych składników odżywczych w organizmie jest trwały i nie można go zmienić. Można natomiast zmniejszyć ilość tłuszczów zgromadzonych w organizmie.



Wyjątkowe białko

   Białko znacząco różni się od węglowodanów i tłuszczy pod względem funkcji, jakie pełni w organizmie oraz z punktu widzenia sposobu magazynowania go przez ciało. Białko tworzy strukturę mięśni oraz innych tkanek. Pełni głównie rolę materiału budulcowego, a nie energetycznego. Niemniej w razie potrzeby może być wykorzystywanego do produkcji energii. Pod tym względem mięśnie i narządy są źródłem energii o charakterze potencjalnym i zapasowym, z którego organizm czerpie siłę w sytuacji głodówki.

   Rola białek wzrasta w końcowym okresie wyjątkowo intensywnego, albo długiego uprawiania sportu, co wynika z wyczerpania się zapasów glikogenu. Białka znajdujące się w mięśniach i narządach wewnętrznych pokrywają wówczas do 10% zapotrzebowania energetycznego. Znaczny deficyt kaloryczny towarzyszący stosowaniu diety niskowęglowodanowej prowadzi do spadku zasobów glikogenu. Wówczas dochodzi do większego rozpadu białek, nie zaś tłuszczu. 50% utraconych kilogramów stanowi tkanka mięśniowa.



Optymalny wybór

   Zarówno tłuszcze i węglowodany, jak i białka mogą dostarczać energię podczas aktywności fizycznej. Są wówczas transportowane do komórek mięśniowych, gdzie ulegają rozpadowi. Alkohole nie są wykorzystywane przez mięśnie podczas ćwiczeń, co wynika z braku zdolności do ich przetworzenia w energię w tkance mięśniowej. Enzymy mogące rozłożyć alkohol znajdują się wyłącznie w wątrobie. Zaleca się ograniczenie ich ilości w diecie, ponieważ nie są efektywnym źródłem energii. Białka w warunkach spoczynkowych nie pełnią roli źródła energii. Są wykorzystywane w czasie długotrwałych, albo dość intensywnych ćwiczeń. Nośnik energii zwany ATP powstający podczas ćwiczeń wywodzi się głównie z rozpadu tłuszczów i węglowodanów.



Kiedy mięśnie wykorzystują tłuszcz?

   Zgromadzone w ciele tłuszcze są wykorzystywane przez mięśnie podczas ćwiczeń tlenowych, zwanych też aerobowymi. Zużycie tych składników odżywczych jest zależne od intensywności i czasu trwania ćwiczeń oraz poziomu kondycji i diety przed ćwiczeniami. Zużycie glikogenu mięśniowego wzrasta w miarę intensywności ćwiczeń. W trakcie ćwiczeń tlenowych energię czerpie się zarówno z glikogenu mięśniowego, jak i tłuszczów. Trening charakteryzujący się niską intensywnością pozwala korzystać przede wszystkim z tłuszczu. Przeciętny organizm człowieka pozwala wytworzyć energię na około 90-180 min ćwiczeń. W trakcie treningu, w którym przeważają ćwiczenia aerobowe, np. szybki marsz, ćwiczenia fitness w umiarkowanym tempie, zapasy glikogenu wyczerpują się po około 45-90 min, pozwalając na wykorzystanie zapasowego tłuszczu. Nie bez znaczenia jest też kondycja. Im lepsza, tym enzymy odpowiadające za rozkład tłuszczu działają bardziej efektywnie. Dieta również wpływa na efektywność wykorzystania tkanki zapasowej. W przypadku diety niskowęglowodanowej, zapasy glikogenu są bardzo niskie, co prowadzi do szybszego wykorzystania tłuszczu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.25 Ocen: 12


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE